În natură, evoluția continuă, iar oamenii de știință au demonstrat că panseluțele de câmp franceze au ajuns să se reproducă singure. Ele renunță la polenizatori, se adaptează și se transformă pentru a fi mai puțin atractive, pe măsură ce numărul insectelor a scăzut.
Un studiu recent realizat de revista științifică New Phytologist a dezvăluit că panseluțele care cresc în apropiere de Paris sunt cu 10% mai mici, produc cu 20% mai puțin polen și sunt vizitate mult mai puțin de către insecte.
„Florile evoluează și se auto-polenizează, fiecare plantă se reproduce singură, lucru ce funcționează pe termen scurt, dar s-ar putea să le limiteze pe viitor capacitatea de adaptare la schimbările de mediu. Am fost surprinși să descoperim că aceste plante evoluează atât de rapid”, notează Pierre-Olivier Cheptou, unul dintre cercetători.
Aceste panseluțe și polenizatorii au ajuns într-un cerc vicios: florile produc mai puțin nectar, insectele au mai puțină hrană, ceea ce va duce inevitabil la dispariția lor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.