„Luna februarie debutează cu un concert care plasează în prim-plan pianul. Prin eleganța sa, pianul transmite emoții unice și intense. Programul este unul care creează imagini colorate, amestecate și sonorități ample”, transmit organizatorii concertului de joi de la Filarmonica de Stat Oradea.
Melomanii sunt așteptați la concertul „Emoții pianistice”, care va începe la ora 19, în sala Enescu-Bartók. Dirijorul Cristian Orosanu, pianista multipremiată Adriana Paler și orchestra vor interpreta lucrări de M. P. Mussorgsky: „Tablouri dintr-o expoziție”, și "O noapte pe muntele pleșuv" și M. Ravel: Suita „Ma mere l'Oye”.
„Tablouri dintr-o expoziție” este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului rus Modest Mussorgsky, datează din 1874 și creionează turul făcut de compozitor prin expoziția de la Academia Imperială de Arte de la Sankt Petersburg, cu picturile arhitectului și pictorului Viktor Hartmann. Lucrarea cuprinde mai multe fragmente: Promenadă, Gnomul/Piticul, Vechiul castel, Tuileries - Cearta copiilor după joacă, Bovine, Baletul puilor neacoperiți, Samuel Goldenberg și Schmuÿle, Limoges, piața, Catacombe, morminte romane, Coliba de pe picioarele de găină - Baba Yaga și, cea mi cunoscută, Porțile Bogatyr din Kiev. Fiecare fragment din suită se bazează pe una dintre picturile lui Hartmann, unele dintre ele fiind pierdute astăzi.
Duritatea rusească se va se transforma în eleganța și rafinamentul francez, prin suita de pian „Ma mère l'Oye” (Mama gâscă) a lui Maurice Ravel. Și aceasta cuprinde mai multe părți: Pavana Frumoasei Adormite, Tom degețel, Fata mică și urâtă, împărăteasa pagodelor, Discuțiile dintre frumoasa și bestia, Grădina fermecată.
Programul revine apoi la Mussorgsky, la unul dintre primele poeme simfonice rusești care s-au scris vreodată: „O noapte pe muntele pleșuv”. Lucrarea finalizată în anul 1867 nu a fost niciodată interpretată public pe parcursul vieții compozitorului și a ajuns să fie cunoscută abia în 1940, în filmul „Fantasia”, produs de Disney.
Titlul original Noaptea de Sfântul Ioan pe Muntele Pleșuv făcea referire la festivitățile păgâne slave, implică elemente ca focul și apa, ritualuri de fertilitate, adunări ale vrăjitoarelor și spiritelor.
Pianista Adriana Paler a mai fost solistă într-un concert al Filarmonicii Oradea, anul trecut. Și-a definitivat studiile în Viena, are în palmares 27 de premii pianistice, este profesoară de pian la Institutul pentru Pian de Concert al Universității de Muzică din Viena.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.