URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2022, 12:45

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi

Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi GRATUIT. Orădenii au soluții la îndemână pentru aruncarea corectă a deșeurilor electrice, de la un simplu bec, la un frigider vechi: cele două centre de colectare separată pe care RER Vest le are în municipiu, unul pe strada Uzinelor, altul pe str. Thurzó Sándor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multitudinea de deşeuri generate într-o casă ne ia câteodată prin surprindere. Şi se nasc adesea întrebări de tipul: unde aruncăm becurile defecte, telefoanele mobile, CD playerele sau casetofoanele, aparate pe care generaţiile noi nici nu le mai cunosc? Răspunsul este clar: nu în pubelele de acasă. RER Vest le prezintă orădenilor soluţiile.

Periculoase pentru mediu

Acronimul DEEE reuneşte toate echipamentele electrice şi electronice ieşite din uz care funcţionau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de energie electrică, prin conectare la priză: frigider, fier de călcat, maşină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice se face de către reciclatori autorizaţi, în locuri special amenajate. De ce? În primul rând pentru că, deşi au carcase din plastic, conţin circuite şi cabluri electrice sau electronice, ceea ce le face periculoase pentru mediu. 

Substanţe precum freon, mercur, aluminiu, cupru, staniu sau diferite tipuri de uleiuri sunt doar o parte dintre componentele chimice periculoase din compoziţia DEEE-urilor, care se scurg în pânza freatică sau contaminează celelalte deşeuri, dacă sunt lăsate în natură sau amestecate cu reciclabilele sau cu rezidualul.  

Cum evităm poluarea?

Ca să protejăm mediul înconjurător, aceste deşeuri trebuie depozitate în locurile destinate lor. În Oradea, acestea pot fi duse gratuit la punctele de colectare separată pe care RER Vest le administrează, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Adesea, electrocasnicele vechi se pot da la schimb, atunci când se achiziţionează altele noi sau în cadrul unor programe guvernamentale, cum este Rabla pentru electrocasnice. 

Orădenii mai au şi varianta de a le depozita în containerele speciale pe care Primăria municipiului le pune periodic la dispoziţia orădenilor (în prima sâmbătă din fiecare lună).

Trebuie ştiut că legislaţia în vigoare (OUG 5/2015) interzice expres aruncarea deşeurilor electrice sau electronice la gunoi. Pentru cetăţenii prinşi că aruncă DEEE-uri la gunoi, amenzile sunt de 500 lei, iar pentru firme încep de la 20.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON