Dacă România ar fi o mașină, Guvernul Ciolacu ar fi un șofer care claxonează, învârte de volan și trage de manete, încercând să evite un impact frontal. Efectul previzibil este, însă, contrar.
„Dacă proiectul măsurilor fiscale se păstrează, firmele ori vor scădea salariul net al angajaților, ori, cel mai probabil, vor majora tarifele”, spune Renate Popescu, președintele CECAR Bihor. Iar acesta va fi doar începutul ...
Măsuri disperate
Guvernul a aruncat în aer vacanța de vară. Ministrul Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș, pregătește un pachet de măsuri fiscale menite să scadă deficitul bugetar sub 5%, măsură care condiționează acordarea de finanțări europene.
Modificările prognozate nu s-au cristalizat însă nici după două săptămâni într-o formă care să fie supusă dezbaterii publice. „Guvernul amână anunțarea măsurilor din motive electorale. Întreprinzătorii își văd afacerile amenințate și vor sancționa asta la vot”, crede președintele Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan.
Potrivit presei centrale, dintre toate măsurile vizate, până la finalul săptămânii trecute liderii Coaliției PSD-PNL conveniseră: majorarea impozitului pe cifra de afaceri la 3% pentru microîntreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei, eliminarea facilităților fiscale în agricultură și construcții, impozitarea veniturilor de peste 10.000 lei ale salariaților din IT, impozitarea cu 0,3% a caselor de peste 500.000 euro și a mașinilor de peste 75.000 euro.
Vin scumpirile!
Răul a fost deja făcut. „Oamenii sunt speriați de creșterea efortului fiscal”, spune președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Renate Popescu. Aplicarea CASS de 10% în cazul persoanelor fizice autorizate dacă venitul net depășește 72.000 lei va lovi peste 26.800 PFA-uri bihorene, de la contabili și avocați la mici meseriași. „Mulți vor închide sau se vor angaja”, spune Popescu.
Victime sigure se anunță și firmele din agricultură și construcții, care vor rămâne fără scutirea de plata CASS. „Angajatorii vor trebui să crească venitul brut al angajaților ca să îi mențină la același venit net, ceea ce înseamnă creșteri de tarife”, previzionează expertul.
„Obligațiile angajatorului vor crește cu circa 1.200 lei pe om, bani pe care angajatul nu îi vede. Ca să reziste, constructorii își vor majora manopera cu circa 20%”, avertizează constructorul Ioan Mintaș (foto), prim-vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România.
„Mai greu ca în pandemie”
Primii afectați vor fi contribuabilii. „Orice taxă în plus va însemna pentru oameni mai puțini bani, iar pentru firme faliment ori lucru «la negru». În loc să adune mai mult, statul va încasa mai puțin”, spune proprietara unui ABC din Rogerius.
La fel, majorarea TVA în turism de la 9% la 19% este văzută ca păguboasă. „Mărirea taxei va însemna prețuri mai mari. În loc de 6 zile, omul va sta în stațiune 4 zile sau nu va veni deloc”, prevede directorul SC Turism Felix, Florian Serac.
Previzibil, hotelierii se opun inclusiv restricționării voucherelor de vacanță. „Sunt pensiuni și hoteluri care se bazează pe tichete în proporție de 70%. Nu știu cum vor supraviețui”, spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto). „Va fi mai greu ca în pandemie. Atunci nu puteai circula, acum nu îți vei mai permite să circuli”, anticipează directorul cu privire la efecte.
Vin vremuri grele...
Măsurile fiscale vin într-un context și așa dificil pentru economia locală. Luna aceasta, două concedieri colective au provocat dispariția a peste 300 de locuri de muncă. „Prețul forței de muncă din Bihor nu mai este atractiv. Multe firme caută relocări în Republica Moldova sau Asia”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).
Deja, economia încetinește. „Măsurile anunțate au provocat precauție. Companiile nu mai angajează cu același curaj și își regândesc investițiile”, remarcă directorul. Spre deosebire de alți ani, diminuarea activității în sectorul productiv, dată de perioada concediilor, nu mai este compensată de o creștere în domeniul serviciilor.
Cel mai grav este, însă, că bihorenii și-au pierdut speranța. „Nici nu își mai caută de lucru aici, ci în străinătate. Anual, Bihorul pierde undeva la 5.000 de angajați care nu se mai întorc”, spune Békési. Asta pentru că statul vrea să implementeze sloganul „vrem o țară ca afară” doar la nivelul fiscalității...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.