Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Mircea Mălan a semnat vineri, cu reprezentanții firmelor constructoare, contractul pentru realizarea șoselei de centură a orașului Aleșd.
La eveniment au asistat, potrivit unui comunicat al administrației județene, și primarul localității, Ioan Todoca, și șeful Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj-Napoca din subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Eugen Cecan.
Varianta de Ocolire Aleșd va fi realizată de o asociere formată din firmele Drum Asfalt, cu sediul în Paleu, și Trameco, din Oradea, parte a grupului Selina, pentru suma de 74,8 milioane lei, fără TVA.
Desemnarea acestei asocieri de firme a fost făcută în urma unei licitații adjudecate încă în luna martie, dar semnarea contractului a avut loc abia acum deoarece una dintre firmele care au pierdut licitația (Erbașu Construcții, din București) a contestat rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și a trebuit așteptat verdictul acestei instituții, de respingere a contestației.
De altfel, procedura a fost monitorizată de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, astfel că, deși firma căreia CNSC i-a respins contestația se poate adresa unei instanțe de judecată, contractul a putut fi totuși încheiat pentru ca lucrările să nu întârzie.
Asocierea Drum Asfalt – Trameco are, așadar, la dispoziție 3 luni pentru proiectarea și 12 luni pentru executarea șoselei de 5,8 kilometri lungime.
Centura Aleșd va avea două brațe care pornesc de pe DN 1 dinspre Tinăud și Aleșd, unul mai scurt către Peștiș și Zalău pe DN1H, celălalt ocolind orașul pe la sud și ajungând din nou în DN 1 la ieșirea din Aleșd spre Oradea.
„Prin realizarea acestei centuri, locuitorii din Aleșd vor avea un oraș mai liniștit, mai puțin poluat și mai sigur. În plus, cei care tranzităm orașul spre și dinspre Cluj și Sălaj vom petrece mai puține minute în trafic”, a menționat vicepreședintele CJ Mircea Mălan.
Finanțarea proiectul va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar realizarea lui se face în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și CNAIR, după ce în 2020 administrația județeană a preluat de la Companie, în baza OUG 101/2020, proiectul vechi de un deceniu făcut de fosta CNADNR.
În perioada următoare, CJ Bihor urmează să desemneze și firmele care vor construi centura municipiului Beiuș și pe cea a comunei Sânmartin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.