Oradea s-a poziționat pe harta startup-urilor tech cu potențial global. 15 antreprenori din Europa Centrală și de Est s-au întâlnit, pe 30 octombrie, la Bright Labs Demo Day, organizat de Make IT in Oradea, asociația finanțată de autoritățile locale și care are menirea să atragă aici afaceri din domeniul tehnologiei.
Executivii celor 15 startup-uri au prezentat proiecte în domenii precum inteligență artificială, medtech, fintech și realitate extinsă (XR) în fața unei audiențe formate din peste 150 de persoane, inclusiv investitori, lideri corporativi și mentori, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Scopul evenimentului, care a încheiat a patra ediție a programului de incubare Bright Labs Incubator, a fost de a căuta strategii care pot transforma Europa Centrală și de Est într-un hub tehnologic de nivel global.
Nu există „easy money”
În cadrul Bright Labs Demo Day, o zi plină cu prezentări de startup-uri, sesiuni de mentorat și oportunități de networking, antreprenorii tech au dezbătut mai multe subiecte care îi interesează. De pildă, Matei Psatta, fondatorul companiei Blindspot și invitat special, a subliniat provocările scalării startup-urilor în CEE și a împărtășit perspective asupra creării unui impact sustenabil.
Unul dintre momentele centrale ale zilei a fost panelul intitulat „Depășirea dilemei ‘Fără startup-uri vs. fără capital’ în CEE”, moderat de Smaranda Heroiu, cu participarea investitorilor Mircea Ghiță și Răzvan Șuta și a lui Cristian Otgon de la Agenția Regională de Dezvoltare Nord-Vest.
Cei trei au identificat educația ca element fundamental pentru a genera valoare pe termen lung și au subliniat cât e de important ca fondatorii să fie animați de curiozitate și de curaj, elemente esențiale pentru alimentarea inovației. De asemenea, au explicat că respingerea și eșecul fac parte din parcurs și trebuie să fie privite ca oportunități de a învăța.
Un mesaj esențial al celor trei a fost că nu există „easy money”, adică bani obținuți ușor: granturile, fondurile UE și capitalul de risc necesită eforturi considerabile pentru a fi obținute.
În final, s-a discutat despre faptul că dezvoltarea unei comunități necesită răbdare și angajament din partea tuturor părților implicate. Pentru că dispune de una dintre cele mai mari concentrații de talent tehnic din Europa, România are potențialul ca, dacă va beneficia de investiții adecvate, să devină un hub tehnologic major.
Șansa de a deveni globali
Evenimentul a culminat cu selectarea startup-ului acceptat în programul de accelerare Go Global, unde va avea oportunitatea să primească finanțare și know-how pentru extinderea în plan extern. Data Sweep, un agregator de seturi de date cu funcții bazate pe AI, a câștigat acest premiu.
Proiectul Go Global, lansat de Upgrade 100 și How to Web pe baza metodologiei Arieli Capital (aplicată deja cu succes în mai multe țări), este susținut în România de Raiffeisen Bank și de AmCham (American Chamber of Commerce). „Această șansă le va facilita celor de la Data Sweep extinderea pe piețele externe și conectarea cu investitori din întreaga lume”, au transmis organizatorii.
Programul Bright Labs Incubator, susținut local de „Make IT in Oradea”, este considerat o platformă valoroasă pentru startup-urile aflate în fază incipientă. Programul oferă finanțare de până la 50.000 de euro și granturi suplimentare pentru a ajuta fondatorii afacerilor să-și aducă ideile pe piață. Anul acesta, 14 startup-uri au fost selectate pentru faza finală a competiției de tip „pitching”, dintr-un total de 355 de aplicanți.
Nouă echipe s-au relocat temporar la Oradea, în incubatorul de aici, unde au beneficiat și de îndrumare din partea unor mentori de renume, precum Timmy Ghiurău (Innovation Manager la Volvo) și Irina Scarlat (fostă executivă la Uber și Revolut), care i-au ajutat să-și contureze strategiile și să-și rafineze viziunea asupra produselor.
„Bright Labs Demo Day 2024 a arătat încă o dată că Oradea are potențial de a deveni lider regional în tehnologie. Bright Labs și inițiative similare demonstrează că, având sprijinul potrivit, startup-urile din CEE pot concura și chiar prospera pe scena globală”, se mai arată în comunicatul de presă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.