URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2022, 08:02

Fala, campioana: Un orădean și câinele său, recuperat dintr-o familie cu care nu s-a înțeles, au câștigat campionatul mondial (FOTO)

Fala, campioana: Un orădean și câinele său, recuperat dintr-o familie cu care nu s-a înțeles, au câștigat campionatul mondial (FOTO) Alex Bondar (în foto stânga) și Fala (în ambele imagini), echipa care a câștigat campionatul mondial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Alex Bondar și câinele lui, Fala, s-au întors cu medalia de aur de la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni (FMBB), desfășurat între 10 și 15 mai în Karpenisi, Grecia.

În vârstă de 2 ani, Fala, o femelă din rasa ciobănesc belgian, varietatea malinois, a fost la prima ei participare la un campionat mondial de dresaj canin, fiind, de altfel, cea mai tânără cățelușă de la categoria ei.

Campionatul are categoriile 1, 2 și 3 (cea mai grea), iar Alex și Fala au câștigat aurul la categoria 2, dovedind abilități foarte bune de comunicare și agilitate.

Probe dificile

Alex Bondar este un cunoscut instructor de dresaj canin, care a mai devenit campion mondial în 2015, cu cățelușa Dilara (care avea atunci 2 ani), tot la categoria 2. În 2017, aceeași echipă a câștigat locul 3 mondial, la cea mai grea categorie, iar în 2018 Alex și Farouk, un pui al Dilarei, au devenit vicecampioni mondiali la categoria 1.

Campioana din 2022, Fala, s-a născut în canisa Malinois Braveheart Oradinum, întemeiată de Bondar, având-o ca mamă tocmai pe Dilara, dar nu a fost mereu în grija instructorului. „Este un câine reabilitat. A fost luat de o familie, care apoi s-a plâns de el, nu s-au înțeles. L-am luat înapoi și am început să ne antrenăm”, a declarat instructorul, pentru BIHOREANUL.

Pregătirea pentru concursurile canine nu este defel ușoară. Alex și câinii din canisa lui se antrenează zilnic, de două ori.

Un campionat mondial are mai multe secțiuni: agilitate, examen de câini de muncă, mondioring (exerciții de obediență, sărituri și pază și protecție), canicross și bikejoring (probe în care dresorul merge cu bicicleta sau aleargă, iar câinele îl însoțește), respectiv show (unde primește notă aspectul câinelui). Alex și Fala au concurat la mondioring, unde au mai fost 54 de echipe participante, din 17 țări.

„Acest sport este extrem de interesant pentru că este foarte complex. De fiecare dată există ceva nou în probe, este imposibil să te pregătești specific pentru competiție. La final, câștigă câinele care a făcut ce i se cere”, a spus Bondar.

De pildă, câinelui i se cere să păzească un obiect pe care arbitrii îl decid pe loc și care poate fi ceva ce animalul nici n-a mai văzut vreodată. Mai mult, paza se face la mare distanță de stăpân, care oricum, de-a lungul probelor, nu poate folosi zgardă sau lesă. „Este greu pentru câini, pentru că sunt într-un loc pe care nu îl cunosc, înconjurați de oameni și alți câini, multe zgomote, și la distanță de stăpân. În plus, de această dată, a fost și foarte cald, cel puțin 30 de grade Celsius”, a mai zis instructorul orădean.

Așadar, câinii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de campioni...

România, locul 4 mondial

Performanța echipei Alex și Fala este cea mai bună din rândul participărilor din România. Țara noastră a fost reprezentată de 7 câini, iar doi dintre ei s-au întors acasă cu premii.

Din cei șapte câini participanți, patru sunt născuți la Oradea: doi pregătiți de Alex Bondar, altul al unui instructor din Pitești și unul din București. „În total, canisa noastră a avut șase câini participanți la campionat, din care patru au concurat pentru România, unul pentru Ucraina și altul pentru Austria”, a mai spus Bondar.


Rara (foto), un alt câine din delegația României, s-a clasat pe locul 10 mondial la campionatul din Atena, și a fost cea mai bună femelă din categoria ei. Cățelușa este și ea pui al Dilarei, ciobănescul cu care Alex Bondar a câștigat titlul mondial în 2015

Grație performanțelor obținute de câinii din România, țara noastră s-a poziționat pe locul 4 în clasamentul general, cel mai bun obținut vreodată de români la acest concurs internațional.

Pe lângă că antrenează câini pentru concursuri, Alex Bondar este la rândul său și arbitru acreditat pentru competiții canine. În plus, anul viitor va organiza la Oradea Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@oradea_mea_si_a_ta
Bine punctat! Cei care care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de... speciali.
Postat 20 Mai 2022, 18:29 de User anonimizat
Felicitări!
Super felicitări amândurora! Munca voastră, a fost răsplătită pe măsură!
Postat 20 Mai 2022, 16:01 de Bubu
Felicitari cainelui si dresorului !
Ca-n viata: "câinii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de campioni...". La fel este si cu politicienii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor ...
Postat 20 Mai 2022, 13:15 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON