Una dintre cele mai accesibile destinații pentru orădeni de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, pădurea din Băile Felix a devenit un loc și mai îmbietor pentru promenadă.
Direcția Silvică Bihor și asociația Grund School, un ONG care și-a făcut o misiune din educația ecologică și care a amenajat în Oradea și prima grădină comunitară, au amenajat aici un traseu educativ, pe care plimbăreții vor descoperi „secretele” pădurii, adică ce fel de copaci cresc acolo, ce păsări și ce flori pot fi văzute ori diverse curiozități privind mediul înconjurător. Dacă au noroc, bihorenii care se plimbă pe acest traseu pot întâlni și căprioare.
Pădure protejată
Pădurea din Băile Felix este un loc preferat de promenadă pentru orădeni sau turiștii din Bihor, motiv pentru care Direcția Silvică Bihor a fost nevoită să amplaseze coșuri de gunoi de-a lungul drumurilor forestiere. Făcând asta, silvicii și-au dat seama că ar fi oportun să le ofere vizitatorilor pădurii și informații utile, și așa a apărut ideea amenajării unui traseu educativ, care pornește de la tunelul aflat peste drum de ștrandul Apollo (foto), tunel care duce la cantonul silvic din Băile Felix.
La doi pași de trotuarul din stațiune, pe partea stângă a carosabilului, turiștii vor vedea un panou mare, cu harta traseului și obiectivele lui. „În acest corp de pădure avem o varietate foarte mare de arbori și arbuști, pe 132 de hectare, unde aplicăm doar tratamente de conservare. Scoatem din pădure doar arborii care sunt într-un declin fiziologic evident, nu facem tăieri”, a declarat șeful DS Bihor, Teodor Suciu, vineri, într-o conferință de presă în care a prezentat traseul.
Informații la o scanare
Creionat de Grund School, în special de Zsófia Szabó, specialistă în trasee educative și pedagogia naturii, acest traseu are 10 stații răsfirate pe 3 kilometri. La fiecare stație, turistul găsește un indicator cu 3 coduri QR, care odată scanate îi dezvăluie informații despre pădure, vietățile din ea, despre arbori și fructele lor, dar și despre direcție. Toate aceste informații sunt disponibile în trei limbi: română, maghiară și engleză. De asemenea, la fiecare cod scanat, utilizatorul află și informații despre traseu și direcția pe care trebuie să continue.
De exemplu, turiștii vor afla, pe traseu, informații despre specii de arbori precum stejarul pedunculat, gorunul ori cerul, vor vedea imagini cu florile de primăvară care cresc în această pădure, cum sunt floarea paștelui, brebeneul ori plămânărica, vor afla care sunt ciupercile comestibile ori ce păsări cântă acolo.
„Nu știm să ne comportăm responsabil în natură”
Pentru ca plimbarea să fie mai interesantă, inițiatorii au pus în codurile QR și link-uri către alte site-uri, cum sunt cele ale Grupului Milvus, unde curioșii pot descoperi o aplicație care îi ajută să identifice păsări, ori ale Societății Ornitologice Române, care recent a lansat o aplicație prin care redă sunetele păsărilor care se pot găsi în pădurile din țara noastră.
„Cred că o pădure poate fi un loc alternativ pentru educație. În țara noastră avem nevoie de educație alternativă, mai ales despre natură, ecologie, pentru că nu știm cum să ne comportăm responsabil în natură. Dacă facem o conexiune între om și natură, avem o șansă să dezvoltăm un comportament mai bun”, a precizat Zsófia Szabó, în aceeași conferință de presă.
Traseul este potrivit pentru orice vârstă, de la copii de grădiniță la adulți de 99 de ani, după cum a spus Szabó, iar tocmai pentru că informațiile sunt digitale, vor putea fi completate ori actualizate.
Norocoșii, așa cum au fost și jurnaliștii care au participat la lansarea traseului, vor putea întâlni pe potecile din pădure chiar și căprioare, pentru că mai multe asemenea viețuitoare trăiesc aici.
Repetenți la civism
Că oamenii nu știu să se comporte în natură a confirmat și șeful Direcției Silvice, care a precizat cât de des trebuie pădurarii să adune gunoaiele aruncate de turiști în păduri. „Trebuie să igienizăm periodic, dar mizez și pe o responsabilitate în pădure a vizitatorilor. Curățăm mereu, dar mereu găsim deșeuri. Partea de civism la noi e foarte lacunară”, a spus Suciu.
Primăria Sânmartin și-a asumat responsabilitatea golirii coșurilor de gunoi de pe traseu, așa că silvicii speră că, odată cu lansarea acestui traseu, pădurea nu se va deteriora din cauza gunoaielor. Depinde însă cum vor înțelege turiștii să se plimbe prin natură...
Traseul este liber pentru oricine și accesibil în orice zi și orice anotimp. Parcurgerea lui integrală înseamnă o plimbare de circa 2 ore, de dificultate ușoară, însă. De asemenea, este permis accesul cu biciclete, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.