URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2024, 10:21

Ecuație complicată: Nou concurs la Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate

Ecuație complicată: Nou concurs la Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate ÎN TOP. Angajată a Facultății de Științe din anul 2005, Georgia Oros (foto) este a șaptea cea mai prolifică universitară din Oradea, după numărul de articole semnate. Toate au fost publicate, însă, în reviste pe care mulți oameni de știință le contestă, iar Ministerul Educației vrea să nici nu le mai ia în calcul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un scandal a ars mocnit, în ultimele săptămâni, în Departamentul de Matematică al Universităţii din Oradea. Un post de profesor scos la concurs a atras doi candidaţi, dar "ecuaţia" competiţiei s-a rezolvat uşor: un pretendent a fost descalificat din motive birocratice, lăsând astfel calea liberă pentru o colegă considerată de alţi membri din departament mai slab pregătită. 

Conferenţiara Georgia Oros a promovat ca profesoară la limită, cu un vot, verdict pe care colegii îl consideră o confirmare că, în Universitate, primează cantitatea, nu calitatea cercetării ştiinţifice.

Post cu dedicaţie

În această toamnă, UO a scos la concurs 21 de posturi didactice în 11 facultăţi, majoritatea un prilej de avansare pentru actualii universitari. Legea nu permite promovarea decât prin concurs, aşa că în mediul academic s-a încetăţenit obiceiul de a se organiza concursuri cu dedicaţie pentru un anume universitar, care îndeplineşte condiţiile de promovare. Surprinzător a fost, aşadar, că unul dintre cele 21 de posturi, cel de profesor la Matematică, a fost dorit de doi candidaţi!

Membrii departamentului povestesc că postul a fost pregătit pentru Georgia Oros, o conferenţiară cu 19 ani vechime în UO, până nu demult colegă şi cu tatăl ei, Gheorghe Oros, între timp pensionat. "Tatăl ei, venit în Universitate pe vremea Unchiului Maghiar, i-a rezolvat fiicei un post la noi şi aşa a venit ea aici, din preuniversitar", zice o sursă a BIHOREANULUI.

Pentru că Georgia Oros nu a semnat niciodată cercetări impresionante, avansarea în cel mai înalt grad didactic i-a contrariat pe colegi. "Lista ei de lucrări este stufoasă, dar fără valoare. Scrie mult, dar nimic serios". 

Chiar dacă în departament se ştia că postul este pregătit pentru ea, la concurs s-a mai înscris Lucian Coroianu, un matematician cu o reputaţie mai bună printre colegi, fără rude în departament şi cu lucrări acceptate de reviste prestigioase. 

Dosar incomplet

Surpriză, însă: Coroianu a fost descalificat înainte de concursul propriu-zis. El nu a primit avizul juridic pentru că nu şi-a echivalat abilitarea obţinută anul trecut, la o universitate din Budapesta. Ea trebuia recunoscută de o şcoală doctorală de matematică-informatică din ţară, UO neavând o asemenea specializare. Unii matematicieni comentează că juriştii au fost prea scrupuloşi, ca să-i asigure cale liberă spre promovare lui Oros. Cu atât mai mult cu cât acest concurs ar fi putut fi ultima ei şansă de avansare... 

În prezent, ca să ajungă profesor, un matematician trebuie să aibă minimum 5 articole publicate în reviste indexate internaţional şi citate de alţi universitari. Ministerul Educaţiei vrea să înăsprească standardele şi să ignore articolele publicate în reviste care impun autorilor o taxă de publicare. Pentru Oros, asta ar fi o problemă, deoarece universitara are articole numai în asemenea publicaţii.

Mult şi prost?

Revistele care impun taxe autorilor sunt contestate în multe universităţi din lume. Ele aparţin companiei MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), fondată de un chinez şi înregistrată în Elveţia, care publică articole open source, adică disponibile gratuit pentru orice cititor, în timp ce revistele ştiinţifice notorii pot fi citite contra cost. 

Articolele MDPI, fiind la "liber", sunt des citate, iar asta le face să pară importante, însă oamenii de ştiinţă spun că, dimpotrivă, relevanţa lor este asigurată doar de disponibilitatea lor, nu de calitatea studiilor. Cercetarea serioasă este publicată de jurnale renumite, în timp ce articolele publicate de MDPI sunt adesea descrise ca fiind "ştiinţă-spam", produsă de autori mediocri.

Matematicienii orădeni spun că elocvente sunt chiar exemplele colegilor lor: Coroianu are 57 de articole publicate, toate în reviste consacrate, în timp ce Oros are 102, dar exclusiv în MDPI. 

Pusă în încurcătură

Descalificarea lui Coroianu a "cutremurat" comisia de concurs, formată din doi profesori de la Oradea şi trei de la Cluj şi Sibiu. BIHOREANUL a aflat că preşedintele comisiei, orădeanul Alexandru Bica, a vrut să se retragă, tocmai pentru a nu parafa promovarea lui Oros, şi la fel a ameninţat că va face şi supleantul lui, Daniel Paşca, şi el coleg cu candidata. Boicotul ar fi fost, însă, un argument ca Oros să dea în judecată UO, aşa că a fost abandonat.

În schimb, la concurs, Paşca i-a pus candidatei întrebări care au pus-o în încurcătură, Oros eşuând în a scrie ecuaţia elipsei, prilej să fie acuzată că este mai slabă decât studenţii. "La mine, pică studenţii care nu ştiu ecuaţia, cum să devină ea profesoară?", ar fi spus Paşca, în faţa comisiei.

De asemenea, Oros a fost întrebată de o membră a comisiei de ce nu publică articole şi în reviste consacrate, iar răspunsul candidatei a fost că aceste publicaţii nu sunt interesate de temele ei de cercetare. Ceea ce, indirect, este o confirmare că nu face cercetare de top...

"Nimeni nu e perfect"

La limită, cu două voturi din comisie împotrivă şi trei pentru, Oros a promovat concursul. "Este o victorie a mediocrilor, cu girul profesorilor din Cluj şi Sibiu, cei care au susţinut-o. Din păcate, este o dovadă că în mediul universitar primează cantitatea, nu calitatea", zice, cu năduf, un matematician.

La curent cu nemulţumirile din departament, rectorul Constantin Bungău spune că nu are nimic de făcut, nici în favoarea, nici în defavoarea candidatei: "Decizia comisiei este supremă". Nici Coroianu nu vrea să spună mai multe. "Eu am vrut să particip la concurs, dar din păcate un dosar poate fi anulat ignorându-se valoarea lui ştiinţifică", zice conferenţiarul, considerându-se nedreptăţit că a fost eliminat din motive procedurale.

De cealaltă parte, câştigătoarea nu-şi reproşează nimic şi îşi apără cariera, respingând vehement că ar fi fost vreodată susţinută de tatăl ei. "Eu am ocupat postul prin concurs şi tot prin concursuri am avansat în carieră", zice Georgia Oros, precizând că revistele în care publică ea respectă criteriile Ministerului şi punând poticneala de la interviu pe seama presiunii pe care colegul ei a creat-o asupra ei: "Nimeni nu este perfect, o scăpare categoric nu mă caracterizează ca profesor"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
KP
Dacă Bolojan și Birta ar fi lăsați sa investească in UO am fi avut o universitate de top. Bodog e șeful
Postat 28 Septembrie 2024, 19:37 de Sandu2100
Sando ...
... dacă era după PNL, Oradea nu ar fi avut universitate ci o secție a Facultății Vasile Goldiș de la Arad în zilele noastre. Doar se știe că PDSR a pornit în 1990 pe drumul mediocrității cu universtarii acelor vremi, în timp ce PNL a luat calea amatorismului cu foștii turnători ai defunctei Securități.
Postat 28 Septembrie 2024, 08:12 de KP
Foto cu ...
... Chuky și UO.
Postat 28 Septembrie 2024, 08:06 de KP
Universitatea PZD
Universitatea Oradea cu conducătorii lor e pe ultimele locuri in țară, pt ca au doar figuri in cap și nepotisme
Postat 27 Septembrie 2024, 18:08 de Sandu2100
@1
Nu te contrazic in general la ce ai scris. Nu sunt in masura sa judec, calitatea lucrarilor. Dar faptul ca sunt publicate in portaluri public accesibile iar audienta e mentionata a fi mediocra, denotă calitatea lor, probabil redusa. Probabil. Persoanele enumerate de mine au contributii sanatoase si sunt profesori la randul lor. Deci daca avem deja o comunitate profesorala superioara dpdv competente, nu ar fi indicat sa pastram trendul? E aceeasi chestie cu profesori din preuniversitar ce iau note sub 5 la examene de titularizare. Asemenea oameni ne invata noua copiii. Universitatea deja e despre alte standarde. Ori daca din materia predată studentilor un aspirant la titlul de profesor nu poate raspunde, eu cred ca avem o problema. Cu siguranta, celalalt concurent poate cauta cai legale. Din ce e expus in articol nu as crede sa fie vreun misoginism, sunt destule doamne in randul cadrelor universitare, unele de excepție altele de umplutura. Ei, umplutura trebuie redusa si crescuta "crusta". Opinia mea, simpla si umila, de om ce greu isi gaseste studenti pentru programele de internship din Oradea.
Postat 27 Septembrie 2024, 17:58 de poiu
@poiu
Îți răspund nu pt a intra in polemica cu tine ci pentru că te consider un om educat cu bun simț. Pe mine m-a deranjat inflamarea redactorului, bazată pe argumentele unora, în privința corectitudinii concursului. Eu zic că ar trebui să lăsăm formula de corectitudine la o parte și să discutăm de legalitate. Asta pe de o parte. Pe de altă parte nimic nu justifică comportamentul unor persoane din comisie fata de un coleg al lor care se nimeri să fie și femeie. Tehnic vorbind dnul conferențiar cu dosarul respins de comisia juridică ar avea cai de atac legale, mergând până la instanța. Daca nu o face înseamnă că problema dansului este reală cu toată zbaterea unor colegi care se erijează in apărători. Dna Oros are o lista cu lucrări publicate care din punct de vedere al normelor actuale sunt perfect valabile și îi permit participarea la concurs. Unde este trânteala sugerată de articol și cine a făcut-o? In afirmația cu " îngropatul " din punct de vedere biologic, rămân la ideea că este perfect posibil sa fie așa, iar " îngropatul " dpdv profesional a fost o figură de stil. Diferența de valoare de care vorbești tu cred că este relevantă în cadrul muncii de cercetare dar ca profesor nivelul de predare este mult mai jos și contează mai mult vocația pt profesia ta. Daca domnii enumerați de tine au făcut mai mult în matematică au făcut pentru ei, pentru pasiunea lor, pentru recunoaștere, pentru ego-ul lor iar generațiile de studenți pregătite de ei au fost când mai bune când mai slabe, nimic deosebit. Deci rămâne cum am stabilit: Succes doamnei!
Postat 27 Septembrie 2024, 16:37 de 1
@1
Pe cine sa ingroape? Pe Bica, pe Fekete, pe Muresan? Pai nu le ajunge nici la ou' gleznei. Hai ca o stiu pe dansa din tinereti deci nu vorbesc in punga. Cei 3 enumerati mai sus sunt creme ale scolii de matematica, si toti 3 stiu ecuatiile pe care le predau.
Postat 27 Septembrie 2024, 11:23 de poiu
Ne ajuta cineva cu clarificări ?
Am tot căutat să văd despre ce e vorba cu MDPI-ul ăsta. Iată ce am spicuit de pe site-ul Reddit, pe o pagină unde se pune exact problema ilustrată de dna Totorean: ”There is some good research that gets published in MDPI journals, along with a ton of trash. There isn't a ton of emphasis on quality peer review - the publisher's goal is to get as many articles published as quickly as possible so they can get the money from the APCs (Article Processing Charges). These leads to some highly questionable practices; for example, the way they push their journals to do as many special issues as possible.” ”Their math journals are terrible, with poor reviewing and poor reviewing practices. I avoid them, tell everyone else to avoid them, and I would question anything I read in them.” Traducerea în română, o aveți prin Google Translate. Și în timp ce mă îndoiesc că articolele științifice ale doamnei profesoare s-ar încadra ca ”trash” (cel puțin nu toate), bate la ochi faptul că atât de multe sunt în MDPI. Mai ales pentru un titlu academic atât de înalt . Ar merita câteva clarificări - măcar cât să știm dacă ne înșelăm sau nu.
Postat 27 Septembrie 2024, 09:31 de educatie
posturi cu dedicatie la UO
Povestea este veche si noua totodata. Asa se scot posturile in facultatile din UO! Cu dedicatie! Unii au acces pentru ca sunt sustinuti de cine trebuie, altii stau pe tușă ani buni. Studenții vorbesc și ei pe la colțuri. Cică învățământ centrat pe student!Nu, învățământ centrat pe posturi dedicate. Studenții ce mai contează! Acceptă ce li se servește!
Postat 27 Septembrie 2024, 09:15 de Oradeamea
Lumea este rea și invidioasa
Felicitări Doamnei! A dovedit că este frumoasa și deșteaptă. Ii va fi greu într-un departament dominat de misogini feroce dar are avantajul vârstei . Biologic o să îi îngroape pe contestatarii ei și cu puțin efort ii va îngropa și profesional publicând lucrări mai multe și mai valoroase decât ei. Încă o dată succes, dragă!
Postat 26 Septembrie 2024, 17:28 de 1
CNATDCU
Într-o țară normală, dacă scoți post unuia care nu merită, cei de la București care dau titlurile, ar fi trebuit să le respingă dosarele impostorilor, chiar dacă comisia formată din prieteni l-au evaluat ca genial. De ex: au zis prietenii tăi de la Oradea că meriți să fii profesor universitar, dar noi în documentele din acest dosar nu găsim nici un proiect de cercetare, verificabil, conform standardelor impuse de CNATDCU. Atunci oferiți în 5 zile clarificări sau nu se acordă titlul de profesor universitar. Dar corupția bubuie în toată țara, nu e doar la Oradea, ai noștri doar profită de un sistem ce trebuie desființat. Eu le sugerez celor de la CNATDCU să nu mai piardă vremea realizând noi criterii de performanță pentru că oricum avansează cine trebuie, chiar dacă nu le îndeplinește, și această hoție pe față cu clanul interlop e evident la nivel național, nu doar în Oradea. Dacă tot dați titluri fără verificări, nu mai faceți nici alte hârtii și proceduri cu criterii....n-are rost!
Postat 26 Septembrie 2024, 16:55 de Alin2019
Rusine
Rusine Universitatea Oradea !
Postat 26 Septembrie 2024, 14:49 de neutron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON