URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2023, 10:37

Grefierii din Bihor au intrat în protest pe termen nelimitat: Participă doar la şedinţe urgente, nu mai asigură permanenţa şi reduc programul la jumătate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce vineri au declanşat un protest spontan, oprind activitatea pentru două ore, grefierii din Bihor, atât cei din instanţele de judecată, cât şi cei din parchetele din judeţ, au intrat luni în protest pe termen nelimitat.

Daniela Cociubei, vicepreședinta filialei Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial şi a Asociației Grefierilor din România, spune că protestul este determinat de faptul că Guvernul nu respectă hotărârile judecătorești definitive referitoare la plata drepturilor salariale restante şi refuză să achite integral salariile acordate prin acte administrative emise în acest an.

"Deşi au fost întâlniri cu Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, şi cu premierul Marcel Ciolacu, nu s-au găsit soluţii la revendicările noastre. Ministrul a comunicat că nu sunt bani şi nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023", a declarat Cociubei pentru BIHOREANUL.

Doar urgenţele

Salariile grefierilor nu au fost majorate de 6 ani şi le-au fost calculate greşit la momentul elaborării actualei legi a salarizării 153/2017, motiv pentru care aceştia au şi pornit o serie procese pe care le-au câştigat. Ministrul Finanţelor le-a comunicat însă că nu va aloca fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023.

Grefierii se plâng şi de faptul că activitatea de judecată şi de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite şi nu pot fi compensate cu timp liber din cauza volumului de muncă şi a lipsei acute de personal.

După ce vineri grefierii au oprit activitatea pentru două ore, ieşind în faţa Palatului de Justiţie cu pancarte pe care scria “Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, “Justiţie pe datorie”, începând de luni, personalul auxiliar din instanţe şi parchete boicotează toate activităţile, participând doar la cele urgente cum sunt cauzele cu arestaţi, cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială.

De asemenea, luni, grefierii au ieșit din nou în fața instanțelor și a parchetelor să protesteze. Și la fel vor face și în zilele următoare, începând cu ora 10, pentru câte două ore. 

Ei îşi vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul, nu vor mai efectua acte de procedură în afara programului de lucru legal şi nici nu vor mai răspunde la telefon după terminarea programului. 

De asemenea, în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024, grefierii vor întrerupe activitatea în instanţe şi parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10-14. 

Susţinuţi de judecători

Acţiunea revendicativă a grefierilor este susţinută şi de magistraţi. Într-un comunicat transmis, vineri, de Tribunalul Bihor, purtând semnătura purtătorului de cuvânt al instanţei, judecător Cornel Roman, se arată că aspectele semnalate de grefieri "privesc întregul sistem judiciar", şi anume "neplata integrală a drepturilor salariale pe o perioadă de mai multe luni" și "nealocarea fondurilor băneşti necesare pentru achitarea acestora şi a drepturilor salariale restante". 

De asemenea, Asociaţia Magistraţilor din România(AMR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), fondate de judecătoarele Andreea Ciucă şi Florica Roman, cea din urmă preşedinta Curţii de Apel Oradea, au transmis Guvernului o adresă prin care atrage atenţia că "orice decizie venită din partea puterii executive prin care se perpetuează nerespectarea legii sau se promovează un mesaj public dezavuator la adresa corpului de magistraţi şi a întregului sistem de justiţie nu va avea drept efect decât destabilizarea acestui serviciu public vital pentru buna funcţionare a societăţii".

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
:)) Ma apuca greata cand vad atata lacomie
Pe bugetarii astia nu ii mai satura nimeni si nimic. Sac fara fund. Platiti taxe pro*tilor ca uitati ce destinatii corecte si benefice au banii vostrii :D. Sa alimenteze toti imbuibatii din justitie, politie, armata etc.
Postat 11 Decembrie 2023, 13:00 de Szaby_Oradea
Sursum corda
E greva si la DSP. Bugetarii esentiali ies la lupta. Lupta de clasa. O d-na de la dsp , la intrebarea reporterului ce salariu are, zice 4300 net. Asa da, cam putin fata de 2500 media proletarilor...
Postat 11 Decembrie 2023, 12:13 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON