URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2023, 10:42

Face Medicina la doar 17 ani, în Oradea. Povestea ucrainencei care a plecat singură din țara cotropită de ruși

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O adolescentă ucraineancă în vârstă de 17 ani este de anul trecut studentă în anul I la Facultatea de Medicină din Oradea, după ce luni de zile a fost refugiată în Republica Moldova. Înainte de a izbucni războiul din țara sa, ea nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să plece atât de devreme, de una singură, în străinătate.  

Refugiaţi în Moldova

Tetiana era în ultimul an de liceu atunci când a izbucnit războiul, asta pentru că în Ucraina liceul se încheie în clasa a XI-a. Ea este originară din localitatea Komyshivka, regiunea Odesa, aflată aproape de graniţa cu Republica Moldova. Cum acolo există şi o comunitate de moldoveni, a învăţat din copilărie câteva cuvinte în limba română. 

Ziua de 24 februarie 2022 va rămâne mereu în mintea ei pentru că atunci, pentru prima dată, s-a temut pentru viaţa sa şi a familiei ei. "Mi-am dorit ca toată familia mea să plece din Ucraina în Republica Moldova. Dar am putut doar câţiva dintre noi. Am stat acolo câteva luni, sperând că totul se va linişti, dar ne-am înşelat. M-am întors în vară acasă ca să-mi pot da examenul final", povestește adolescenta.

După ce a trecut de examenul de Bacalaureat, Tetiana a ştiut că trebuie să îşi ia viaţa în propriile mâini şi să plece într-un loc sigur. „Am ales România pentru că e cea mai apropiată ţară de noi care este membră în Uniunea Europeană şi în NATO. Ca să pot pleca singură, m-am străduit să studiez limba română, să învăţ principalele saluturi, întrebări, răspunsuri...", spune ea.

Studentă în Oradea

Şi-a depus actele la mai multe universităţi din România şi, într-un final, a ales Oradea. În prezent, tânăra este studentă la la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universității orădene, specializarea asistenţă medicală generală.

Nu i-a fost uşor să se despartă de familie, dar părinţii şi fraţii au încurajat-o, spunându-i că aici îi va fi mai bine. La finalul verii, a călătorit mai bine de 24 de ore schimbând trenuri şi microbuze, din satul natal până în oraşul de pe Crişul Repede, unde a primit loc într-un cămin studenţesc. „Am avut mari emoţii. Pe drum am tot ascultat muzică şi alte video-uri în limba română, mi-am făcut scenarii în cap cu discuţii şi m-am încurajat", își amintește ea. 

Tânăra ucraineancă a trecut de primul semestru cu două restanţe. „A fost nevoie să citesc de mai multe ori indicaţiile şi, din cauza emoţiilor, uneori mi se amestecau în cap limba rusă și româna. A fost dificil, dar de acum va fi mai bine. Ştiu că trebuie să mai studiez, în special termenii greoi, din medicină". 

Cu sora alături

După ce a trecut cu bine de sesiune, învățând cu ajutorul Google Translate, tânăra și-a luat inima-n dinți și a hotărât să plece pentru câteva zile în satul natal din Ucraina. „Am stat zile în şir cu frică pentru că nu i-am putut contacta pe cei de acasă, asta din cauză că nu aveau electricitate”.

A găsit o cu totul altă atmosferă decât cea cu care era obișnuită. „E foarte periculos acolo. De multe ori ai mei au şi auzit rachete şi au văzut cum erau distruse locuinţe din satele apropiate. M-am întors totuşi uşurată la Oradea, văzând că toți cei din familia mea sunt în viață și sănătoși”, povestește Tetiana.

Mai mult decât atât, nu s-a întors în România „cu mâna goală”. „Acum nu mai sunt singură. Am convins-o și pe sora mea Dorina să vină cu mine în Oradea. Ea are 26 de ani, iar de o lună s-a și angajat aici, lucrează la un supermarket".

Tânăra e fericită că o va avea alături pe Dorina pe 11 mai, când îşi va sărbători ziua sa de naştere. Va împlini 18 ani, departe casă, dar şi de bombe, blindate şi militari periculoşi. Nu își dorește nimic special. Pentru ea, pacea ar fi cel mai frumos cadou...


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Educaţia media - instrument pentru creşterea abilităţilor de participare civică a adolescenţilor (faza 2) - Sprijinirea comunităţilor pentru a fi mai bine protejate de infodemie", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia CJI şi UNICEF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vad ca multi e de acord cu domnu todo
Sincer ma ingrijoreaza si ma sperie putin ca, judecand dupa like-uri, e multi care apreciaza un comentariu xenofobic (adica strainii e dusmanii mei cum ar veni) Oameni buni oricum Romania e cum e si nu e din cauza strainilor, e de la noi. As zice sa ne uitam mai bine in propria ograda si sa nu murim atata de grija altora.
Postat 28 Aprilie 2023, 23:46 de mcirsta
@todo
la cat esti de agramat sper ca nu ai terminat mai mult de 4 clase. Si totusi, iti dai cu parerea despre bac, admiteri la facultate, etc. Interesant... Ce bine ar fi daca idiotii nu ar avea acces la internet, nu si-ar lua nici stirile fake de pe fb, tik-tok, etc si nici nu ar putea lasa comentarii stupide.
Postat 28 Aprilie 2023, 14:25 de Cata78
fara bacu e mai bine ?
Si ce ai vrea, sa intre si romanii fara sa dea "bacu" ? Fata invata intr-o limba care ii este cat se poate de straina si are examene de trecut in aceasta limba. Asta in timp ce unii romani inca nu "sant" in stare sa scrie cu "sunt" si sa faca un acord intre subiect si predicat.
Postat 28 Aprilie 2023, 13:35 de mcirsta
bacu
asta cand si unde a luat bacul la cetateni straini sant locuri pentru inscriere si nu se da examen ,vreau sa vad cate gunoie de ukrainieni asi dau bacul si reusesc sau cati pica bacul ,bacul si examenul de intrare la facultati e pentru fraeri romani
Postat 28 Aprilie 2023, 13:09 de todo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON