URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2022, 08:51

Fugiți din calea războiului, cinci fraţi din Ucraina au fost înscriși la o școală din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exodul mamelor din Ucraina, care fug cu copiii lor din calea războiului, produce situații fără precedent în Bihor.

La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, cinci copii ucraineni, toţi fraţi, au fost înscriși în clasele școlii ca elevi audienți, adică au dreptul de a participa la toate lecțiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate. Colegii lor români i-au primit cu brațele deschise...

Bine ați venit!

Cei cinci copii au venit săptămâna trecută în Bihor, împreună cu mama lor, originară de-aici, și un frățior care nu are încă vârstă școlară. I-a adus la bunica lor din Oradea chiar tatăl lor, un ucrainean care este preot greco-catolic și care, după ce și-a văzut familia în siguranță, s-a întors în țara invadată de soldații ruși.

„Fiecare dintre copii știe puțin românește, așa că i-am putut primi fără probleme în clase”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Antonia Nica, directoarea Liceului Greco-Catolic.

Începând de luni, cei cinci copii - 4 băieți și o fetiță - participă la ore alături de elevii orădenii. „Sunt în clasele pregătitoare, a treia, a cincea, a șasea și a opta. Au fost foarte bine primiți de copiii noștri, care au pregătit mesaje în ucraineană, i-au făcut să se simtă bineveniți”, a precizat Nica. Eforturile elevilor români au fost cu folos: „Fetița a și spus deja că aici e școala ei și nu mai vrea să plece”.

În plus, elevii le-au donat și hanorace cu însemnele școlii, care fac parte din uniforma unității de învățământ, asociația de părinți le asigură rechizitele necesare, iar Episcopia Greco-Catolică le asigură masa. „Am discutat cu mama și cu fratele ei, care este chiar fost elev al școlii, și au spus că nu știu ce vor face în viitor, dar cel puțin o lună vor rămâne aici. Așa că au ales și să trimită copiii la școală, decât să stea acasă la bunica, pe calculator”, a mai spus directoarea.

Elevii ucraineni pot fi primiți în școlile românești

Inspectoratul Școlar Județean Bihor se așteaptă ca asemenea situații să mai apară în viitor, așa că a format o comisie care să monitorizeze copiii ucraineni care ajung în județul nostru și care rămân aici, cel puțin temporar.

Potrivit inspectorului școlar general Horea Abrudan, în legislația românească există statutul de elev audient, pe care și acești copii îl pot primi. „Acest statut îl primesc și copiii români care vin din străinătate și n-au făcut nicio oră de școală în România. Avem obligația să-i școlarizăm, dar trebuie să treacă printr-o procedură de echivalare a studiilor. Până în momentul în care sunt echivalate studiile, au statut de elevi audienți”, a explicat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Același statut îl pot primi și elevii ucraineni, indiferent că vorbesc sau nu limba română. „Până acum, în afară de solicitările de la Liceul Greco-Catolic, nu am avut alte cereri, pentru că așa cum știți, mulți dintre refugiați au fost doar în tranzit prin România. Dar vrem să fim pregătiți, în cazul în care va fi nevoie”, a spus șeful IȘJ Bihor.

Dacă părinții vor dori, elevii ucraineni vor putea urma lecții de limba română sau vor putea participa la ore asistați de vorbitori de limba ucraineană, dacă asemenea persoane vor fi disponibile.

„Comisia formată în Inspectoratul Școlar are rolul să monitorizeze venirea acestor elevi în Bihor și să găsească cea mai potrivită formă de școlarizare pentru ei”, a precizat Abrudan. Din comisie fac parte inspectorul școlar general, trei inspectori școlari și directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.

Totodată, IȘJ Bihor are pregătite spații de cazare în internatele școlare din județ, dar până acum nu a fost necesară deschiderea lor pentru refugiați ucraineni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON