URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2024, 18:28

Biblia care a fost dusă pe lună poate fi văzută în Oradea. Vezi unde și până când!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea este gazda „Muzeului Bibliei”, o expoziție inedită în care curioșii pot vedea peste 1.000 de cărți în diferite limbi și din mai multe perioade istorice, dar și exemplare rare și unicat.

Dintre exemplarele unicat, poate fi descoperită Biblia dusă pe Lună în 1971 de astronautul Edgar Mitchell, cu dimensiuni de 2,5 cm x 3,5 cm, fiind și cea mai mică din lume, vizibilă doar la microscop.

De asemenea, unicate care mai pot fi văzute sunt: Nano Biblia, cea mai mică Biblie din lume sub formă de microcip, un manuscris din secolul al XIII-lea, pagini din primele Biblii tipărite, Biblii ale unor personalități ca Billy Graham (micro-biblia breloc), James Irwin, Richard Wurmbrand, Bartolomeu Anania, Dumitru Cornilescu, precum și Biblia de la Blaj – ediția veche.

Aceasta din urmă, precum și ediția retipărită, împreună cu 5 volume ale Bibliei Vulgata sunt puse la dispoziție, pe durata expoziției, de către Episcopia Greco-Catolică Oradea.

Dintre Bibliile rare și valoroase, la Oradea vor fi expuse: Noul Testament de la Alba Iulia (1648), primele volume ale Bibliei românești cu caractere latine (1865-1871), Psaltirea tradusă în Muntele Athos (2018), Biblii miniaturale și în zeci de limbi și dialecte, începând din secolul al XVII-lea.

Cele mai multe exponate provin de la Muzeul Bibliei din Timișoara, dar și de la Episcopiile din Oradea, care s-au alăturat demersului.

Evenimentul este organizat de Societatea Biblică din România și are loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la tipărirea Bibliei traduse de către D. Cornilescu (1924), a 110 ani de la tipărirea Bibliei Sinodale (1914), a 150 ani de la tipărirea Bibliei de la Iași (1874).

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să contribuie la scrierea de mână a celei mai mari Biblii din România, cu dimensiuni de 90×60 cm (deschisă: 1,80 x 1,20 metri). Doritorii pot copia câte un verset din Biblie, în ordinea corectă, în urma celor care au scris deja, cu ocazia desfășurării expoziției în alte orașe, Timișoara, Arad etc.

Expoziția poate fi vizitată în Cetatea Oradea, corpul F, în perioada 7-20 noiembrie, de luni până sâmbătă între orele 11-18, iar intrarea este liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cuvantul Creatorului (biblia)
cuvantul CREATORULUI e ptr a fi citit in intregime, nu pe versete doar cand apare "pulimea" la biserica.613 reguli avem de urmat ptr o viata "ca-n rai" , ne spune CREATORUL!
Postat 06 Noiembrie 2024, 19:49 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON