URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2024, 18:06

Elon Musk susține că un pacient căruia i s-a implantat un cip Neuralink poate controla cursorul unui mouse cu gândurile

Elon Musk susține că un pacient căruia i s-a implantat un cip Neuralink poate controla cursorul unui mouse cu gândurile (Imagine cu titlu ilustrativ, foto: Pexels.com, credit: Valeriia Miller)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul pacient căruia i s-a implantat un cip cerebral dezvoltat de Neuralink, compania lui Elon Musk, pare să fi avut o recuperare completă şi ar fi capabil să controleze un cursor de mouse de calculator cu gândurile, conform declaraţiilor miliardarului.

Elon Musk a făcut acest anunţ în cadrul unui eveniment online organizat pe platforma X, fosta reţea Twitter, deţinută tot de Musk.

"Pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative. Este capabil să deplaseze cursorul unui mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor", a declarat Elon Musk în cadrul evenimentului, notează Stirileprotv.ro.

Reuters a cerut recent mai multe informaţii despre proiect, însă compania Neuralink nu a furnizat niciun detaliu.

Implantarea cipului în creierul pacientului a avut loc în urmă cu o lună, după ce Neuralink a primit aprobarea pentru studii pe oameni în septembrie 2023. Tehnica folosită implică un robot ce plasează chirurgical un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care este asociată controlului mişcărilor.

Scopul iniţial al studiului este să permită oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu gândurile lor. Elon Musk vizează însă obiective mai mari pentru Neuralink, inclusiv facilitarea inserţiilor chirurgicale rapide pentru dispozitivele sale cu cipuri, pentru tratarea unor afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, Neuralink, companie care a fost evaluată evaluată în 2023 la circa 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Reuters a scris luna trecută că firma a fost sancţionată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulaţia materialelor periculoase, însă fără prea multe detalii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON