URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2024, 15:22

Emoții pianistice în concertul de joi al Filarmonicii Oradea

Emoții pianistice în concertul de joi al Filarmonicii Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Luna februarie debutează cu un concert care plasează în prim-plan pianul. Prin eleganța sa, pianul transmite emoții unice și intense. Programul este unul care creează imagini colorate, amestecate și sonorități ample”, transmit organizatorii concertului de joi de la Filarmonica de Stat Oradea.  

Melomanii sunt așteptați la concertul „Emoții pianistice”, care va începe la ora 19, în sala Enescu-Bartók. Dirijorul Cristian Orosanu, pianista multipremiată Adriana Paler și orchestra vor interpreta lucrări de M. P. Mussorgsky: „Tablouri dintr-o expoziție”, și "O noapte pe muntele pleșuv" și M. Ravel: Suita „Ma mere l'Oye”.

„Tablouri dintr-o expoziție” este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului rus Modest Mussorgsky, datează din 1874 și creionează turul făcut de compozitor prin expoziția de la Academia Imperială de Arte de la Sankt Petersburg, cu picturile arhitectului și pictorului Viktor Hartmann. Lucrarea cuprinde mai multe fragmente: Promenadă, Gnomul/Piticul, Vechiul castel, Tuileries - Cearta copiilor după joacă, Bovine, Baletul puilor neacoperiți, Samuel Goldenberg și Schmuÿle, Limoges, piața, Catacombe, morminte romane, Coliba de pe picioarele de găină - Baba Yaga și, cea mi cunoscută, Porțile Bogatyr din Kiev. Fiecare fragment din suită se bazează pe una dintre picturile lui Hartmann, unele dintre ele fiind pierdute astăzi.

Duritatea rusească se va se transforma în eleganța și rafinamentul francez, prin suita de pian „Ma mère l'Oye” (Mama gâscă) a lui Maurice Ravel. Și aceasta cuprinde mai multe părți: Pavana Frumoasei Adormite, Tom degețel, Fata mică și urâtă, împărăteasa pagodelor, Discuțiile dintre frumoasa și bestia, Grădina fermecată.

Programul revine apoi la Mussorgsky, la unul dintre primele poeme simfonice rusești care s-au scris vreodată: „O noapte pe muntele pleșuv”. Lucrarea finalizată în anul 1867 nu a fost niciodată interpretată public pe parcursul vieții compozitorului și a ajuns să fie cunoscută abia în 1940, în filmul „Fantasia”, produs de Disney.

Titlul original Noaptea de Sfântul Ioan pe Muntele Pleșuv făcea referire la festivitățile păgâne slave, implică elemente ca focul și apa, ritualuri de fertilitate, adunări ale vrăjitoarelor și spiritelor.

Pianista Adriana Paler a mai fost solistă într-un concert al Filarmonicii Oradea, anul trecut. Și-a definitivat studiile în Viena, are în palmares 27 de premii pianistice, este profesoară de pian la Institutul pentru Pian de Concert al Universității de Muzică din Viena.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON