URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2024, 16:59

Fondul Științescu: Șase școli și ONG-uri din Bihor primesc bani pentru proiecte de cercetare

Fondul Științescu: Șase școli și ONG-uri din Bihor primesc bani pentru proiecte de cercetare Crearea pigmenților naturali va fi subiect de cercetare pentru elevii bihoreni care învață la Liceul Don Orione (Sursa foto: Pexels.com, credit: Alena Darmel)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Comunitară Oradea sprijină şase proiecte educaţionale inovatoare prin intermediul Fondului Ştiinţescu Oradea ediţia 6.0, având ca beneficiari direcţi copiii şi tinerii din mediul urban şi rural al judeţului Bihor.

Una dintre iniţiativele finanţate este proiectul "Club STEM RoboManiacs", implementat de Asociaţia Roboticienilor Oradea. Această echipă va oferi îndrumare tinerei generaţii în domeniul profesional, prin explorare şi practică, prin intermediul activităţilor de proiectare 3D şi electronică destinate elevilor şi studenţilor. Scopul este construirea de roboţi, sisteme mecatronice sau aplicaţii software.

Arta teatrală va fi folosită pentru a explica ştiinţa în proiectul susţinut de Asociaţia Teatrul de Copii, ce se axează pe organizarea de spectacole interactive pentru elevii din Roşia, Parhida, Batăr, Vârciorog şi Marghita. Aceste spectacole vor transmite cunoştinţe elementare de fizică, matematică şi chimie, captivându-i pe cei mici prin intermediul divertismentului educativ.

Liceul Don Orione va implementa proiectul "Cromodon", prin care elevii vor învăţa cum să folosească natura pentru a crea pigmenţi naturali, demonstrând astfel că plantele pot reprezenta o alternativă sănătoasă la coloranţii de sinteză.

Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" va găzdui un laborator de seismologie, numit "Seismo Gojdu LAB", unde elevii vor avea ocazia de a proiecta şi construi un instrument ce înregistrează vibraţiile şi mişcarea solului, facilitând înţelegerea fenomenului cutremurelor şi efectelor acestora.

Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" din Oradea va oferi ateliere gratuite de robotică prin proiectul "TechPlay Adventures", ce îşi propune să înveţe copiii programare şi inginerie cu ajutorul unor kit-uri Lego.

Un alt proiect, denumit "Happy outdoor classroom STEAM", va aduce ştiinţa în mediul rural, prin crearea unui spaţiu educaţional non-formal pentru elevii de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Bunteşti şi de la Şcoala Primară Nr.1 Stânceşti. Aici, ştiinţa va fi explorată în aer liber prin intermediul unei staţii meteo şi a unor jocuri.

Toate aceste proiecte au fost selectate printr-un concurs și selectate de un juriu independent, format din persoane cu experienţă în diverse domenii corelate ştiinţelor exacte. Valoarea totală a finanţării acordate acestor iniţiative educaţionale este de 95.949 Lei.

Proiectele finanţate în cadrul Fondului Ştiinţescu Oradea ediţia 6.0 vor fi implementate până la data de 30 iunie în judeţul Bihor, iar evoluţia acestora poate fi urmărită pe site-ul Fundației Comunitare Oradea. Iniţiativa reprezintă un demers amplu al Fundaţiei de a face ştiinţa mai atractivă pentru copiii şi tinerii cu vârste între 6 şi 19 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON