URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2022, 08:02

Fabrica de valuri: Bazinul cu valuri din Băile 1 Mai va fi „mișcat” de cel mai bătrân motor electric din România (FOTO)

Fabrica de valuri: Bazinul cu valuri din Băile 1 Mai va fi „mișcat” de cel mai bătrân motor electric din România (FOTO) PORNIT LA VEDERE. Vechi de 133 de ani, motorul electric construit de inginerii Ganz pentru Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai va putea fi văzut la lucru, în condiții de siguranță, prin pereții de sticlă ai camerei tehnice. „Eram obligați moral să îl repunem în funcțiune având în vedere notorietatea pe care a adus-o stațiunii. Acum peste o sută de ani, când a fost pus în funcțiune, doar ștrandul Lido din București și Băile 1 Mai aveau bazin cu valuri”, spune primarul de Sânmartin, Cristian Laza (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii localnici se mândresc spunând că mai sunt doar trei motoare electrice de acest fel în lume, dar nici unul funcţional. Alţii spun că este unic în România. Cert este că, realizat de inginerii austrieci ai renumitei firme Ganz din Budapesta, motorul electric al bazinului cu valuri din Băile 1 Mai a fost declarat "mort" în 2010.

"Toată lumea spunea că e vechi, că nu merită, că nu mai poate fi repornit... A fost o ambiţie de-a mea să îl punem în funcţiune, pentru că, inaugurat în 1890, ţine de istoria staţiunii. Era păcat să nu-l reabilităm şi să-l arătăm turiştilor", spune primarul de Sânmartin, Cristian Laza. Care pregăteşte repornirea agregatului pentru luna iulie...

Marea din Băile 1 Mai

Pentru cei suficient de maturi ca să mai fi prins în funcţiune motorul ce punea în mişcare apa din bazinul principal al Ştrandului cu valuri din Băile 1 Mai amintirea este emoţionantă. Alarma care anunţa deşteptarea huidumei de fier făcea mămicile să alerge la bazin ca să îşi scoată copiii din apă, iar tinerii să îşi caute un loc cât mai bun pentru a se bucura de marea pusă în mişcare electric.

Motorul construit în 1889 de inginerii firmei Ganz din Ungaria, pus în funcţiune în ştrand în 1890, uruia plesnind din curele de transmisii şi roţi dinţate, transformând treptat undele din apă în valuri tot mai mari. "Era o adevărată provocare să-l porneşti. Electricianul intra la motor, în camera tehnică, cu mănuşi de cauciuc şi bocanci de protecţie ca să rotească întrerupătorul", povesteşte fostul primar de Sânmartin, Dorel Crăciun (foto).

Ulterior, în 2004, instalaţia a intrat într-un proces de modernizare, iar pornirea s-a făcut la buton. Având în vedere consumul mare de curent electric, motorul era pus în funcţiune tot la o oră, după care de câteva ori pe zi, iar apoi tot mai rar. "Când pornesc motorul, cade iluminatul public. Zici că suge curentul din reţea, aşa de puternic este", declara la jumătatea anilor 2000, pentru BIHOREANUL, electricianul care l-a avut în grijă. După 2010, motorul s-a defectat însă şi nu a mai fost pornit deloc...

Oficialităţi la apă!

Cel mai bătrân motor electric din România este mândria localnicilor din Sânmartin. "Nu mai este aşa ceva în lume!", spune Mircea Bologan (foto), unchiul ambasadorului român în Spania, George Bologan. Fost angajat al ştrandului începând din anul 1972, Mircea este mândru de puterea utilajului. "Oamenii povesteau că în 1930, când motorul a fost legat la reţeaua de curent electric, ca acum, au fost chemate toate oficialităţile la inaugurare. Gazdele le-au pus masă, cu tot ce trebuie, pe marginea bazinului dar nu s-au gândit să regleze înainte nivelul valurilor. Când a pornit, motorul a aruncat apa afară din bazin peste invitaţi şi tot cea aveau ei pe masă", povesteşte bătrânul, convins că povestea "a apărut la vremea ei în toate ziarele".

Conform specificaţiilor tehnice, motorul are o putere nominală de 50 kW, echivalentul a 67 de cai putere, mai mult decât suficient ca să pună în mişcare un val la 4,2 secunde la o turaţie de 600 rotaţii pe minut. Dimensiunea valurilor depinde însă de dibăcia celui care reglează instalaţia...

Tehnologie pe val

Principiul de funcţionare a instalaţiei de producere a valurilor este şocant de simplu. Motorul, amplasat în camera tehnică de deasupra capătului bazinului dinspre intrarea în ştrand pune în funcţiune, cu ajutorul curelelor de transmisie, două roţi dinţate de mari dimensiuni care acţionează două cuve de inox amplasate deasupra a două puţuri care duc la apa din bazin.

Printr-un principiu asemănător pompei de bicicletă, fiecare dintre cuve presează apa atunci când este coborâtă în puţ şi o trage înapoi atunci când este ridicată. Mişcarea apei face valuri.

Inginerii Ganz au mers cu ingeniozitatea chiar mai departe. "Roata dinţată care acţionează cuva din partea dreaptă a bazinului are doi dinţi în plus faţă de cea din partea stângă. Asta înseamnă că dacă la început valurile pornesc alternativ pe partea dreaptă şi de partea stângă a bazinului, tot la două minute şi jumătate, cele două cuve vor ajunge să acţioneze simultan, după care valurile se vor decala din nou", explică administratorul firmei Femaris, care a reabilitat motorul electric, Marius Baidoc (foto).

Valuri de probă

Pentru a ţine "marea" de apă termală sub control, decanul de vârstă al motoarelor electrice din România este acţionat de un sistem de reglare automată a turaţiei care dă frecvenţa valurilor din bazin. "În ultima perioadă de funcţionare, motorul acţiona numai o cuvă şi tot crea destule valuri. Noi le-am pus în funcţiune pe amândouă, aşa cum a fost proiectat, aşa că efectul va fi sporit", spune administratorul Femaris.

Totuşi, având în vedere anecdota din anii ʼ30 povestită de bătrânul Mircea Bologan, Marius ar ţine motorul în funcţiune măcar 30 de zile înaintea dării în folosinţă. "Vrem să reglăm înălţimea valurilor astfel încât să nu «sară» din bazin sau să nu pună în pericol persoanele din apă", spune acesta. În plus, la motoare, la fel ca la oameni, vârsta înaintată poate genera surprize în condiţii de efort. "Trebuie să ne asigurăm că totul funcţionează perfect. Probele de funcţionare vor începe zilele următoare, după montarea cuvelor şi a curelelor de transmisie, iar predarea către beneficiar se va face în luna iulie", spune administratorul. 

Totul la vedere! 

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza (foto jos), care a ţinut morţiş să vadă motorul repornit, spune că acesta va fi una dintre atracţiile staţiunii. "Nu doar că singurul motor electric vechi de peste 130 de ani din România va fi repus în funcţiune, dar acesta va putea şi fi văzut la lucru de către turiştii care vin în ştrandul cu valuri", spune edilul.

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza la bazinul cu valuri din Băile 1 Mai

Pe lângă investiţia de circa 75.000 de euro în reabilitarea instalaţiei cu păstrarea componentelor originale, Primăria Sânmartin a plătit încă 100.000 euro în amenajarea pentru motor a unei camere tehnice cu pereţi din sticlă prin care să poată fi fotografiat sau filmat de turişti în timp ce funcţionează. Construcţia a fost ridicată în capătul bazinului, pornind de la fundaţia fostei camere tehnice din care s-a păstrat până la un metru din înălţime pentru refacerea soclului iniţial ornat cu steluţe şi căluţi de mare, în ton cu valurile. "Am încercat să păstrăm cât mai mult din aspectul original al bazinului", spune Cristian.

Potrivit primarului, turiştii din staţiune se vor putea răcori în valurile din bazin începând din luna iulie. "Pentru început, am stabilit ca motorul să fie pornit cam zece minute tot la fiecare oră. După o lună, când ne vine prima factură de curent electric, în funcţie de costuri, vom stabili un program de funcţionare", zice primarul. Nu de alta, dar altfel, având în vedere scumpirea fără precedent a energiei electrice, bugetul Primăriei riscă să fie luat de val şi băgat la apă...

Bazinul cu valuri, Băile 1 Mai


(FESTI)VALURILE SCHIMBĂRII
Poftiţi la petrecere!

Investiţiile de milioane de euro făcute de Primăria Sânmartin în reabilitarea infrastructurii din Băile Felix şi Băile 1 Mai, precum şi de recuperare a punctelor de atractivitate, cum ar fi observatorul de la Betfia sau cel mai vechi motor electric funcţional din România, de la Ştrandul cu valuri, sunt doar unele dintre atuurile menite să ducă la relansarea turismului în zonă.

Vara aceasta, cele două staţiuni vor găzdui câte un festival sau concert tot în al doilea weekend.

Deschis în weekendul trecut de Retro Summer Festival, desfăşurat în Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, calendarul sezonului estival va mai cuprinde în weekendul 24-26 iunie ediţia 2022 a festivalului motociclistic "Bike Fest", care va fi organizat în Băile 1 Mai, şi Festivalul Naţional de Folk, unde şi-au anunţat prezenţa celebrităţi printre care Mircea Vintilă şi Ducu Bertzi & Friends, care va avea loc în piaţeta de la intrarea în staţiune, înainte de ştrandul Apollo.

Pentru luna iulie sunt în pregătire două evenimente cu invitaţi surpriză: Thermal Days în Băile Felix (15-17 iulie) şi Waves Festival în Băile 1 Mai (22-24 iulie), menite să marcheze reabilitarea celor două staţiuni pe fonduri europene. În luna august, în Băile Felix, va avea loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Film (17-22 august), dar şi Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii Enjoy Music (26-28 august).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fost-ai lele când ai fost!
Poate că asta lipsea ștrandului cu valuri din 1 Mai: o cameră de sticlă în jurul motorului Ganz, ca să stea lumea cu nasurile lipite de geamuri și să se uite la minune, că minunea aialaltă e de toată groaza: curtea defrișată, micșorată la 1/10 din cât era ultima oară când erau valuri, împrejmuirea cu gard de șantier, dispariția căsuțelor de piatră, evaporarea campingului cu casuțe de lemn, trecerea restaurantului în paragină și în afara gardului, teleportarea cabinelor de garderoba, s.a.m.d. Practic nu mai e nimic din ce era până nu demult, pare că gospodarii locali și-au făcut numărul de performanță. Și te mai miri că ștrandul din Berettyujfalu e plin de orădeni...
Postat 18 Iunie 2022, 10:05 de decalog
75.000 de euro
+ 100.000 camera tehnica . Bine macar ca-s sume rotunde. Era chiar dubios sa fie cu zecimale, calculate pina la nivel de surub...
Postat 17 Iunie 2022, 12:39 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON