URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2023, 11:05

Faliți de dezvoltare: Șantierele prelungite din zona Nufărul - Cantemir au distrus micile afaceri ale comercianților (FOTO)

Faliți de dezvoltare: Șantierele prelungite din zona Nufărul - Cantemir au distrus micile afaceri ale comercianților (FOTO) AM ÎNCHIS! Patru spații comerciale de la parterul blocului Cicero stau închise de mai bine de un an. „Clienții vin, văd și pleacă. Nu știu ce poți să vinzi aici și să vină lumea dacă s-a închis până și agenția de pariuri”, spune o vânzătoare. Chiar și frizerii ajung să-și omoare timpul făcând integrame...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginează-ţi că lucrezi 10 ore pe zi, aduci mărfuri bune, ceri preţuri mici, reduci costurile, iar când tragi linie eşti tot la limita falimentului. Aşa trăiesc comercianţii de la parterul blocurilor din cartierele Nufărul şi Cantemir de aproape doi ani. 

"De când au început lucrările, vânzările s-au prăbuşit. Intră în magazin doar clienţii fideli. De multe ori îmi spun: «Dacă nu îşi dă drumul într-o lună, închid»", mărturiseşte proprietara unui magazin de la parterul blocului Cicero. Toată zona e înconjurată de şantiere...

Săpături după săpături

De doi ani, cartierele Nufărul şi Cantemir sunt în şantier. Aproape 20 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de 121,5 milioane euro, sunt în diferite faze de implementare. Lucrările începute cu înlocuirea reţelelor de apă au continuat cu amenajarea coridorului de mobilitate (50 milioane lei) şi amenajarea centrului de cartier de lângă McDrive (6,7 milioane lei), aflate în curs de finalizare. 

Constructorii au început apoi săpăturile la proiectul Nufărul Geotermal pentru trecerea încălzirii cartierului pe un mixt de apă geotermală (11,7 milioane euro), cea de-a treia etapă a înlocuirii reţelelor de termoficare (108 milioane lei) şi de amenajare a Pieţei Cetate (77 milioane lei).

De parcă nu era de ajuns, la această oră sunt în plin şantier, cu termen de finalizare la sfârşitul anului, parcarea subterană din jurul Catedralei episcopale ortodoxe (24,4 milioane lei), în paralel cu pasajele subterane din Piaţa Cetăţii şi Piaţa Gojdu (112 milioane lei), lucrări care au blocat circulaţia tramvaielor şi trecerea orădenilor prin zonă.

Primarul Florin Birta (foto) spune că toate erau inevitabile: "Nu puteam rata această oportunitate de a dezvolta oraşul pe bani europeni". Dar şantierele au făcut şi victime colaterale...

"Nu merge nimic"

Valul de lucrări a provocat spargerea trotuarelor, săparea şoselelor şi blocarea tramvaielor. Rămaşi fără căi de acces, orădenii şi-au schimbat comportamentul de consum. Primele victime au fost comercianţii din Piaţa Cetate. "Vindem până pe la ora 10, cam 20% din cât vindeam înainte. După ora 12, piaţa se termină, că nu mai vine nimeni", spune o producătoare de legume.

Nici măcar pâinea nu mai are trecere. "Dacă înainte dădeam şi 100 de pâini pe zi, astăzi abia dacă vând 40. Oamenii nu mai vin la piaţă", zice o vânzătoare.

Proprietarii micilor afaceri de la parterul blocului Cicero, de lângă piaţă, sunt disperaţi. Din cele nici 20 de spaţii comerciale, 4 sunt de mult închise. "Nu merge nimic. Nimeni nu îşi riscă banii aici", se plânge o vânzătoare. 

Comercianţii trăiesc de pe o zi pe alta. "Întâi a fost pandemia, apoi au început lucrările. Nu ai parcare, nu ai trotuar, vine doar cine nu are de ales", spune o frizeriţă.

"Vin doar clienţii vechi" 

Comercianţii sunt supăraţi. "Am fost în Piaţa Mare, dar mi-a ars spaţiul... M-am dus în strada Piaţa 1 Decembrie, dar vânzările au căzut, că au început lucrările... Când m-am mutat aici a venit viceprimarul Marcel Dragoş să ne roage să închidem pentru 3 zile, că sapă trotuarul... Atunci am zis «bine», dar am ajuns să nu se circule nici după 3 săptămâni, iar trotuarul este şi astăzi spart", spune proprietara unui mic magazin.

Vânzările au scăzut cu circa 80%, indiferent de profilul spaţiului comercial. "Dacă înainte vindeam de 1.000 lei pe zi, astăzi abia dacă dau de 200 lei. Vin doar clienţii vechi, care mă ştiu şi îmi cunosc marfa", spune Iuliana (foto), proprietara unui magazin de materiale de croitorie. Femeia lucrează singură. "Nu-mi permit să plătesc pe cineva. Chiar şi aşa, noroc că sunt pensionară, că altfel nu aş rezista".

Vânzările cad, chiriile cresc! 

Situaţia e general valabilă inclusiv de-a lungul bulevardului Nufărul - Cantemir. Lucrările şi eliminarea parcărilor de pe partea dreaptă a drumului spre ieşirea din oraş, pentru amenajarea de spaţii pietonale, au prăbuşit vânzările. "Oamenii sunt comozi, nu vin fără maşină ca să care cumpărăturile în mână", explică vânzătoarea unui magazin alimentar din zona statuii lui Dimitrie Cantemir.

De la pârâul Peţa până la ieşirea din oraş, cel puţin 10 spaţii comerciale sunt închise. Rămaşi fără vânzări, chiriaşii au plecat, iar proprietarii aşteaptă vremuri mai bune. 

"Spre deosebire de Cluj, Timişoara sau Bucureşti, în Oradea preţurile imobilelor şi chiriilor au crescut cu 6%", spune Mihai Pop (foto), partener Remax. Mai mult, deţinătorii spaţiilor aşteaptă ca preţurile acestora, acum între 1.700 şi 2.500 euro/mp, să explodeze după finalizarea lucrărilor.

"Sunt clienţi care cumpără spaţii comerciale încă din proiect. Sunt cea mai bună investiţie. Acestea nu trebuie amenajate şi nu trebuie mobilate, pentru că de asta se va ocupa proprietarul afacerii care se va muta în chirie", explică Pop.

Chiriaşii se descurcă cum pot. "Se fac foarte multe relocări. Oamenii îşi caută vad comercial, fac livrări la domiciliu, încearcă să se adapteze", spune agentul imobiliar.

Buni de plată

De altfel, nu doar proprietarii privaţi, ci şi Primăria se arată cinică faţă de micile afaceri ameninţate cu falimentul. "L-am rugat pe proprietar să ne reducă chiria. Acesta a fost la Primărie să ceară o reducere a impozitului cât sunt lucrările. I s-a spus: «Nici vorbă. Ce, când vânzările erau mai mari plăteaţi impozit mai mare?»", povesteşte proprietarul unui ABC din zona viitoarelor pasaje subterane.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta spune că nu are ce face. "Când faci lucrări de amploare, inevitabil vor fi oameni care au de suferit. Unii agenţi comerciali vor fi expropriaţi, alţii se vor muta, alţii îşi vor restrânge activitatea. Încă nu s-a inventat bagheta magică cu care să putem face lucrările peste noapte", răspunde Birta. "Majoritatea afacerilor afectate de lucrări sunt în spaţii private. Primăria nu are cum reduce chiria, nu are cum diminua impozitul datorat de firmă, nu are ce scutiri să dea", explică primarul.

Reduceri de formă

Birta susţine că Primăria a intervenit unde a putut. "Pentru comercianţii din Piaţa Cetate, afectaţi de lucrările la pasaje, nu doar că nu am aplicat anul acesta rata inflaţiei de 15%, dar am şi redus taxa pe masă cu 20%", zice edilul.

Lucrurile sunt, însă, mai nuanţate. Taxele au fost majorate cu 20% în urmă cu 2 ani, iar de atunci vânzările s-au redus cu 80%. Deşi faţă de alte pieţe, unde o masă costă 270 lei lunar, în Cetate aceasta este doar 200 lei, diferenţa este prea mică pentru a compensa pierderile provocate de reducerea clientelei!

"Nu îi interesează!" 

Reprezentanţii mediului de afaceri spun că, odată pornit tăvălugul şantierelor, soarta negoţului din zonă a fost pecetluită. "Investiţiile publice, nu doar în Oradea, ci din toată ţara, nu ţin cont de afectarea riveranilor. Proiectele le fac arhitecţii, le implementează constructorii şi le urmăresc funcţionarii. Aceştia nu au nicio noţiune despre comerţ şi nici nu îi interesează", spune directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto).

Micile afaceri au fost compromise. "În Nufărul, vadul comercial a fost distrus de lucrări iremediabil. Nu ai ce să ceri în sprijinul comercianţilor de aici". Singura soluţie este pentru viitor. "Legea va trebui să facă obligatorii consultările publice şi să prevadă clar că solicitările oamenilor trebuie rezolvate. Acum, Primăria doar ia act de ele, ceea ce face consultările formale", susţine Dan.

Oradea nu-i Graz...

De aceeaşi părere este şi consultantul în afaceri Liviu Sav, stabilit de 4 ani în Graz (Austria). "Dacă oamenii sunt consultaţi de la început şi sunt căutate soluţii din timp, se mai poate face ceva, dar acum e prea târziu", spune el.

Consultantul a făcut o paralelă între cele două oraşe. "În Graz, una dintre străzile principale este închisă de 6 luni pentru construirea unei noi linii de tramvai. Aici, spre deosebire de Oradea, se poate circula, sunt trotuare, iar blocarea intrării la un spaţiu este evitată pentru protejarea afacerilor", povesteşte orădeanul. Pe malul Crişului Repede, în schimb, e pe dos. "În Oradea contează doar «ceea ce se face». Impactul distructiv al lucrărilor, fie şi provizoriu, este complet ignorat", zice Sav.

Altfel spus, în loc să profite de lucrările pentru dezvoltarea oraşului, micile afaceri din zonă sunt primele lor victime. Deşi ar trebui să fie printre beneficiari...


OPORTUNITĂŢILE CRIZEI
Au dispărut clienţi, dar au apărut alţii

Dincolo de valul de spaţii închise, există şi comercianţi care au reuşit să transforme în oportunitate criza declanşată de lucrări.

"În timpul pandemiei de Covid vânzările ni s-au prăbuşit cu 80%. Circulaţia oamenilor era limitată. În faţă, spre Bulevardul Nufărul, se săpa, în spatele blocului se demola. N-aveam ce face, am închis", afirmă administratoarea unei cafenele, Alexandra Cioca (foto).

Pe durata sistării activităţii, a reamenajat spaţiul, a mărit geamurile şi vrea să ceară municipalităţii aprobare pentru amenajarea unei terase. "Acum, vânzările sunt aproape de două ori mai mari decât înainte", zice femeia.

Localul nu mai are, însă, aceeaşi clientelă. "De când s-au desfiinţat parcările din faţă şi a fost făcută zona de promenadă, clientela s-a schimbat. Avem foarte mulţi clienţi noi, tineri ieşiţi la plimbare, care intră la o limonadă", spune Alexandra.

Nu este exclus, aşadar, ca în perioada următoare, profilul vadului comercial din Nufărul - Cantemir să se schimbe, iar în locul magazinelor să apară baruri, cafenele şi restaurante, la care clienţii vor putea ajunge folosind până la ora 16 parcările amenajate pentru riverani în spatele blocului. La bere oricum nu se merge cu maşina...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Excalibur
Nu confunda peneleii de aici cu aia de la centru, la pesedei nu ii poți confunda. Pt informarea noastră dacă tot ai dat coasa bătrânilor jos din pod, ne zici din ce sat ești ???? Nu de alta dar te dai și tu mare Orășan cu vilă :::::)))))) mai avem câțiva pe aici ::::::))))))) in ultimii 25 de ani la ORADE nu am auzit pe nimeni sa dețină o coasă :::::)))))) țăranule ::::::::)))))))))
Postat 04 August 2023, 21:38 de Sandu2100
Timpul nu mai are rabdare
E bine ca a fost ASA. Pesedeii si-au aratat valoarea aproape 30 ani , iata ca si Peneleii facura in 3 ani tot atita RAU Romaniei cit ceilalti in 30. DECIT 150 miliarde euro imprumutati pentru dezvoltare. Acum dezvoltarea s-a kakat pe ea si baietii se muta la noi in pat si la noi la masa. Pe cine s-au gindit ei sa cocoseasca? Pe FRAIERUL ROMAN. Pe cei care au reusit, miraculos, sa supravietiasca nazbitiilor bugetare. Pentru informarea dvs, am dat jos din pod coasa batrinilor, furca de fier, le-am batut taisul si , ca sa tinemn piept vremurilor, ne-am inspirat si de la prietenul Molotov. Nu mai faceti dezbateri publice, nu mai are rost, doar faceti-va incetisor bagajele, plecati usurel intr-o ultima vacanta, cu vouchere si indemnizatii. Lasati usile neincuiate la plecare...O precizare: e de la sine inteles ca nu va mai intoarceti. One way ticket...
Postat 04 August 2023, 12:22 de excalibur
Drop/sandu
Mare prostovan poti fi. Prostul tot prost e degeaba ii spui ca nu realizezi.
Postat 04 August 2023, 10:21 de Petre93
Petre93
Nu te mai plătește PSD dacă obțin sub 5%
Postat 04 August 2023, 09:47 de Sandu2100
Drop/sandu
Tu visezi sa lucrezi acolo, tu esti o sluga de partid. Mai era un mare idiot care toata ziua era cu PSD in gura si pana la urma a ajuns marioneta PSD , e vorba de Klaus Iohanis, alt mare PNL. Vezi ca asa esti si tu, o sluga a oricarui partid, unul mai infect ca altul. Dar tu mai esti si dus cu pluta pe langa toate astea. Tu nu lucrezi , esti un asistat ce se leagana si da din cap pana ii curg balele
Postat 04 August 2023, 05:40 de Petre93
Petre93
Eu nu sug de la partid ca tine și propaganda PSD sau USR, AM LOCUL MEI DE MUNCĂ IN UNUL DIN PARCURILE INDUSTRIALE FĂCUTE DE BOLOJAN.
Postat 03 August 2023, 21:45 de Sandu2100
drop/sandu
Tu nu lucrezi, esti o lipitoare ce suge bani de la partid, de la buget, o trompeta care e platita din banii nostrii. De ai avea serviciu nu ai fi toata ziua prezent aici, nu cred ca lucrezi ca ai timp sa stai toata ziua pe telefon. Te dai de gol singur, esti un mincinos, un paduche care merita strivit, asa cum e toata gasca PNL, PSD ce fura banii tarii, de asta esti asa disperat in comentarii ca din asta traiesti, o trompeta cum au si rusii.
Postat 03 August 2023, 19:38 de Petre93
Petre93
Pe banii mei trăiesc, lucrez în unul din parcurile industriale facute de Bolojan. Lumea nu pleacă din Oradea, a plecat pana sa fie Bolojan primar, acum Clujenii vin la Oradea.
Postat 03 August 2023, 19:25 de Sandu2100
Drop/sandu
Tu traiesti intr-o lume paralela, pe banii altora. Tu visezi, te legeni, iti curg balele te legeni. Tu nu muncesti, nu ai banii tai, nu stii sa faci diferenta intre nivel de trai si betoane. Spune asta celor ca tine, mai leagana-te . Un propagandist de doi bani, de e asa frumos in Oradea de ce toata lumea se muta in Cluj??
Postat 03 August 2023, 09:29 de Petre93
Petre93
Totul e frumos la Oradea, mai frumos ca la Cluj, hai băgă la Vaslui dacă nu-ți place aici. Ce face primăria face bine, tu nu ai capacitatea de a vedea.
Postat 03 August 2023, 09:00 de Sandu2100
Drop/sandu
Nu e nimic frumos in ce face primaria ta. Tu esti un taran venit in oras, chiar tu ai spus asta ca esti o vinitura. Ce face primaria e cum.ai avea o masina veche clasica la care incepi sa-i pui spoilere, neoane, abtibilduri .Asa fac taranii si redusii mintali, ei asta considera ca e frumos.
Postat 03 August 2023, 05:40 de Petre93
adi13-bolnăvel
Primăria iubește Orădeni, tocmai pt asta se face frumos.
Postat 02 August 2023, 19:23 de Sandu2100
Asa e cand niste vinituri conduc orasul
Primaria uraste oradenii si micile afaceri, primaria din era Bolojan e impotriva oradenillor. Oradenii sunt buni sa plateasca impozite si amenzi.
Postat 02 August 2023, 19:21 de adi13
magazinele cu marfa artizanala lipsesc cu desavarsire
un articol foarte consistent si realist, felicitari, dle Simai! spre disperarea oradenilor, micile afaceri dau chix pentru ca interesul primariei in ultimii 15 ani a fost sa aduca la randament maxim doar salile de jocuri de noroc si farmaciile din oras! micii comercianti sunt sufocati de "dezvoltarea" orasului, producatorii locali la fel... nu vi se pare de plans faptul ca nu avem nici un magazin vizibil, usor accesibil, cu traditie artizanala bihoreana de orice fel, in afara de cele alimentare? culmea imbecilitatii este sa vezi ditamai magazinele chinezesti in spatii generoase din buricul targului pana la stadion sau Nufarul ca rezista de multi ani - marfa romaneasca este ignorata, desi penelistii se mandresc cu demnitatea nationala - mare minciuna, dupa cum vedem!
Postat 02 August 2023, 18:16 de roger
dar ce am zis in comentariul anterior nu e ca sa acuz comerciantii
articolul are dreptate, inclusiv reprezentantii mediului de afaceri, si dl. Sav. "Se fac foarte multe relocări. Oamenii îşi caută vad comercial, fac livrări la domiciliu, încearcă să se adapteze" zice Remax. Comertul online e in boom, asta e trendul, nu poti sa negi, dar un oras frumos are comert stradal, nu doar malluri si magazine big-box.
Postat 02 August 2023, 16:15 de unu
"Oamenii sunt comozi, nu vin fără maşină ca să care cumpărăturile în mână", explică vânzătoarea unui magazin
piata se schimba, oamenii sunt liberi sa aleaga, si liberi aleg lidl, mallurile, hypermarketurile. Micile magazine gen TreiG, daca ar fi avut spirit de business se transformau in NovaEuro, Dedeman, se modernizau. Dar in business, cand incetezi sa inovezi si sa investesti, defapt ramai in urma, pierzi cota de piata.
Postat 02 August 2023, 16:09 de unu
Evaziunea fiscală sub liberali ...
... a ajuns azi, TVA, la peste 37.000.000.000 Euro. Cu neîncasările la CAS, CASS, etc, etc ... a ajuns la peste 44.000.000.000 Euro. Asta înseamnă cuantumul tuturor pensiilor și salariilor din România pe un an întreg.
Postat 02 August 2023, 15:21 de KP
La ceva tot suntem fruntasi
Bihorul, pe locul II în țară privind numărul de firme și PFA-uri intrate în insolvență! https://ziarelocale24.ro/bihorul-pe-locul-ii-in-tara-privind-numarul-de-firme-si-pfa-uri-intrate-in-insolventa/560164 In 2018 eram pe locul al III-lea, dar cu taranul&gasca la butoane, am avansat. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/judetul-bihor-pe-locul-3-in-tara-la-firme-si-pfa-uri-in-insolventa-139391.html
Postat 02 August 2023, 13:57 de pinonel
Pinonel
Dat fiind faptul că ne explici ca Bolojan e de vină pt salariile din Bihor, te încadrezi la categoria VASLUI, mai mare salariul acolo cu 18 lei, ce zici de relocare, și sa comentezi la vasluianul.ro :::::)))))))
Postat 02 August 2023, 13:55 de Sandu2100
@pinonel
Pai doar sandu/drop si propaganda compara Oradea cu Vaslui si Teleorman . Ei doar cu astia se lupta sa fim peste. Vidul propagandei si a lui Bolojsn si al viniturilor e sa fim peste nivelul de grajd. Nu au etalon Clujul, Brasov, Iasi, Bucuresti. Visul lor e sa fim peste Vaslui. Ei tot repeta placa asta la nesfarsit.
Postat 02 August 2023, 13:13 de Petre93
Din păcate, politicile liberale au falimentat mulți comercianți.
În 2019 când liberalii habarniști ai lui Johannis au luat toată puterea, dând jos social-democrații mediocri de la guvernare, deficitul bugetar al României a fost de 2,9% din PIB-ul anual. Astăzi, după aproape 4 ani de liberalism neaoș românesc, deficitul a ajuns la 9,2%, în contextul în care media europeană e de doar jumătate cel mult și real. În 2019 toată datoria externă a României era de 37,5% ... în timp ce astăzi a ajuns la 51,4%. Asta înseamnă să fi liberal, fără să-ți conștientizezi propria istorie, atât de bine observată de apoliticul Caragiale de-a lungul timpului, atunci când liberalismul era apanajul elitei românești, adică niște cocălari cu gura mare și mâna lungă.
Postat 02 August 2023, 12:23 de KP
Topul județelor în funcție de salariul mediu
Sper sa nu mai aud tot felul de idi*ti spunandu-ne sa mergem la Vaslui! Aia nu ne primesc, sunt peste noi!!!! 1. Bucuresti 5.812, 2. Cluj 5.378, 3. Timis 4.850, 4. Sibiu 4.562, 5. Ilfov 4.512, 6. Iasi 4.263, 7. Mures 4.054, 8. Prahova 4.020, 9. Gorj 4.008, 10. Brasov 3.997, 11. Arges 3.960, 12. Alba 3.892, 13. Olt 3.854, 14. Dolj 3.814, 15. Bacau 3.784, 16. Constanta 3.783, 17. Galati 3.783, 18. Giurgiu 3.738, 19. Arad 3.721, 20. Salaj 3.654, 21. Ialomita 3.566, 22. Covasna 3.551, 23. Mehedinti 3.538, 24. Dambovita 3.531, 25. Buzau 3.520, 26. Satu Mare 3.510, 27. Calarasi 3.496, 28. Bistrita-Nasaud 3.464, 29. Harghita 3.464, 30. Maramures 3.464, 31. Vaslui 3.460, 32. Botosani 3.456, 33. Braila 3.442, 34. BIHOR 3.431, 35. Neamt 3.430, 36. Hunedoara 3.378, 37. Tulcea 3.337, 38. Suceava 3.334, 39. Valcea 3.330, 40. Caras-Severin 3.298, 41. Vrancea 3.226, 42. Teleorman 3.095
Postat 02 August 2023, 12:19 de pinonel
Peste tot e asa
Si in Nufaru partea cu linia de tramvai, cum au interzis parcarile multe afaceri au pus lacatul. In zona piatetei Nufaru inchid magazinele pe capete. Si in zona centrala unde nu se mai poate ajunge cu masina se inchid si vezi spatii goale. Asta da dezvoltare, unde pun astia mana totul devine mort si pustiu.
Postat 02 August 2023, 11:57 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON