URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2023, 08:01

„Glasul” din America: Preotul orădean Ciprian Mega a lansat în America filmul despre patimile părintelui Calciu Dumitreasa (VIDEO)

„Glasul” din America: Preotul orădean Ciprian Mega a lansat în America filmul despre patimile părintelui Calciu Dumitreasa (VIDEO) ACASĂ LA CALCIU. Pelicula „Glasul care strigă în pustie”, despre suferințele părintelui Calciu Dumitreasa, filmată la Oradea în doar 11 zile, a fost lansată weekendul trecut în fosta parohie a acestuia din Washington. „E foarte greu să faci un film despre o personalitate pe care ai cunoscut-o din cărți, nu personal, și să o prezinți celor printre care a trăit și o cunosc foarte bine”, spune Ciprian Mega

Filmul "Glasul care strigă-n pustie", turnat la Oradea şi premiat la Festivalul Internaţional de la Moscova, tocmai a fost lansat la Washington. Evenimentul a avut loc cu ocazia hramului Bisericii Sf. Andrei din capitala SUA, lăcaş proiectat de cunoscutul teolog Calciu Dumitreasa, eroul peliculei. 

"Ambasada României şi Institutul Cultural Român din SUA s-au ţinut departe de eveniment, argumentând că părintele Calciu este încă o figură problematică. E foarte interesant că, după ce l-au urât comuniştii, părintele Calciu este ţinut deoparte şi de autorităţile actuale", spune preotul-regizor Ciprian Mega, referindu-se la tinereţea legionară a protagonistului filmului.

Întărire cu Calciu... 

Condamnat de comunişti la puşcărie pentru că s-a opus demolării bisericilor, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa (foto) luminează istoria recentă a ortodoxiei române. Închis între anii 1948-1965 pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară şi reîncarcerat între 1979-1985 pentru celebra predică "Şapte cuvinte pentru tineri", Calciu s-a stabilit după eliberare în SUA. Aici, şi-a întreţinut familia ca muncitor necalificat în construcţii, până a preluat parohia românească Sfânta Cruce din Washington, unde a pregătit construirea bisericii cu hramul Sfântul Andrei.

Filmul "Glasul care strigă-n pustie", turnat în vara anului 2021 la Oradea, prezintă perioada celei de-a doua încarcerări a părintelui Calciu. În documentarea sa, Mega a vorbit inclusiv cu fiul preotului, Andrei, acum avocat în America. "Toată lumea m-a întrebat de suferinţele tatălui meu, dar nimeni despre închisoarea mamei mele, lăsate în libertate", reproduce Mega spusele fiului părintelui. De altfel, despărţiţi de greutăţile vieţii, soţii Calciu apar în film împreună o singură dată, la sfârşit, şi încă la distanţă...

"Glasul" dat pe încet... 

Filmul a câştigat anul trecut premiul criticilor pentru "contribuţia majoră la cinematografia mondială" la cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de la Moscova, la concurenţă cu peste 2.000 de alte producţii. Mai mult, actorul Costel Caşcaval, care l-a interpretat pe Calciu, a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

Filmul a fost prezentat weekendul trecut la Washington, în parohia părintelui Calciu, în cadrul unui eveniment organizat de credincioşi şi familie cu ocazia hramului Bisericii Sfântul Andrei. În mod surprinzător, reprezentanţii Ambasadei şi ai Institutului Cultural Român s-au ţinut deoparte de eveniment. "Foarte iubit de credincioşi, părintele Calciu nu e nici acum foarte agreat de autorităţi, care preferă să îl ignore", spune Ciprian Mega (foto).

De altfel, în ciuda succesului filmului şi a distribuţiei - din care face parte maestrul Dorel Vişan, în rol de general de Securitate, ori actriţa Ela Ionescu, care a interpretat rolul greu încercatei soţii a preotului -, filmul nu a fost nici acum lansat în România.

"Faptul că a fost premiat la Moscova într-un timp în care Rusia a declanşat războiul din Ucraina, că are ca personaj principal un preot şi că nu am avut fonduri pentru promovare au făcut ca filmul să treacă neobservat", zice regizorul.

În regim streaming 

Ţinut de doi ani la sertar, "Glasul care sună în pustie" ar putea fi vizionat de luna aceasta într-o formulă inedită: în sistem streaming, dar nu pe Netflix sau HBO Max, ci pe o altă platformă. Întâi, Ciprian Mega se pregăteşte să testeze în acest sistem cea mai recentă producţie, "21 de rubini", recent pusă pe piaţă, cu vedete internaţionale ca Mickey Rourke şi Elisabetta Pellini. Cel din urmă film prezintă tarele societăţii româneşti şi corupţia din Biserica Ortodoxă, fapt pentru care, potrivit autorului, autorităţile locale au intervenit pentru anularea unor reprezentaţii la Marghita, Cluj, Odobeşti ori Focşani.

Mai mult, pentru că episcopul Oradiei, Sofronie Drincec (foto), a inspirat rolul unui prelat corupt, preoţii au fost descurajaţi să vadă filmul. "Pentru că foarte mulţi preoţi, şi nu numai, mi-au cerut să poată vedea filmul fără să se expună, vrem să îl lansăm în perioada 16-22 decembrie, când se aniversează Revoluţia din 1989, în regim streaming", spune regizorul. Producătorii vor anunţa condiţiile de vizionare şi tarifele în perioada următoare, astfel ca publicul să îl poată vedea în siguranţă, în liniştea casei. 

"Dacă sistemul va funcţiona, vom scoate la vizionare, tot în streaming, şi «Glasul care strigă-n pustie»", spune Mega. În fond, mesajul filmului este încă actual. Deşi liberi, la trei decenii după căderea comunismului, românii încă văd filme pe ascuns...

Vezi mai jos trailerul filmului Glasul care strigă-n pustie:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fara suparare
Ii sugerez preotului Ciprian Mega sa citeasca cel doua comentarii ale mele, la articolul de mai jos.
Postat 06 Decembrie 2023, 08:12 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON