URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
În pline constrângeri bugetare, la care am ajuns după deficite adunate an de an și din cauza cărora plătim împrumuturi la dobânzi tot mai ridicate, ceea ce ne obligă să reducem orice cheltuială evitabilă, Bihorul are șansa să continue proiecte de investiții considerabile, nu doar cu fonduri de la UE, ci și din bugetul statutului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2023, 17:11

Eleganță și pasiune în concertul de joi al Filarmonicii Oradea

Eleganță și pasiune în concertul de joi al Filarmonicii Oradea Foto: www.andrejvesel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invitații Filarmonicii Oradea, dirijorul Andrej Vesel și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, alături de orchestră, îi așteaptă pe iubitorii muzicii culte la un concert simfonic plin de eleganță, dar și pasiune.

Astfel, joi, de la ora 19, vor putea fi audiate lucrări de G. Verdi: Uvertura operei Nabucco, S. Rahmaninov: Rapsodie pe o temă de Paganini și, în primă audiție, W. Lutosławski: Concert pentru orchestră. 

„Timp de secole a fost genul de muzică ascultat la curțile nobiliare, iar moștenitorii coroanei, precum și majoritatea fetelor din familiile regale învățau să cânte la pian. Ascultată în saloane, la baluri, la evenimente importante ale nobililor, mereu muzica clasică a inspirat eleganță. Însă, pentru ca aceasta să se nască, a fost nevoie de muzicieni pasionați, compozitori, care să îi dea viață”, transmit organizatorii concertului.

Uvertura operei „Nabucco” va fi cea care va deschide concertul orădean. Este opera care l-a lansat și l-a făcut cunoscut pe Verdi. Subiectul este istoria evreilor atacați și exilați din țara lor natală de către Regele babilonian Nabucco. Muzica este caracterizată prin ritmuri energice, marșuri, dar și momente lirice în contrast, care invocă pacea.

Eleganța și pasiunea se vor îmbina și în „Rapsodia pe o temă de Paganini”. „Înainte de premieră, Rahmaninov se temea că nu va face față acestui moment muzical și a băut un pahar de «crème de menthe», pentru a-și calma emoțiile. Interpretarea lui a fost un real succes, ceea ce a dus la denumirea populară a lucrării «Variațiunea Crème de Menthe»”, precizează reprezentanții Filarmonicii.

Prezentat în primă audiție la Oradea, „Concertul pentru orchestră” de Witold Lutosławski, unul dintre cei mai importanți compozitori din secolul XX, va încheia programul de joi seara. Lucrarea este scrisă în trei părți și constituie încununarea stilului folcloristic abordat de compozitor. Premiera a avut loc la Varșovia, în 26 noiembrie 1954.

Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut la Brașov în anul 1991 și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. A urmat Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, a obținut numeroase premii în calitate de solist sau membru în diferite ansambluri camerale. În ultimii ani, pianistul și-a propus să susțină artiștii din generația tânără, fondând agenția Aegeria Artists Management la Viena, precum și Transylvanian International Piano Competition la Brașov.

Tânărul dirijor Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, în anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, a urmat cursurile Universității de Muzică din Viena și a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat o orchestră împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien”, cu apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8173 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON