URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2024, 09:35

Fantezii în amurg: Stagiunea de vară Initio programează 9 concerte și recitaluri în aer liber la Oradea: Vezi programul!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piese care însoţesc filme celebre, lucrări de Antonín Dvořák, "Bach în aer liber" şi pop-simfonic, acestea şi multe altele alcătuiesc noua stagiune de vară a Filarmonicii de Stat Oradea, care va debuta pe 16 august şi se va încheia pe 12 septembrie. 

În premieră, Initio - căci aşa este intitulat programul estival - va cuprinde şi recitaluri oferite gratuit de muzicienii orchestrei locale în zone publice ca strada Libertăţii, Palatul Vulturul Negru şi grădina Palatului Baroc. 

Coloana sonoră a verii 

"Iniţiativa Filarmonicii de Stat din Oradea are ca scop prezentarea unor concerte memorabile, simfonice şi vocal-simfonice, în spaţii neconvenţionale, în lunile august şi septembrie. Programele concertelor cuprind lucrări apropiate de sufletul ascultătorilor, fiind alese din muzica de film sau jazz, alături de acestea fiind prezente şi cele mai cunoscute piese din muzica clasică", se arată în prezentarea realizată de organizatori. 

Stagiunea Initio va începe pe 16 august, de la ora 20, când curtea interioară a Cetăţii Oradea va găzdui o nouă ediţie a concertului cu muzică de film, care va fi condus în această vară de Andrei Tudor. Filmele alese nu au fost încă dezvăluite, dar reprezentanţii Filarmonicii spun că vor fi total diferite faţă de cele din anii precedenţi. 

Pop-simfonic în centru 

Următorul concert mare din Initio va fi dedicat jazzului. Concertul "Night and Day" este programat pentru 23 august, de la ora 20, tot în curtea Cetăţii, fiind susţinut de Steve Jazz Trio (István Bundzik la pian, Gyula Horváth la chitară bass şi Gábor Kacsenyák la percuţie), alături de membrii Corului Filarmonicii orădene, sub bagheta dirijorului Kocsis-Holper Zoltán. Programul va fi alcătuit nu doar din piese de jazz, ci şi din tangouri - de pildă "Oblivion" de Astor Piazzolla, şi prelucrări din muzică de Broadway. 

Pe 27 august, Initio se mută în Piaţa Unirii, unde, de la ora 20, va avea loc un concert pop-simfonic, organizat împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, protagonişti urmând să fie, printre alţii, Marcel Pavel şi Luminiţa Anghel, ori corul de copii Enjoy Music, sub bagheta lui Andrei Tudor. 

Vară "in blue" 

După ce deja a impresionat pe scena orădeană, croatul Andrej Vesel (foto) va debuta în noua sa postură de dirijor permanent al Filarmonicii de Stat pe 6 septembrie, de la ora 20, cu concertul "Vara «in blue»", programat în curtea fortăreţei, invitat fiind pianistul Ioan-Dragoş Dimitriu.

Andrej-Vesel 

În program au fost incluse, de pildă, Uvertura "Carnaval" a lui Antonín Dvořák, câteva dintre "Dansurile ungare" ale lui Johannes Brahms, "Boléro" de Maurice Ravel şi "Rhapsody in Blue" de George Gershwin.

Dacă la concertul pop-simfonic intrarea va fi liberă, pentru celelalte trei Filarmonica a pus biletele în vânzare pe platforma bilete.ro la preţuri de 30 şi 50 lei. 

Corzi în dialog

Initio cuprinde şi cinci recitaluri oferite gratuit orădenilor în zone de promenadă. Primul va avea loc pe 18 august, de la ora 20, pe malul Crişului Repede, în spatele Casei Darvas - La Roche. 

Intitulat "Un cvartet de capodopere", recitalul va fi susţinut de un cvartet de suflători, respectiv: Lorenzo Moroni - corn, Marin Moisei - clarinet, Török Apollónia - flaut şi Bodó Tamás - fagot. Aceştia propun un program de sonate din creaţia lui Gioachino Rossini.

Pe 21 august, de la ora 20, în piaţeta din spatele Teatrului va avea loc recitalul intitulat "Corzi în dialog", cu Andrada Ciupeiu la vioară şi Ionuţ Chiş la violă, care vor prezenta lucrări din creaţia lui Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart şi Louis Spohr.

Bach în aer liber 

Pe 29 august, de la aceeaşi oră, violoncelistul Victor Sandu (foto), care s-a remarcat pe scena orădeană, va fi protagonistul recitalului "Bach în aer liber", programat în grădina Palatului Baroc şi cuprinzând suite semnate de Johann Sebastian Bach. 

Recitalul "A million dreams", cu muzică pop şi muzică de filme, va fi dat de pianista Camelia Andone, violonistul Teodorian Popa şi violoncelistul Bogdan Cocora, pe 1 septembrie, de la ora 20, în pasajul Vulturul Negru. 

Victor Sandu

La finele stagiunii estivale, pe 12 septembrie, tot de la ora 20, Parcul Libertăţii va găzdui recitalul "Fantezie în amurg", cu violoniştii Ştefan-Cristian Pop şi Antonia Mihalca, violistele Petronela Nicorescu şi Anastasia Văcaru şi violoncelistul Nathan Niculaş. În program vor fi piese de Vaughan Williams, Karl Stamitz, Reinhold Gliere, Frank Bridge şi Dmitri Şostakovici.

Coloanele sonore ale lunilor august şi septembrie se anunţă, aşadar, diverse şi captivante... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON