URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2023, 18:05

Efect contrar: Întreprinzătorii susțin că măsurile fiscale pregătite de Guvern vor genera doar scumpiri, șomaj și evaziune fiscală

Efect contrar: Întreprinzătorii susțin că măsurile fiscale pregătite de Guvern vor genera doar scumpiri, șomaj și evaziune fiscală VIN SCUMPIRILE! Eliminarea facilităților în construcții, preconizată de Guvernul Ciolacu, va provoca scumpirea imobiliarelor. „Toate construcțiile se vor scumpi. Firmele vor cuprinde noile taxe în prețuri”, avertizează constructorul Ioan Mintaș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă România ar fi o mașină, Guvernul Ciolacu ar fi un șofer care claxonează, învârte de volan și trage de manete, încercând să evite un impact frontal. Efectul previzibil este, însă, contrar.

„Dacă proiectul măsurilor fiscale se păstrează, firmele ori vor scădea salariul net al angajaților, ori, cel mai probabil, vor majora tarifele”, spune Renate Popescu, președintele CECAR Bihor. Iar acesta va fi doar începutul ...

Măsuri disperate

Guvernul a aruncat în aer vacanța de vară. Ministrul Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș, pregătește un pachet de măsuri fiscale menite să scadă deficitul bugetar sub 5%, măsură care condiționează acordarea de finanțări europene.

Modificările prognozate nu s-au cristalizat însă nici după două săptămâni într-o formă care să fie supusă dezbaterii publice. „Guvernul amână anunțarea măsurilor din motive electorale. Întreprinzătorii își văd afacerile amenințate și vor sancționa asta la vot”, crede președintele Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Potrivit presei centrale, dintre toate măsurile vizate, până la finalul săptămânii trecute liderii Coaliției PSD-PNL conveniseră: majorarea impozitului pe cifra de afaceri la 3% pentru microîntreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei, eliminarea facilităților fiscale în agricultură și construcții, impozitarea veniturilor de peste 10.000 lei ale salariaților din IT, impozitarea cu 0,3% a caselor de peste 500.000 euro și a mașinilor de peste 75.000 euro.

Vin scumpirile!

Răul a fost deja făcut. „Oamenii sunt speriați de creșterea efortului fiscal”, spune președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Renate Popescu. Aplicarea CASS de 10% în cazul persoanelor fizice autorizate dacă venitul net depășește 72.000 lei va lovi peste 26.800 PFA-uri bihorene, de la contabili și avocați la mici meseriași. „Mulți vor închide sau se vor angaja”, spune Popescu.

Victime sigure se anunță și firmele din agricultură și construcții, care vor rămâne fără scutirea de plata CASS. „Angajatorii vor trebui să crească venitul brut al angajaților ca să îi mențină la același venit net, ceea ce înseamnă creșteri de tarife”, previzionează expertul.

 Ioan Mintaș, prim-vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România„Obligațiile angajatorului vor crește cu circa 1.200 lei pe om, bani pe care angajatul nu îi vede. Ca să reziste, constructorii își vor majora manopera cu circa 20%”, avertizează constructorul Ioan Mintaș (foto), prim-vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România.

„Mai greu ca în pandemie”

Primii afectați vor fi contribuabilii. „Orice taxă în plus va însemna pentru oameni mai puțini bani, iar pentru firme faliment ori lucru «la negru». În loc să adune mai mult, statul va încasa mai puțin”, spune proprietara unui ABC din Rogerius.

La fel, majorarea TVA în turism de la 9% la 19% este văzută ca păguboasă. „Mărirea taxei va însemna prețuri mai mari. În loc de 6 zile, omul va sta în stațiune 4 zile sau nu va veni deloc”, prevede directorul SC Turism Felix, Florian Serac.

directorul complexului President, Dumitru Fechete Previzibil, hotelierii se opun inclusiv restricționării voucherelor de vacanță. „Sunt pensiuni și hoteluri care se bazează pe tichete în proporție de 70%. Nu știu cum vor supraviețui”, spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto). „Va fi mai greu ca în pandemie. Atunci nu puteai circula, acum nu îți vei mai permite să circuli”, anticipează directorul cu privire la efecte.

Vin vremuri grele...

directorul AJOFM Bihor, Békési CsabaMăsurile fiscale vin într-un context și așa dificil pentru economia locală. Luna aceasta, două concedieri colective au provocat dispariția a peste 300 de locuri de muncă. „Prețul forței de muncă din Bihor nu mai este atractiv. Multe firme caută relocări în Republica Moldova sau Asia”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Deja, economia încetinește. „Măsurile anunțate au provocat precauție. Companiile nu mai angajează cu același curaj și își regândesc investițiile”, remarcă directorul. Spre deosebire de alți ani, diminuarea activității în sectorul productiv, dată de perioada concediilor, nu mai este compensată de o creștere în domeniul serviciilor.

Cel mai grav este, însă, că bihorenii și-au pierdut speranța. „Nici nu își mai caută de lucru aici, ci în străinătate. Anual, Bihorul pierde undeva la 5.000 de angajați care nu se mai întorc”, spune Békési. Asta pentru că statul vrea să implementeze sloganul „vrem o țară ca afară” doar la nivelul fiscalității...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON