URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Zarvă mare cu lărgirea carosabilului pe străzile Universității și Armatei Române. Lumea a  reacționat la fel de puternic ca la alte investiții făcute fără o îndelungată cumpănire. Spre deosebire de Ilie Bolojan, primarul Florin Birta a manifestat, totuși, o anumită flexibilitate în unele cazuri, așa că întrebarea din titlu nu-i retorică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Reprezentând partide sau independenți, candidații la Președinție, la Senat și la Camera Deputaților se întrec într-un festival de eludare a problemelor celor cărora le cer voturile și care, din nefericire, le cunosc în prea mică parte. Prin emisiuni TV plătite sunt prezentați în mediul domestic, hrănind furnici, etalând cruciulițele, mărturisind lăcrămos că au terminat facultăți muncind pe brânci.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2024, 17:15

Ghețarul se topește și ies la iveală gunoaiele: 10 tone de mizerii, scoase din peștera Scărișoara (FOTO/VIDEO)

Ghețarul din Peștera Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din lume, aflat în Munții Apuseni, se topește din cauza efectelor schimbărilor climatice, ocazie cu care ies la iveală gunoaie aruncate în peșteră de zeci de ani.

Administrația Parcului Natural Apuseni a organizat o activitate de igienizare, în cadrul căreia zece tone de gunoaie au fost evacuate din avenul vertical adânc de 50 de metri. Multe din ele sunt resturi metalice, rămase în peșteră de când s-a amenajat infrastructura turistică, și care acum au fost scoase pe coardă de speologi și alpiniști.

„Oameni care se pricep să coboare pe coardă au coborât în acele zone în care au rămas deșeuri istorice. Unele bănuim că sunt din anii ’60, fiind cabluri și piese din infrastructura metalică, care până acum n-au putut fi scoase pentru că erau încastrate în gheață”, a declarat directorul Parcului Apuseni, Alin Moș.

Topirea gheții a permis evacuarea deșeurilor, dar pentru că multe sunt grele și nu puteau fi urcate pe scările pe care le folosesc și turiștii, specialiștii au folosit un utilaj aparte, cu coardă metalică.

Din peșteră s-au scos și numeroase monede pe care turiștii le-au aruncat intenționat, crezând că acest gest le va aduce noroc. Un gest nu doar inutil, ci și problematic pentru peșteră.

„Cei care vin și vizitează această peșteră, ca să se bucure de o experiență cât mai plăcută, să nu mai arunce monede, pentru că nu-i va ajuta la absolut nimic. În schimb, ele contribuie la deteriorarea acestui habitat subteran”, a mai spus Moș.

Ghețarul Scărișoara are în prezent circa 130.000 mc de gheață, fiind cel mai mare bloc de gheață subteran din lume. În ultimii ani, nivelul de gheață este în scădere, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații.

Curățenia din peșteră a fost făcută de angajații APNA alături de reprezentanții Societății Naționale de Speologie, ai Clubului Alpin Român - Filiala Cluj și ai Primăriei Gârda de Sus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.717 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON