URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2024, 11:46

Fostul manej din Cazarma Husarilor ar putea fi transformat într-un complex cultural, pe fonduri transfrontaliere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruina fostului manej din Cazarma Husarilor, monument istoric aflat într-o dramatică situație de degradare, ar putea fi transformată într-un complex cultural.

2 milioane de euro 

Consiliul Local Oradea, reunit vineri în ședință online, a aprobat cu unanimitate de voturi depunerea spre finanțare a unui proiect transfrontalier împreună cu biblioteca publică din Debrețin.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,8 milioane euro cu TVA inclus.

„Vrem să-l depunem spre finanțare pe programul România - Ungaria, iar termenul de depunere este astăzi până la ora 16. Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment, dar pentru că nu am găsit fonduri nu am reușit să facem nimic cu el. Este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția noastră fiind la 300.000 euro, restul venind de la fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a explicat primarul Florin Birta în deschiderea ședinței online de Consiliu Local, care a durat mai puțin de 8 minute.

Vor fi și blocuri?

Singura intervenție pe marginea materialului i-a aparținut consilierului local Adrian Madar (PSD), care a menționat din capul locului că va vota materialul, dar a cerut lămuriri.

„Mă interesează soarta pe care administrația intenționează să o dea celeilalte bucăți din ansamblul care a fost altădată cazarma de acolo, unde există intenția proprietarului de a dezvolta blocuri. Aș vrea să vă întreb dacă există vreo decizie a administrației legată de acest subiect”, a spus pesedistul.

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că proiectul transfrontalier se referă doar la clădirile din proprietatea municipalității și nu cunoaște soarta celor aflate în proprietate privată. „Nu avem cunoștințe despre intențiile proprietarului cu privire la ce vrea să construiască acolo. Nu am luat o decizie, dar indiferent ce dezvoltare ar dori să se facă în zona respectivă va trebui să respecte regulamentele de urbanism”, a spus Birta.

În colaborare cu biblioteca din Debrețin

Clădirea fostei Cazarme a Husarilor a ajuns într-o stare avansată de degradare după ce dreptul de proprietate asupra ansamblului de imobile a fost disputat între municipalitate și o firmă privată. De-a lungul timpului, partea de manej, aflată în proprietatea municipalității, a ajuns într-o avansată stare de degradare.

„Prezentul proiect, care ca obiect reabilitarea completă a clădirii existente, refacerea accesurilor, compartimentări interioare pe o latură a clădirii, reabilitare fațade, construire acoperiș, amenajări exterioare cu spații verzi, parcări și platformă pentru amplasare utilaje pentru sistemul de încălzire și răcire a clădiri în vederea realizării unui complex multifuncțional cu activitate culturală”, se menționează raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Proiectul va fi depus spre finanțare de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Biblioteca Publică Méliusz Juhász Péter, aflată în administrarea orașului Debrețin, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VI-a România – Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Intentia e evidenta…
cazarma este lasata sa se darame singura, proprietarii obtinand astfel declasarea (facand apoi ce vor pe terenul existent). Raman de dezbatut 2 probleme: valoarea istorica a cladirii, una dintre putinele de secol XVIII (construita de localnici), si daca merita reconstruita. Interesant cum in acest caz primaria nu a reusit sub nici o forma sa se impuna, obligand proprietarii sa refaca cladirea prin supraimpozitare (sau chiar expropriere). E evident ca nu exista interes si putem doar specula de ce. In fine, bine ca se face manejul, bine ca va fi un centru cultural. P.S.: proprietarii grajdurilor, actualele ateliere, sunt aceeasi cu ai cazarmii?
Postat 26 Ianuarie 2024, 15:29 de User anonimizat
paguba
Daca se face o evaluare corecta dupa actulele normative se va constata ca ruina nu corespunde din nici un punct de vedere. Seismic, eficienta energetica, igrasie etc. In plus are perioada de viata depasita la greu, peste 50 ani poate peste 100 de ani. Actiunea pare a fi din ciclul ne dam de lucru ca sunt unii care dau bani moaca.
Postat 26 Ianuarie 2024, 14:31 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON