URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2023, 10:53

Femeie din Bihor, diagnosticată cu febra Q, transmisă de animale. Care ar fi sursa infectării și cum se manifestă boala

Femeie din Bihor, diagnosticată cu febra Q, transmisă de animale. Care ar fi sursa infectării și cum se manifestă boala foto generic, arhiva INQUAM Photos / Virgil_Simonescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O femeie din comuna bihoreană Oșorhei a fost diagnosticată cu așa numita febră Q, în urma transmiterii unei bacterii de origine animală.

„Este vorba despre o pacientă în vârstă de 51 de ani, care a avut simptome respiratorii asemănătoare gripei și pneumoniei. S-a prezentat la ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de febră Q pe bază clinică (n.r. – a simptomelor), având tuse persistentă și dificultăți de respirație. Analizele făcute ulterior au confirmat, ieri, diagnosticul clinic, prin creșterea parametrului IgM și IgG, adică a nivelului imunoglobulinei M și G. În prezent, starea pacientei este bună și a și fost externată”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Aceasta a precizat că febra Q este o zoonoză, adică o boală determinată de infectarea cu bacteria Coxiella Burnetti transmisă de animale domestice, precum oile, vitele sau caprele, prin inhalarea de aer contaminat.

„Pacienta a spus că locuiește în apropierea unei ferme care are și un saivan de oi, așa că am anunțat DSVSA să facă o verificare la fața locului”, a mai spus directoarea DSP Bihor.

Anchetă epidemiologică

Contactat și el de BIHOREANUL, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, dr. Remus Moțoc, a confirmat înregistrarea suspiciunii privind focarul zoonozei, un saivan din Oșorhei, dar a precizat că o anchetă este în curs de desfășurare.

„Colegii s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe, pentru că a fost deschisă o anchetă epidemiologică. Atunci când aceasta va fi finalizată o să putem comunica rezultatul”, a spus dr. Moțoc.

Sursele BIHOREANULUI susțin că saivanul cu pricina este plin cu gunoi de animale. Sesizați de un cetățean, comisarii de mediu au început și ei o anchetă. 

Infectarea cu Coxiella Burnetii, febra Q afectează de obicei persoane care lucrează în sectorul zootehnic când respiră aer contaminat sau persoanele care consumă alimente contaminate. Această bacterie este rezistentă la factorii de mediu cum ar fi presiunea, temperatura ridicată ori lumina ultravioletă, putând rezista și la multe substanțe dezinfectante.

Boala se tratează cu antibiotice, însă acestea trebuie administrate numai după diagnosticarea certă și la prescripția medicului specialist. Ea afectează mai agresiv persoanele cu sistem imunitar slăbit și cu probleme respiratorii și cardiace, putând dăuna plămânilor, inimii și ficatului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu pot să cred ... a dispărut Covidul.
Apar în schimb tulpini ale gripei, cum e și noua Q, dar care dispăruse cu totul în perioada lui Covid. La ce performanțe are vaccinul anti-Covid, de la oricare producător ... precis că febra Q o ia la fugă instantaneu când vede acul de la seringă. Că tot de la animale s-au îmbolnăvit oamenii și pe fenomenul Sars-CoV-2.
Postat 28 Iunie 2023, 22:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON