URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2023, 09:09

Fotograful păsărilor: Bogdan Popa este pasionat de imortalizarea păsărilor care zboară deasupra Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacarmul specific oraşului îi "surzeşte" pe orădeni, împiedicându-i să asculte trilurile păsărilor care zboară deasupra lor. Fotografiile lui Bogdan Popa ne reamintesc să privim mai atent spre cer, unde natura are propriul spectacol. 

Nu doar rândunici, porumbei sau ciori zboară deasupra Oradiei, ci şi florinţi, pupeze ori sticleţi, iar Bogdan, camuflat în aşa fel încât să nu le sperie, le imortalizează şi le etalează pentru orădeni. Fotograf din pasiune, a pozat o zecime din toate speciile de păsări care trăiesc în România!

Revelaţia de pe deal

În urmă cu 12 ani, când s-a mutat în casa construită într-o grădină moştenită de la bunici pe dealurile Oradiei, Bogdan Popa a avut o revelaţie: cântecul păsărilor. "Am copilărit aici, dar abia când m-am mutat aici am început să aud păsările cu adevărat", spune orădeanul, acum în vârstă de 40 de ani. 

Locuind deasupra oraşului, într-o zonă cu mulţi copaci, a observat bogăţia speciilor de păsări locale. Câţiva ani mai târziu, după ce şi-a descoperit această pasiune, a început să le şi surprindă în fotografii.

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Bogdan a fost, timp de opt ani, funcţionar bancar, dar zice hotărât că şi-a urât jobul în fiecare zi. Încurajat de soţie, a demisionat, fără să aibă idee ce vrea să facă ori ce aptitudini are. Între timp, şi-a găsit răspunsurile şi a devenit designer de grafică, creând site-uri, afişe, logo-uri sau orice altceva mai au nevoie clienţii săi pentru prezenţa pe internet.

A învăţat de unul singur

În 2017, când s-a născut fetiţa lui, Bogdan a explorat o pasiune mai veche: fotografia. A vrut să imortalizeze fiecare zi din primul an de viaţă al micuţei. "Am făcut pozele cu telefonul şi n-am fost mulţumit. Fiica mea a împlinit un an pe 11 decembrie 2018, iar de Crăciun mi-am făcut cadou un aparat foto profesionist", spune Bogdan. 

Cum între timp descoperise fauna din jurul casei sale, a început să surprindă în imagini păsările care "aterizau" în grădina lui. "Prima poză a fost cu nişte păsări care s-au oprit să bea apă, în curte. O gaiţă mi-a atras atenţia, pentru că n-o vezi frecvent în oraş şi are cântecul grav, ca de cioară. Dar fotografia, evident, nu mi-a reuşit, era mişcată", rememorează orădeanul. 

Autodidact, a început să înveţe cum se fac pozele cu animale, îndeosebi păsări, iar imaginile lui au devenit tot mai bune. A fost ajutat şi de alţi fotografi orădeni cu experienţă în acest domeniu, "păsărari" cu care şi azi face schimb de informaţii într-un grup privat de Facebook. "Ne dăm ponturi, pentru că cel mai greu este să afli locaţii de cuiburi de păsări. Ni le spunem între noi, dar niciodată altora, pentru că sunt mulţi oameni răi, preocupaţi doar de braconaj", explică Bogdan.

Şcoală de păsări

De-a lungul ultimilor cinci ani, a fotografiat numeroase păsări, de la răspânditele raţe sălbatice ori vrăbiuţe, la florinţi, piţigoi, sticleţi, mierle, pescăraşi, şorecari, ciocănitori, fazani ori coloratele prigorii (foto), care primăvara vin la noi, din Africa. 

"În total, am imortalizat 40 de specii de păsări, din 400 câte sunt în toată România", spune fotograful, mândru de diversitatea pe care o găseşte în oraşul său natal sau în satele din jur, unde mai urmăreşte păsări cu teleobiectivul. 

Imaginile cele mai reuşite le publică pe pagina sa de Facebook, "Bogdan Popa Photography", iar fanii săi, peste 6.000, au prilejul să înveţe ce diversitate ornitologică are Oradea. 

Fotograful recunoaşte că, la începutul activităţii sale de "păsărar", nici el nu cunoştea păsările pe care le poza, aşa că după fiecare şedinţă era nevoit să se documenteze intens pe internet. Acum, deosebeşte şi subspeciile, iar prin munca sa îi ajută şi pe alţii să facă la fel.

În linişte şi cu răbdare

În timp, Bogdan a învăţat şi cum să se camufleze, ca să nu sperie păsările şi să le poată imortaliza: stă la pândă fie în maşină, fie foloseşte un cort anume, în care stă culcat pe burtă, cu aparatul de fotografiat în faţă şi, fireşte, echipat în haine şi accesorii de camuflaj. "Pozele de la nivelul solului sunt dezirabile, pentru că se creează şi un fundal potrivit. Dar trebuie să stai ascuns, în linişte, şi să ai răbdare de fier", spune acesta.

Pupaza

Recent, a avut şi o reuşită cu care se mândreşte, pe bună dreptate: a imortalizat spectaculos o pupăză, pasăre cu o creastă pe care şi-o poate desface după bunul plac. Uneori, reuşeşte să capteze imagini şi cu animăluţe care îşi fac veacul pe câmpurile unde el pândeşte: căprioare, iepuri ori popândăi. "Îmi doresc să prind şi o vulpe, încă n-am reuşit", mărturiseşte Bogdan. Fotografiile le face doar de plăcere, fără să fie interesat să participe la concursuri ori expoziţii. 

Furnizor de hrană

În timp, Bogdan a prins drag de păsările pe care le fotografiază şi a devenit atent la hrana lor. Pe timpul iernii, în grădina lui şi în alte două locuri pe care le cunoaşte ca fiind frecventate de păsări, pune hrănitoare pentru păsări, pline cu seminţe, pentru ca zburătoarele să treacă mai uşor peste sezonul rece. "La început, am făcut-o dintr-un motiv egoist, să le ademenesc pentru poze. Dar mi-am dat seama că depind de hrana asta", explică "păsărarul". 

Aşadar, a început să alimenteze hrănitoare pentru păsări şi vara, conştient că sunt specii care nu mănâncă alt tip de hrană, iar adesea seceta le îngreunează viaţa. Într-un sezon, Bogdan cheltuie, din banii săi, aproape 600 de lei pentru hrana păsărilor, iar recent a lansat şi opţiunea ca orădenii care îi apreciază imaginile să contribuie cu donaţii făcute prin Facebook. 

Până acum n-a avut succes, fanii săi donând, în total, doar... 10 lei. Chiar dacă recunoaşte că este un pic dezamăgit, Bogdan tot nu se lasă: va continua să hrănească păsările, dar mai ales să le fotografieze şi să le imortalizeze frumuseţea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON