URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2024, 13:36

Fii eroul din viața cuiva – învață cum să salvezi o viață! Eveniment Gratuit de Prim Ajutor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricine poate fi martorul unui accident, fie pe stradă, la locul de muncă sau chiar acasă. În astfel de momente, cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate face diferența între viață și moarte. Fiecare dintre noi ar trebui să fie pregătit să acționeze rapid și corect, pentru că niciodată nu știm când va apărea o situație de urgență în care intervenția noastră poate salva o viață.

Pe 18 septembrie, începând cu ora 17:00, Clinica Hyperbarium din Oradea în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță Bihor va găzdui un eveniment dedicat învățării tehnicilor de prim ajutor. Evenimentul se adresează atât persoanelor fără cunoștințe medicale, cât și celor care vor să își perfecționeze abilitățile de a acționa în situații de urgență.

Estimările sugerează că doar în România, anual, ar putea fi salvate aproximativ 10.000-12.000 de vieți dacă primul ajutor ar fi acordat la timp în situații critice. Aceasta include cazuri de stop cardiac, accidente rutiere, înec, sufocare și alte urgențe medicale unde intervenția rapidă este crucială.

Scopul acestui eveniment este de a educa și pregăti comunitatea locală să intervină rapid și eficient în cazuri de accidente sau urgențe medicale, până la sosirea echipajelor specializate. De multe ori, cunoașterea unor manevre de bază poate face diferența dintre viață și moarte, mai ales în situațiile în care fiecare secundă contează.

Învață alături de specialiștii din prima linie

Sesiunile de instruire vor fi conduse de specialiști cu vastă experiență în domeniul medical, cum ar fi dr. Cătălin Tîlvescu, împreună cu o echipă de asistenți medicali formatori ai Serviciului Județean de Ambulanță Bihor: Sergiu Mocanu, Crina Delia Ungur, Alexandru Papp și Antonia Bele.

Crina Ungur a fost decorată de preşedintele României, Klaus Iohannis, "în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate, de la începutul pandemiei de COVID-19".

Întreaga echipă va prezenta pașii esențiali pentru acordarea primului ajutor în diverse situații critice. Printre tehnicile demonstrate se vor număra resuscitarea cardio-pulmonară (CPR), acordarea primului ajutor în caz de sufocare (manevra Heimlich), oprirea sângerărilor și intervenția în cazul arsurilor sau intoxicațiilor.

Pe lângă demonstrațiile teoretice, participanții vor avea ocazia să pună în practică manevrele învățate, sub supravegherea echipei medicale. Astfel, evenimentul nu doar că oferă informații utile, dar asigură și exersarea acestor tehnici salvatoare de vieți, ceea ce poate spori încrederea și rapiditatea cu care pot fi aplicate în situații reale.

Înscriere gratuită, număr de locuri limitat

Evenimentul se desfășoară pe durata a două ore, timp în care participanții vor învăța atât aspecte teoretice, cât și aplicabile, legate de gestionarea situațiilor de urgență.

Cei interesați se pot înscrie gratuit până pe 17 septembrie, accesând link-ul evenimentului - https://hyperbarium.com/ro/evenimente/

Această inițiativă răspunde nevoii tot mai mari de educație în domeniul sănătății și siguranței, având ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare și pregătirea oamenilor pentru a acționa corect în situații de urgență.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON