Cetatea Oradea este gazda „Muzeului Bibliei”, o expoziție inedită în care curioșii pot vedea peste 1.000 de cărți în diferite limbi și din mai multe perioade istorice, dar și exemplare rare și unicat.
Dintre exemplarele unicat, poate fi descoperită Biblia dusă pe Lună în 1971 de astronautul Edgar Mitchell, cu dimensiuni de 2,5 cm x 3,5 cm, fiind și cea mai mică din lume, vizibilă doar la microscop.
De asemenea, unicate care mai pot fi văzute sunt: Nano Biblia, cea mai mică Biblie din lume sub formă de microcip, un manuscris din secolul al XIII-lea, pagini din primele Biblii tipărite, Biblii ale unor personalități ca Billy Graham (micro-biblia breloc), James Irwin, Richard Wurmbrand, Bartolomeu Anania, Dumitru Cornilescu, precum și Biblia de la Blaj – ediția veche.
Aceasta din urmă, precum și ediția retipărită, împreună cu 5 volume ale Bibliei Vulgata sunt puse la dispoziție, pe durata expoziției, de către Episcopia Greco-Catolică Oradea.
Dintre Bibliile rare și valoroase, la Oradea vor fi expuse: Noul Testament de la Alba Iulia (1648), primele volume ale Bibliei românești cu caractere latine (1865-1871), Psaltirea tradusă în Muntele Athos (2018), Biblii miniaturale și în zeci de limbi și dialecte, începând din secolul al XVII-lea.
Cele mai multe exponate provin de la Muzeul Bibliei din Timișoara, dar și de la Episcopiile din Oradea, care s-au alăturat demersului.
Evenimentul este organizat de Societatea Biblică din România și are loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la tipărirea Bibliei traduse de către D. Cornilescu (1924), a 110 ani de la tipărirea Bibliei Sinodale (1914), a 150 ani de la tipărirea Bibliei de la Iași (1874).
De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să contribuie la scrierea de mână a celei mai mari Biblii din România, cu dimensiuni de 90×60 cm (deschisă: 1,80 x 1,20 metri). Doritorii pot copia câte un verset din Biblie, în ordinea corectă, în urma celor care au scris deja, cu ocazia desfășurării expoziției în alte orașe, Timișoara, Arad etc.
Expoziția poate fi vizitată în Cetatea Oradea, corpul F, în perioada 7-20 noiembrie, de luni până sâmbătă între orele 11-18, iar intrarea este liberă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.