URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2024, 08:40

Fără durere la stomatolog! La clinica MaxiloMED din Oradea ai la dispoziție tratamente stomatologice cu anestezie generală sau sedare conștientă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când trebuie să mergem la medicul stomatolog pe mulți dintre noi ne încearcă un sentiment nu tocmai plăcut. Originea acestui sentiment provine din experiența personală anterioară, când variantele de tratament nu erau atât de numeroase și practic uneori eram nevoiți să suportăm durerea.

Acum pacienții pot avea accesul în Oradea la tratamente medicale în anestezie generală sau sedare conștientă. Acestea au fost introduse de colectivul Clinicii MaxiloMED, o clinică ce cuprinde sub același acoperiș toate specialitățile medicinei dentare.

„Dorința noastră este să oferim soluții pentru cât mai mulți oameni, să-i ajutăm să treacă peste experiențele neplăcute pe care le-au avut în trecut și să se poată bucura de o calitate a vieții pe măsură motiv pentru care am introdus și această posibilitate pentru pacienții noștri”, a declarat prof. dr. Mihai Juncar, fondatorul clinicii.

Sunt mulți pacienți care amână tratamentele medicale din cauza că le este frică, iar din păcate această amânare duce la complicarea tratamentului.

„Noi ne dorim să nu avem intervenții foarte complicate și numeroase pentru a reabilita un caz, cu cât sunt necesare mai multe intervenții cu atât este posibil ca ceva să nu meargă bine. Din păcate mulți pacienți ne-au spus că au evitat să vină la medic deoarece le-a fost frică. Înțelegem acest lucru, mai ales că și noi la rândul nostru am fost și suntem pacienți și știm că nu este un sentiment tocmai plăcut, acela de a merge la medic. Dar pe de altă parte amânarea duce la apariția complicațiilor și un caz care la un moment dat este simplu poate să devină mult mai complicat”, a mai precizat dr. Juncar.

Tocmai din acest motiv, reprezentanții Clinicii MaxiloMED au venit cu o noutate pe piața orădeană. „Împreună cu partenerii noștri am introdus servicii medicale în sedare conștientă sau anestezie generală. Am introdus aceste metode cu toate că pentru medic este mai greu să lucreze în anestezie generală de exemplu, dar uneori nu ai altă soluție”, a mai declarat profesorul.

Ce este sedarea conștientă?

Sedarea conștientă înseamnă că practic pacientul primește o serie de medicamente, administrate cel mai frecvent pe cale parenterală pentru ca acesta să fie mai puțin conștient de ce se întâmplă în jurul său. Există mai multe variante de a administra sedativele, una dintre cele mai eficiente metode fiind cea intravenoasă asociată uneori cu administrarea orală de medicamente, cunoscută și sub numele de analgosedare.

Sedarea conștientă permite pacientului să fie relaxat și calm, dar să rămână treaz în timpul tratamentului. Aceasta este utilizată în special pentru proceduri dentare mai simple, cum ar fi implanturile dentare multiple, reconstrucții limitate ale oaselor maxilare, ș.a. și este eficientă în reducerea disconfortului și anxietății.

Avantajul major al acestei tehnici este că pacientul este conștient și poate colabora cu noi. Pe de altă parte percepția acestuia despre mediul înconjurător se modifică, și implicit scade gradul de stres și nivelul de frică. Sedarea se asociază de cele mai multe ori cu anestezia locală clasică, care se face în orice cabinet de medicină dentară.

Anestezia generală este acea metodă prin care se induce medicamentos (prin administrarea de substanțe anestezice) o stare de lipsă a conștienței. Prin această metodă, pacientul intră într-o stare asemănătoare celei unui somn profund și implicit nu poate colabora cu medicul care face intervenția. Pentru realizarea anesteziei generale se impune existența unui bloc operator cu toate facilitățile necesare pentru a duce la bun sfârșit și în siguranță intervenția medicală.

Diferența fundamentală dintre anestezia generală și sedarea conștientă sau anestezia locală este tocmai acea stare similară cu cea de somn care va obliga echipa operatorie să-și creeze singură acces la zona unde are de intervenit. De exemplu, dacă se impun anumite intervenții la nivelul cavității orale un membru al echipei operatorii va trebui să mențină permanent deschisă gura pacientului în timpul intervenției medicale, fapt care uneori va îngreuna și prelungii actul medical.

Avantajele în schimb ale anesteziei generale sunt multiple, mai ales în cazul unor intervenții ample sau în cazul pacienților cu anxietate severă sau alte probleme sistemice de sănătate. În cazul anesteziei generale pacientul nu este conștient de ce se întâmplă în jurul său și implicit nu va avea amintiri legate de actul medical. De asemenea, anestezia generală ne permite să facem intervenții ample cum sunt cele de chirurgie ortognată (pentru corectarea anomaliilor oaselor maxilare), traumatologie sau oncologie.

Evident că se pot face și intervenții chirurgicale mai mici, cum ar fi inserarea de implanturi dentare sau grefe de os, dar preferăm ca aceste intervenții să fie făcute atunci când pacientul are un anumit grad de conștiență și putem coopera cu el. Un avantaj major al anesteziei generale este dat în schimb de securizarea căilor aeriene de către sonda de intubație nazo-traheală. În acest mod scade semnificativ riscul ca pacientul să înghită sau să aspire un corp străin din cavitatea orală.

Atât pentru intervențiile în sedare conștientă cât și pentru cele în anestezie generală, pacientul este monitorizat de către medicul anestezist, care se asigură că intervenția se desfășoară în condiții maxime de securitate.

Cu toate că avem posibilități multiple de a face tratamente complexe de reabilitare a cavității orale este recomandat ca pacientul să meargă la controalele periodice, deoarece este mai simplu să previi decât să tratezi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON