URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2023, 11:10

Fii la curent! Cum poţi să-ţi montezi panouri fotovoltaice pe banii statului, prin programul Casa Verde

Fii la curent! Cum poţi să-ţi montezi panouri fotovoltaice pe banii statului, prin programul Casa Verde PE SUS SAU PE JOS. Panourile fotovoltaice pot fi montate pe acoperiş sau pe sol. În acest din urmă caz, beneficiarul finanţării trebuie să fie proprietar şi pe teren
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scumpirea energiei a făcut mulţi bihoreni să se gândească la posibilitatea de a deveni din consumator prosumator, adică şi un furnizor de kilowaţi obţinuţi din lumina soarelui. Iar acum o pot face pe banii statului!

Administraţia Fondului de Mediu a lansat noua ediţie a programului Casa Verde, prin care proprietarii de case pot primi o finanţare de până la 20.000 de lei pentru achiziţia şi montarea de sisteme fotovoltaice. Bihorenii vor putea să se înscrie în program la începutul lunii iunie, aşa că pot pregăti deja dosarele.

Cofinanţare de 10%

Programul Casa Verde pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în vederea producţiei de energie electrică este derulat de Administraţia Fondului de Mediu, care şi-a propus ca în acest an să finanţeze 87.500 de locuinţe.

Ghidul disponibil pe site-ul instituţiei prevede că beneficiarii trebuie să fie persoane fizice sau unităţi de cult, iar suma maximă pe care o pot primi este de 20.000 de lei pentru sisteme cu o putere de minimum 3kW. Pe lângă finanţarea de la stat, beneficiarul trebuie să aibă şi o contribuţie proprie, de cel puţin 2.000 de lei.

Regulile de eligibilitate impun ca solicitantul să fie proprietar nu doar al imobilului unde se va desfăşura proiectul, ci şi să aibă domiciliul acolo, o noutate pentru această ediţie. De asemenea, beneficiarul nu poate avea restanţe la bugetul de stat sau la cel local, iar destinaţia construcţiei unde vrea să producă energie trebuie să fie doar de locuinţă. În schimb, nu contează dacă imobilul este ipotecat.

În program nu sunt eligibile clădirile cu mai mult de două apartamente.

Trei zile de înscrieri

Calendarul făcut public săptămâna trecută de AFM prevede că până pe 12 mai se înscriu firmele de instalaţii care vor să lucreze în acest program. După ce lista lor va fi validată, vor fi singurele societăţi comerciale care vor putea monta panouri fotovoltaice cu finanţare de la stat.

Simultan, AFM va da startul înscrierilor pentru beneficiarii programului. Ca să evite dezastrele din anii trecuţi, când aplicaţia informatică a "crăpat" în ziua înscrierilor, anul acesta ţara a fost împărţită pe regiuni şi fiecare judeţ are un anumit interval pentru înscrieri.

În cazul Bihorului, parte din Regiunea Nord-Vest, alături de Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, perioada de înscrieri va fi în zilele de 6, 7 şi 8 iunie 2023. Tot o noutate este că cetăţenii îşi înscriu singuri dosarul în program, ceea ce în anii precedenţi făceau firmele de instalaţii validate.

Firmele verifică dosarele

Solicitantul va încărca în aplicaţia de pe site-ul AFM actul de identitate, certificatul de atestare fiscală emis de ANAF, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale eliberat de primăria de domiciliu, un extras de carte funciară nu mai vechi de 60 de zile, atât pentru casă, cât şi pentru teren, dacă se doreşte montarea panourilor la sol.

"O noutate a acestei ediţii este că, odată ce aceste documente sunt încărcate, ele vor fi verificate de către instalatorii validaţi. Va fi interesant, pentru că noi nu suntem jurişti, notari sau specialişti în cărţi funciare", explică un specialist din cadrul unei firme orădene care a lucrat în ultimii ani în programul Casa Verde şi care aplică şi în acest an, pentru a-şi primi autorizaţia. Clienţii consideraţi eligibili de firmele de instalaţii vor fi apoi aprobaţi şi de AFM.

Pe banii firmelor

Ulterior, clientul alege o firmă cu care vrea să lucreze şi în termen de 90 de zile încheie contractul, iar apoi urmează montarea sistemului, care trebuie să includă panourile fotovoltaice, un invertor, o structură de susţinere a sistemului adaptată zonei unde va fi instalată, un tablou electric, o instalaţie de legare la pământ şi un sistem de protecţie contra descărcărilor electrice.

Toţi beneficiarii vor deveni, obligatoriu, şi prosumatori, adică vor trebui să aibă un certificat de racordare la reţeaua naţională de electricitate, în care să "expedieze" energia pe care nu o folosesc.

Multe dintre firmele care lucrează în programul Casa Verde se arată disponibile să finanţeze lucrările, cerându-le clienţilor doar cofinanţarea. "Sistemul nostru de 3 kW costă 22.500 de lei, clientul plăteşte 2.500 de lei, iar noi ne recuperăm banii de la stat", mai spune specialistul. Experienţa anilor trecuţi i-a arătat că, în 3-4 luni de la aprobarea dosarului de către AFM, banii ajung în contul firmei. Mai mult durează validarea cererilor, dovadă că în martie anul acesta AFM încă aproba cereri depuse anul trecut. Dar chiar şi aşa, mai bine mai târziu decât niciodată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bine notat Geo
UE impoziteaza energia in dr~ci. Accize peste accize de la benzina, la gaz, la curent. Salvam planeta, cum? Tripland preturile!
Postat 11 Mai 2023, 01:18 de unu
Bravo, Geo
Cel mai tare imi place la programul asta ca se ajuta oamenii care au intr-adevar nevoie de ajutor: care au o casa, cit mai mare,solicitantul să fie proprietar nu doar al imobilului unde se va desfăşura proiectul, ci şi să aibă domiciliul acolo,certificatul de atestare fiscală emis de ANAF, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale eliberat de primăria de domiciliu, un extras de carte funciară nu mai vechi de 60 de zile, atât pentru casă, cât şi pentru teren... Sunt exclusi bogatii, bombardierii si pitipoancele
Postat 10 Mai 2023, 21:01 de excalibur
Visul de a-ți monta panouri fotovoltaice
Într-adevăr, e frumos visul de a-ți pune panouri fotovoltaice cu 20.000 lei ajutor de la stat. Dar sunt unele aspecte care nu prea sunt spuse și ar trebui ca lumea să știe, măcar de la cei pățiți. Injecția de tensiune în rețea, pentru a fi prosumator, se face pe baza ridicării tensiunii cu câțiva volți, față de cea a rețelei. Astfel, dacă rețeaua are 237V (că nu va avea fix 230), invertorul va scoate cam 241. Iar dacă în vecini mai există un prosumator, el va scoate și mai mult și tot așa. Cu cât sunt mai mulți prosumatori, cu atât se ridică tensiunea mai mult. Iar pe la 255V invertorul se blochează și va debita tensiune în mod intermitent. Cu cât ești mai aproape de punctul de transformare, cu atât mai mare va fi tensiunea de la rețea și dacă sunt mai mulți vecini prosumatori, se va ajunge cu atât mai repede în timpul zilei la vârful de 255V… Și uite așa, chiar dacă afară e o zi plină cu soare, panourile fotovoltaice nu vor debita în rețea, ci eventual vor acoperi doar consumul instantaneu. Deci nu vă bazați că veți fi mari producători de energie vara, ca iarna să recuperați din energie, încălzindu-vă doar electric… Și alt aspect: Teoretic, dacă ai produs în rețea 200kW, poți să îi iei înapoi în 2 ani, astfel pentru ca ce ai produs vara, să poți consuma iarna. Compensarea pe energia activă e 1:1. Dar doar pe energia activă ce ai produs-o ! Căci pe factură, chiar dacă în drept la energia activă consumată și compensată vor fi 0 lei, se vor plăti în continuare taxele și accizele pe respectivii kW – inclusiv certificatele verzi se vor plăti, deși mai înainte ați dat în rețea energie verde ! https://www.electricafurnizare.ro/asistenta/prosumatorul/ Iar dacă luați o factură și faceți ponderile energiei și a taxelor aferente, veți avea o surpriză să vedeți că la o factură oarecare de energie electrică, din 100 lei, cam două treimi sunt taxe și accize, iar prețul efectiv a energiei consumate e doar o treime (aici procentele variază într-o anumită măsură, depinde de fiecare la ce furnizor are contract). Și atunci, cât se mai amortizează investiția în panourile fotovoltaice ?
Postat 10 Mai 2023, 14:34 de Geo-1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON