URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2011, 13:05

Episcopia Romano Catolică spune că a dat jos inscripţia "Muzeu" ca să "repare" istoria

Episcopia Romano Catolică spune că a dat jos inscripţia "Muzeu" ca să "repare" istoria Aşa arăta Palatul Baroc în 1776
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După demontarea inscripţiei "Muzeu" de pe Palatul Baroc, Episcopia Romano Catolică a venit cu precizări suplimentare pe marginea evenimentului, deoarece presa a scris că însemnele montate în loc aparţin Vaticanului, ceea ce nu este aşa.

Punctând că evenimentul a fost "exagerat de mediatizat" - dar fără să facă referiri la motivul efectiv al iniţiativei - Episcopia menţionează într-un comunicat transmis redacţiilor locale că "inscripţia Muzeu de pe timpanul faţadei Palatului Episcopal Romano-Catolic a fost înlocuită în mod oficial cu un blazon provizoriu".

"Blazonul instalat pe faţadă nu este blazonul Vaticanului, ci blazonul episcopului Patachich Ádám (1759-1776), edificatorul Palatului Episcopal. La finalizarea clădirii în anul 1776, faţada principală a fost ornată cu un blazon Patachich, fabricat din gips şi mortar, care, după o existenţă paşnică de aproape două secole, anterior instalării în clădire a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost îndepărtată în mod definitiv, într-o manieră total diferită faţă de cele petrecute ieri (n.r. - joia trecută): cu ciocanul şi cu dalta, în ideea că şi istoria va fi ştearsă pentru totdeauna din amintirea generaţiilor viitoare", arată comunicatul.

Informarea face referire la faptul că blazonul a fost dat jos de pe clădire în stil barbar de autorităţile comuniste, cu toate că, în perioada episcopului Patachich, al 66-lea episcop al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, oraşul de pe Criş "a atins punctul culminant al perioadei de înflorire barocă".

"Regimul anterior a îndepărtat blazonul lui Patachich Ádám de pe faţada clădirii, încălcând grav regulile bunului simţ şi legea protecţiei monumentelor. Acum, s-a corectat în parte greşeala istoriei. În viitorul apropiat, în cursul renovării complete a palatului episcopal, blazonul Patachich va fi reaşezat în forma iniţială, urmând să fie unul dintre cele mai importante ornamente ale clădirii", menţionează comunicatul.

Reprezentanţii Episcopiei mai amintesc şi că episcopul Patachich Ádám "a înfiinţat instituţii culturale de rang european în oraşul nostru - se poate menţiona activitatea lui Michael Haydn şi Karl Ditters von Dittersdorf sau a bibliotecarului Jacob Mariosa", dar şi că tot el a fost cel care în 1759, a întemeiat la Oradea un liceu episcopal, cu o specializare de litere de doi ani, antecesorul legal al Academiei Regale. Sub conducerea lui, oraşul vechi şi-a dobândit, în parte, forma şi structurile vizibile şi astăzi.

Patachich a purtat şi titlul de comite al judeţului Bihor şi a fost apreciat pentru faptul că a sprijinit şcolile şi preoţii populaţiei greco-catolice de naţionalitate română din judeţ într-o măsură până atunci neîntâlnită până atunci. În perioada lui, sumele anuale cheltuite din bugetul Episcopiei Romano-Catolice pentru profesorii şi preoţii greco-catolici au depăşit sumele consacrate menţinerii clerului de rit latin cum dovedesc documentele de epocă din arhivele economice ale Arhivelor Naţionale.

După cum se ştie, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo a dispus demontarea de pe clădirea Palatului Baroc a inscripţiei care semnalizează funcţionarea aici a Muzeului Ţării Crişurilor. Operaţiunea s-a desfăşurat joia trecută, după ce s-a aflat că aleşii judeţeni nu strânseseră destule voturi ca să încheie un nou contract de închiriere pentru spaţiile ocupate de Muzeu în clădirea Palatului Baroc. Noul acord, ce prevedea o chirie lunară de 15.000 de euro, din ianuarie 2012, faţă de tariful anterior de 6.100 de euro, a întrunit însă sufragii suficiente.

Citeşte mai multe pe această temă în articolul: Episcopia Romano-Catolică se răzbună: a dat jos inscripţia "Muzeu" de pe Palatul Baroc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
definitia enciclopedica
Muzeul este o instituție permanentă, aflată în serviciul societății, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menținerea, conservarea și expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes științific, istoric, artistic, tehnologic, ș.a.m.d., în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de știință. Termenul de muzeu desemnează, de asemenea, clădirea propriu-zisă în care se găsesc păstrate, conservate și expuse acele obiecte, artefacte și/sau lucruri care au o legătură, într-un fel sau altul, cu civilizația umană.
Postat 08 Noiembrie 2011, 00:06 de turbanu
Firma noua
La stanga sau la dreapta de intrarea in cladire citeste cetateanul fiind literele montate pe pietre in basorelief ? M U Z E U
Postat 07 Noiembrie 2011, 23:28 de turbanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON