Adăpostul public de câini din Oradea este un lagăr al patrupedelor, acuză voluntarii care îngrijesc animalele de acolo. Pentru că nu primesc hrană suficientă, câinii sunt subnutriți, se bat pentru mâncare și uneori chiar mor sub ochii nepăsători ai angajaților.
„Eu am luat, săptămâna asta, de-acolo 30 de căței, pentru că se omoară unii pe alții de foame. Nu sunt îngrijiți deloc, toți sunt foarte slabi. Mulți câini au și murit din cauza asta”, a relatat BIHOREANULUI o voluntară care obișnuiește să meargă la adăpostul Grivei și care are și un adăpost privat în Bihor.
Aceasta susține că zeci de câini ar fi murit în ultimele săptămâni, din cauza lipsei de hrană sau a bătăilor dintre animale, lucru pe care angajații adăpostului l-ar ține la secret față de voluntarii care merg acolo.
Iubitorii de animale care vizitează frecvent adăpostul Grivei au sesizat și Poliția Animalelor privind condițiile nefirești în care sunt ținuți cățeii din adăpostul aflat în grija Administrației Domeniului Public Oradea, iar joi oamenii legii au demarat un control.
Jurnaliștii care s-au dus la Adăpostul Grivei nu au fost lăsați să intre în incinta lui, în timpul controlului, chiar dacă, teoretic, era în plină perioadă de vizite. Sursele BIHOREANULUI spun însă că polițiștii au văzut cu ochii lor câini subnutriți și apatici, aproape să-și dea duhul.
„Azi am scos (n.r. din adăpost) trei câini care erau în stare deplorabilă, malnutriți. Nu știm când au intrat în adăpost, asta Poliția o să stabilească. Câinii sunt foarte, foarte slabi și au nevoie de îngrijiri medicale. Noi n-am găsit mâncare când am ajuns”, a declarat jurnaliștilor doctorul veterinar Alexandra Ianța, care a mers joi voluntar la adăpostul Grivei.
Câinii pe care i-a luat medicul ar fi murit curând, în lipsa unor îngrijiri medicale, însă nu e clar de când anume sunt în adăpost. Pare clar însă că animalele nu primeau îngrijirile de care aveau nevoie.
La Grivei, polițiștii ar fi identificat și alte nereguli, precum lipsa unui registru de intrări și ieșiri din adăpost, țarcuri amenajate sumar, fără condiții minime de confort pentru câini, precum cuști acoperite.
În izolator, acolo unde sunt ținuți câinii imediat după ce au fost ridicați de pe străzi, erau mai mulți căței, care stăteau în fecalele și urina proprie, și ei, fără mâncare.
Deocamdată, concluziile acestei verificări nu au fost trase. La plecarea de la sediul Grivei, polițiștii le-au spus jurnaliștilor că acest control nu s-a finalizat.
Sursele BIHOREANLUI spun că este posibil ca Poliția Animalelor să deschidă un dosar penal pentru îngrijirea deficitară de care au parte câinii în adăpostul Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.