URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2024, 10:46

Târguială pe(ntru) bihoreni

Târguială pe(ntru) bihoreni foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fărâmițarea consiliilor locale și județene rezultată din alegerile locale desfășurate pe 9 iunie începe să-și facă acum efectele, când noii aleși pornesc la drum. În unele comune, primarii care au câștigat atunci scrutinul par condamnați „să ascută creioane”, să fie simpli administratori, fără putința de a  impune proiecte pentru dezvoltare.

La Brusturi, de pildă, edilul este de la PNL, dar în Consiliul Local se poate baza doar pe 4 voturi din 14, celelalte fiind în mâinile PSD și PUSL (câte 3), UDSCR (2) și USR (1). Nici vorbă de o majoritate simplă, necum de una care să-i asigure adoptarea proiectelor pentru care sunt necesare două treimi din voturile consilierilor.

În Girișu de Criș, primar a devenit un reprezentant al formațiunii fondate de Mihai Lasca, Partidul Patrioților Poporului Român, dar și el e în fundătură: în Consiliu se bizuie pe numai 4 colegi de la PPPR, același număr de consilieri având și PNL, care a pierdut Primăria, în timp ce PSD și UDMR au câte 2, iar AUR unul. Dacă edilii nu își vor convinge competitorii să tragă la aceeași căruță, dând uitării adversitățile și diferențele de ideologie (dacă or fi fiind), suprimându-și tentația de a-i sabota pentru a le lua locul în 2028, comunitățile, în cel mai bun caz, vor stagna.

Deși nu la fel de acută, problema există și în Consiliul Local Oradea, și în Consiliul Județean Bihor, unde primarul și președintele nu au o majoritate care să le permită lansarea unor proiecte relevante, ba și cele pornite pot fi stopate în lipsa majorității de două treimi. Luând doar exemplul proiectului tram-tren, chiar dacă reprezentanții celorlalte partide din cele două consilii vor declara că nu se opun, îl pot bloca printr-o simplă abținere la detalii - exproprieri, indicatori tehnico-economici etc.

Filmul ăsta l-am mai văzut în 2022, când a fost trântit de trei ori Inelul metropolitan de sud și aprobat abia după ce l-au votat doi PSD-iști, cu prețul excluderii lor ca trădători ai partidului. Fără sabotajul de atunci, deja am fi circulat pe centura metropolitană. Acum, nu de la primăvară.

De două luni, PNL-iștii negociază cu UDMR-iștii o majoritate stabilă, până acum fără succes. Aceștia vor ca „trofee” o poziție de viceprimar în Oradea și una de vicepreședinte la județ, în timp ce liberalii, oferindu-le posturile secunde și în primăriile conduse de ai lor, dar cu destui etnici maghiari, pretind tratament egal în orașe și comune cu edili UDMR, dar cu etnici români suficient de mulți încât să se simtă și ei la fel de îndreptățiți la reprezentarea în administrațiile locale.

Deși pentru politicieni negocierile - jocuri de putere - țin de interesele de partid și de orgolii, nici pentru cetățeni nu-i totuna cum se sfârșesc. De felul în care se înțeleg sau nu politicienii, inclusiv în „parlamentele” locale, depinde viața lor de zi cu zi. Vor mai fi investiții - în atâtea direcții în care stăm prost, în drumuri, apă și canalizare, gaz, locuri de muncă etc. - sau evoluțiile vor încetini?

Vom vedea și vom judeca, din nou, peste patru ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Articol rezultat in urma ,,injectarii" a 16 mil.euro de catre penali in media
Bietii penali, iti vine sa le plangi de mila! Vor sa ne copleseasca cu binefaceri fara numar, da' raii de hunguri si cu pesedeii nu si nu! Printre randuri se sugereaza ca vinovatii principali sunt alegatorii, ca au ,,dispersat" voturile, sabotandu-l pe birtinez&co. Asa-i, alegatorii sunt vinovati si nu au nicio scuza. Cat pot fi de idi*ti ca dupa ce voteaza cu penalii sa blocheze pesedeul, penalii isi baga *** in votul pulimii, dar in iunie turma tot ii voteaza!? Daca vrem sa aducem la guvernare pesedeul sau pe useristi/hauristi, o punem face votandu-i noi, nu e nevoie sa ne tranzactioneze voturile niste tical*si!
Postat 05 Noiembrie 2024, 12:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON