URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2023, 13:59

Fostul cinematograf Libertatea din Oradea va fi reabilitat cu fonduri europene. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea anunță că fostul cinematograf Libertatea, mai exact spațiile ansamblului cultural „Vulturul Negru”, din Piața Unirii nr. 2 - 4, aflate într-o stare avansată de degradare, vor fi reabilitate prin fonduri europene.

Investiția, în valoare de 46 milioane lei, cu TVA inclus, va fi finanțată în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

„Proiectul a fost depus deja spre finanțare ieri seară. Documentațiile necesare depunerii proiectului au fost realizate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Consiliul Local aprobând ieri, 13 septembrie, indicatorii tehnico-economici la faza DALI, în vederea depunerii spre finanțare”, se arată într-un comunicat transmis joi de municipalitate, însoțit și de imagini.

Clădirea ansamblului cultural Vulturul Negru este monument istoric, clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010.

Municipalitatea vrea să reabiliteze obiectivul turistic și să readucă spațiile la forma inițială.

„Cu siguranță, municipiul Oradea nu dispunea de acești bani dacă nu aveam posibilitatea accesării fondurilor europene. Trebuie să înțelegem că sunt niște axe de finanțare dedicate pentru monumente istorice, iar cu acești bani nu putem face altceva decât să reabilităm monumente istorice, ei nu pot fi folosiți pentru alte obiective. În acest context, trebuie să alegem, ori reabilităm un monument istoric ori nu facem nimic”, a precizat primarul Florin Birta, citat în comunicat.

Informarea amintește că imobilul este lipit de clădirea Arborele Verde, de pe strada Vasile Alecsandri, cu care este conectat prin Pasajul Vulturul Negru.

„Toate spațiile care vor fi reabilitate prin acest proiect sunt proprietatea municipiului Oradea. Am încercat și în perioada trecută să finanțăm acest proiect, dar exista o prevedere care permitea să fie depus spre finanțare doar acel ansamblu-monument care e proprietatea integrală a municipiului, ori imobilul are și alți proprietari, persoane fizice și juridice. Nu eram singurul municipiu în această situație. Prin urmare, am discutat cu finanțatorul să fie introdusă prevederea care să ne dea voie să reabilităm doar partea noastră din ansamblul-monument, lucru care s-a și întâmplat”, a explicat șeful DMPFI, Marius Moș.

Între altele, prin proiect se vor face lucrări de reabilitare funcțională și de finisaje interioare, inclusiv mobilarea spațiilor, componentele artistice vor fi restaurate, iar instalațiile sanitare, termice, de ventilație, de stingere a incendiilor și cele electrice vor fi înlocuite sau, după caz, reabilitate.

De asemenea, două săli vor fi dotate pentru a putea găzdui evenimente culturale.

„În ansamblul cultural reabilitat vor fi disponibile 553 de locuri în săli de spectacole, din care 408 locuri în sala mare și 145 în sala mică. Totodată, va fi amenajat și un spațiu muzeal de cca 25 mp, care să expună evoluția istorică a clădirii-monument. Printre activitățile care vor putea fi găzduite aici se numără: spectacole de teatru, concerte, cinema, prezentări, sala de dans”, mai explică informarea.

Reabilitarea va viza o suprafață utilă de 2440 mp (3565 mp desfășurați) care vor fi consolidați și restaurați, 25 mp - suprafață pictură restaurată, 1590 mp - suprafață cu pictură și decorații plastice, 694 mp - sala mare de spectacole, 255 mp - sala mică de spectacole și 25 mp - spațiu muzeal.

Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON