Scumpirea energiei a făcut mulţi bihoreni să se gândească la posibilitatea de a deveni din consumator prosumator, adică şi un furnizor de kilowaţi obţinuţi din lumina soarelui. Iar acum o pot face pe banii statului!
Administraţia Fondului de Mediu a lansat noua ediţie a programului Casa Verde, prin care proprietarii de case pot primi o finanţare de până la 20.000 de lei pentru achiziţia şi montarea de sisteme fotovoltaice. Bihorenii vor putea să se înscrie în program la începutul lunii iunie, aşa că pot pregăti deja dosarele.
Cofinanţare de 10%
Programul Casa Verde pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în vederea producţiei de energie electrică este derulat de Administraţia Fondului de Mediu, care şi-a propus ca în acest an să finanţeze 87.500 de locuinţe.
Ghidul disponibil pe site-ul instituţiei prevede că beneficiarii trebuie să fie persoane fizice sau unităţi de cult, iar suma maximă pe care o pot primi este de 20.000 de lei pentru sisteme cu o putere de minimum 3kW. Pe lângă finanţarea de la stat, beneficiarul trebuie să aibă şi o contribuţie proprie, de cel puţin 2.000 de lei.
Regulile de eligibilitate impun ca solicitantul să fie proprietar nu doar al imobilului unde se va desfăşura proiectul, ci şi să aibă domiciliul acolo, o noutate pentru această ediţie. De asemenea, beneficiarul nu poate avea restanţe la bugetul de stat sau la cel local, iar destinaţia construcţiei unde vrea să producă energie trebuie să fie doar de locuinţă. În schimb, nu contează dacă imobilul este ipotecat.
În program nu sunt eligibile clădirile cu mai mult de două apartamente.
Trei zile de înscrieri
Calendarul făcut public săptămâna trecută de AFM prevede că până pe 12 mai se înscriu firmele de instalaţii care vor să lucreze în acest program. După ce lista lor va fi validată, vor fi singurele societăţi comerciale care vor putea monta panouri fotovoltaice cu finanţare de la stat.
Simultan, AFM va da startul înscrierilor pentru beneficiarii programului. Ca să evite dezastrele din anii trecuţi, când aplicaţia informatică a "crăpat" în ziua înscrierilor, anul acesta ţara a fost împărţită pe regiuni şi fiecare judeţ are un anumit interval pentru înscrieri.
În cazul Bihorului, parte din Regiunea Nord-Vest, alături de Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, perioada de înscrieri va fi în zilele de 6, 7 şi 8 iunie 2023. Tot o noutate este că cetăţenii îşi înscriu singuri dosarul în program, ceea ce în anii precedenţi făceau firmele de instalaţii validate.
Firmele verifică dosarele
Solicitantul va încărca în aplicaţia de pe site-ul AFM actul de identitate, certificatul de atestare fiscală emis de ANAF, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale eliberat de primăria de domiciliu, un extras de carte funciară nu mai vechi de 60 de zile, atât pentru casă, cât şi pentru teren, dacă se doreşte montarea panourilor la sol.
"O noutate a acestei ediţii este că, odată ce aceste documente sunt încărcate, ele vor fi verificate de către instalatorii validaţi. Va fi interesant, pentru că noi nu suntem jurişti, notari sau specialişti în cărţi funciare", explică un specialist din cadrul unei firme orădene care a lucrat în ultimii ani în programul Casa Verde şi care aplică şi în acest an, pentru a-şi primi autorizaţia. Clienţii consideraţi eligibili de firmele de instalaţii vor fi apoi aprobaţi şi de AFM.
Pe banii firmelor
Ulterior, clientul alege o firmă cu care vrea să lucreze şi în termen de 90 de zile încheie contractul, iar apoi urmează montarea sistemului, care trebuie să includă panourile fotovoltaice, un invertor, o structură de susţinere a sistemului adaptată zonei unde va fi instalată, un tablou electric, o instalaţie de legare la pământ şi un sistem de protecţie contra descărcărilor electrice.
Toţi beneficiarii vor deveni, obligatoriu, şi prosumatori, adică vor trebui să aibă un certificat de racordare la reţeaua naţională de electricitate, în care să "expedieze" energia pe care nu o folosesc.
Multe dintre firmele care lucrează în programul Casa Verde se arată disponibile să finanţeze lucrările, cerându-le clienţilor doar cofinanţarea. "Sistemul nostru de 3 kW costă 22.500 de lei, clientul plăteşte 2.500 de lei, iar noi ne recuperăm banii de la stat", mai spune specialistul. Experienţa anilor trecuţi i-a arătat că, în 3-4 luni de la aprobarea dosarului de către AFM, banii ajung în contul firmei. Mai mult durează validarea cererilor, dovadă că în martie anul acesta AFM încă aproba cereri depuse anul trecut. Dar chiar şi aşa, mai bine mai târziu decât niciodată...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.