URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2023, 07:57

Gardian cu pumnul tare: Un agent de la Penitenciarul Oradea, acuzat că a luat la bătaie un deţinut

Gardian cu pumnul tare: Un agent de la Penitenciarul Oradea, acuzat că a luat la bătaie un deţinut foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un gardian al Penitenciarului Oradea, care a luat la pumni şi palme un deţinut, a ajuns în anchetă penală, sub acuzaţia de purtare abuzivă.

Cazul, care nu a fost făcut public de reprezentanţii unităţii, a ajuns în faţa instanţei de judecată după ce gardianul, Ioan Brânză, a admis acuzele şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, primind ca pedeapsă  închisoare cu amânare şi câteva zile de muncă în folosul comunităţii, ceea ce îl scapă de concediere...

Scandal în sala de aşteptare

Incidentul s-a produs pe 12 martie 2021, în jurul orei 18, după cum reiese din hotărârea prin care anul acesta, pe 14 februarie, Judecătoria Oradea a confirmat acordul încheiat de Parchetul judeţean cu agentul de Poliţie Penitenciară Ioan Brânza, document consultat şi de BIHOREANUL.

Victima, Paul Balasz, un recidivist din Maramureş condamnat la 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru tâlhărie şi încarcerat la Oradea, primise aprobare să meargă la cabinetul medical, iar ca însoţitor i-a fost desemnat agentul Brânza, supraveghetor pe secţia unde se afla celula deţinutului. 

În drum spre cabinet, tâlharul a fost mai iute de picior, ba a mai şi schimbat câte o vorbă cu alţi deţinuţi, lăsându-şi gardianul în spate. Brânză l-a ajuns din urmă în sala de aşteptare a cabinetului, unde cei doi au avut un schimb de replici, iar gardianul a decis să recurgă la forţă: l-a lovit pe deţinut cu pumnii în coastă, apoi l-a trântit la pământ şi s-a urcat peste el, încercând să-i pună cătuşele. 

Pentru că acesta s-a zbătut, n-a reuşit, aşa că în ajutorul lui a sărit şi un ofiţer, şeful secţiei, care a observat altercaţia. Încătuşat fiind, deţinutul a fost împins apoi pe un scaun, dar gardianului nu i-a ajuns. Profitând că superiorul său era întors cu spatele, l-a mai pocnit pe Balazs cu palma peste faţă.

Loviturile nu au lăsat prea multe urme. Potrivit certificatului medico-legal, deţinutul a rămas cu câteva vânătăi, escoriaţii şi umfături la nivelul sternului, acuzând dureri la palpare şi la mişcări respiratorii, aşa că a primit o singură zi de îngrijiri medicale. 

Dovedit pe camere

Cazul a ajuns în ancheta Comisiei de disciplină a Penitenciarului, dar şi a Parchetului Bihor, care a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă. Chemaţi la audieri, deţinutul şi atacatorul său au venit cu versiuni diferite ale incidentului. 

În timp ce Balasz a susţinut că nu greşise cu nimic, iar gardianul l-a înjurat şi l-a lovit "întrucât a considerat că merge prea repede", subofiţerul a pretins că deţinutul a avut o atitudine recalcitrantă, l-a ameninţat cu bătaia şi l-a înjurat, încercând chiar să se apropie ca să-l înfricoşeze. "Mi-a ameninţat şi familia", a declarat agentul.  

Brânză a declarat că a aplicat forţa, care e "procedura legală în caz de imobilizare", însă în filmuleţul pe care Penitenciarul l-a pus la dispoziţia anchetatorilor se vedeau şi pumnii încasaţi de deţinut, şi lovitura cu palma pe care i-a aplicat-o gardianul, iar ofiţerul care a fost martor la incident  a confirmat şi el că, "după aplicarea cătuşelor", l-a văzut pe agent "aplicând o lovitură cu palma peste faţa deţinutului".

Sub supraveghere

Ca atare, în final, agentul a admis, punând incidentul pe seama "unei puternice tulburări datorate comportamentului agresiv al deţinutului, a afirmaţiilor, ameninţărilor şi insultelor acestuia". A cerut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, procedură care îi asigura o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă, care, în cazul infracţiunii de purtare abuzivă prin loviri, se cifrează între 4 luni şi 2 ani şi 8 luni. 

Pedeapsa care i-a fost aplicată, şi care a fost confirmată de Judecătoria Oradea, este de 6 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care a fost obligat să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii. "Este suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei", arată hotărârea pronunţată pe 14 februarie de instanţa de judecată.

Soluţia poate fi atacată de puşcăriaş în termen de 10 zile de la comunicare, dar dacă va rămâne definitivă Brânză va rămâne agent de Poliţie penitenciară, căci pedeapsa nu i se aplică efectiv şi nu se menţionează în cazier, iar el nu este supus niciunei interdicţii dacă nu încalcă legea până la expirarea termenului de supraveghere.

Cert e că, pentru a evita alte incidente, deocamdată agentul Brânză a fost pus la dispoziţie pe perioada anchetei penale, având anumite interdicţii în acest răstimp, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bârda. Iar pentru că tâlharul a fost transferat într-un alt penitenciar, cei doi nu se vor mai întâlni, cel puţin nu curând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pinonel vezi cine...
A fost Ilea la penitenciar, iar din practica lui liberală sa născut casele de amanet și bijuterii ILEXGOLD și AMANET ILEX, asta pe când era comandant, mulți deținuți erau favorizați în anumite probleme ca: locuri de muncă la liber la anumite sectoare cum ar fi spălătorii de mașini, serviceuri șamd., pentru acele munci șpăgile erau pe măsură de la aparținătorii unor deținuți, trebuiau să fie date la diverse persoane ca să ajungă la Ilea, țigările de contrabandă care și azi intră în penitenciar, comisiile de liberări condiționate, acolo desigur judecătorul nu prea avea ce comenta că totul era la propunerea majoritară al unor polițiști, deținuți scoși atât noaptea cât și ziua la muncă construind vilele unor funcționari, lucrările ștințifice pentru a fi lăsați să fie introduse în sistem ele fiind scrise în afara penitenciarului, iar mulți habarniști au plătit pentru câștiguri de zile, minori băgați în unele camere unde deținuții majori îi transformau în fetițe, ori majorul era numit șef de cameră și așa terorizau minorii până aceștia cedau și deveneau obiectele lor sexuale. Cam asta și mai sunt 1100 de variante din care Ilea făcea lunar o căciulă de bani. Astea multți gardieni o știu chiar și deținuții ori funcționarii cu specificația ceva pentru ceva.
Postat 04 Martie 2023, 00:17 de Morometul
Totul e sub control
Fraților, totul se întâmplă cu voia și Știința conducerii penitenciarului. Ori ești cu ei, ori ești împotriva lor. Sunt cazuri mult mai grave mușamalizate de conducere. O adunătură de frustrați care se toarnă unul pe altul. Depinde cum zâmbești și cum deschizi cracii. Păcănelele-s în floare, drogurile pe poarta principala, orgiile la sfârșitul săptămânii, creditele cât CHINA(Pentru că sunt lipsiți de educație), venin suflă pe nas, DAR APȚI PSIHOLOGIC CU TOȚII. Totul se-mute de la comandanții vechi și noi.
Postat 03 Martie 2023, 21:55 de adevarat
Planeta maimuțelor
Penitenciarul romanesc ca multe alte structuri de genul e o adunătură de boschetari, penali dovediți, angajați psihopați cu probleme grave la mansardă. De multe ori deținuții sunt mai normali decât cei care lucrează acolo. Ce om cât de cât normal la cap și cu o minima educație ar merge sa lucreze într-un astfel de loc? A se vedea și materialul de la Recorder cu penitenciarul de la Baia Mare. Cred ca trebuie sa fii mai jos ca un cimpanzeu sa vrei sa lucrezi într-un astfel de loc de unde toată lumea încearcă sa scape.
Postat 02 Martie 2023, 16:45 de Cetatea
Recidivist
De ce nu l-au dat afara daca e condamnat si este practic recidivist acum ? Mai ales ca a incercat sa ascunda adevarul si sa dea toata vina pe detinut , folosindu-se de statutul sau de militian . Dat afara din sistem !!!!
Postat 02 Martie 2023, 12:52 de Mare_blue17
Cu unii muma, cu altii ciuma...
Unora le introduc.... diverse, pe alti-i altoiesc! Se uita si gardienii cu cine au de-a face! Zic.
Postat 02 Martie 2023, 09:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON