URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2022, 11:49

Eco-club Bihor: Autoritățile îi încurajează pe elevii din județ să se preocupe de problemele de ecologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la elevii de clasă pregătitoare la cei de liceu, toţi sunt încurajaţi de autorităţile din Bihor să formeze în fiecare unitate de învăţământ comunităţi pro-ecologie.

Aceste eco-cluburi vor derula apoi diferite acţiuni pentru protecţia mediului înconjurător, iar dacă se vor implica în Campionatul Judeţean al Curăţeniei din Bihor, ediţia 2022, vor putea câştiga şi premii în bani.

Patrula de ecologişti

Dorinţa de a-i convinge pe elevii bihoreni să fie ecologişti a fost prezentată vineri, într-o conferinţă de presă, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, totodată preşedintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, de şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, şi de preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Oliviu Codrean.

"Ştim cu toţii că problema curăţeniei în judeţul nostru este o problemă a întregii comunităţi şi a fiecăruia dintre noi. Mai ştim că această problemă, pentru a fi rezolvată, are nevoie de o schimbare de mentalitate, şi că această schimbare de mentalitate poate fi doar o consecinţă a educaţiei, dacă vrem să abordăm lucrurile în mod consistent pe termen mediu şi lung. Din această perspectivă, vrem să îi încurajăm pe elevii din judeţul Bihor să facă parte din această comunitate care se va constitui la nivelul fiecărei şcoli, Eco-Club Bihor se va chema, şi nu numai că vrem să-i sprijinim să se constituie, ci îi vom sprijini să se organizeze. Îi vom implica în toate acţiunile şi proiectele pe care le vom face pe această temă", a declarat Mircea Mălan.

În fiecare şcoală din Bihor, Inspectoratul Şcolar a identificat cel puţin un profesor dornic să coordoneze acest eco-club, unde copiii vor învăţa de ce "este important să aibă o legătură concretă şi directă cu natura" şi că fiecare om este obligat să respecte mediul înconjurător.

Luna Curăţeniei

Prima provocare pe care autorităţile o lansează către eco-cluburi este să se implice în Campionatul Judeţean al Curăţeniei, o iniţiativă a Consiliului Judeţean care va avea a doua ediţie în luna mai (cu o lună mai devreme decât anul trecut, când s-a desfăşurat în iunie).

Elevii care vor participa la minimum două acţiuni de ecologizare, împreună cu eco-clubul din care fac parte, vor intra într-o competiţie unde, prin tragere la sorţi, vor fi aleşi 21 de câştigători (3 în fiecare dintre cele 7 zone de operare din Bihor, din perspectiva salubrităţii) ai unui voucher de câte 500 de lei. Tot prin tragere la sorţi vor fi alese 21 de eco-cluburi, care vor primi un premiu de 1.000 de lei.

"Vrem în acest fel să le transmitem ideea că, dacă faci parte dintr-o comunitate care face un lucru frumos, poţi să câştigi atât tu, cât şi comunitatea respectivă", a declarat Mălan. El a precizat însă că eco-cluburile nu vor fi înfiinţate expres pentru Luna Curăţeniei şi că activitatea lor va trebui să continue şi ulterior.

Conferinţa de presă de la Consiliul Judeţean:

Elevii vor să facă voluntariat

Şeful Inspectoratului Şcolar a subliniat că elevii au nevoie de asemenea iniţiative. "Se simte nevoia unei comunicări, socializări între elevi, se simte nevoia de a încuraja voluntariatul elevilor, de a-i îndemna să lucreze în echipă, şi asta e ceea ce ne dorim. Dacă o pot face ajutând mediul, ajutând comunităţile şi sprijinind în rândul părinţilor formarea acestei conduite ecologice, este un lucru bun şi pentru care merită să mergem înainte", a declarat Abrudan.

Preşedintele elevilor din Bihor, Oliviu Codrean, a confirmat că adolescenţii îşi doresc să fie implicaţi în activităţi diverse, dovadă că în campania "Bihor pentru Ucraina" sunt voluntari peste 800 de elevi şi studenţi.

Totodată, asemenea eco-cluburi ar urma să fie înfiinţate şi în rândul studenţilor Universităţii din Oradea, care şi-au arătat dorinţa în acest sens.

Tabără de mediu, la Şinteu

Pe de altă parte, Mălan a anunţat că CJ Bihor şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate au de gând să depună un proiect european pentru amenajarea unui centru de educaţie ecologică la Şinteu. Întins pe 7 hectare, într-o zonă pitorească, acest centru va avea 50 de locuri de cazare în căsuţe de lemn dotate cu toate utilităţile, dar şi un camping de corturi. De asemenea, va avea o sală de mese şi una de conferinţe, ca să fie un loc perfect pentru întâlniri sau tabere ale eco-cluburilor.

Totodată, în parteneriat cu IŞJ Bihor, asociaţia Pro Time-R şi cinci şcoli (Liceul Baptist "Emanuel", respectiv şcolile din Vaşcău, Ciumeghiu, Butani şi Roşia), Ecolect Group a depus spre finanţare un proiect în valoare de 350.000 de euro, pentru educaţia copiilor din zone defavorizate. Prin acest proiect, ar urma să se cumpere, printre altele, dotări pentru laboratoare mobile de cercetare ecologică.

Mălan a mai spus că CJ Bihor ar vrea să organizeze o gală a voluntariatului în fiecare an, prilej cu care şi eco-voluntarii vor putea fi premiaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON