URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Mai 2022, 17:55

E oficial: Consiliul Județean a semnat contractul cu o asociere de firme din Bihor pentru construirea centurii Aleșd

E oficial: Consiliul Județean a semnat contractul cu o asociere de firme din Bihor pentru construirea centurii Aleșd foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Mircea Mălan a semnat vineri, cu reprezentanții firmelor constructoare, contractul pentru realizarea șoselei de centură a orașului Aleșd.

La eveniment au asistat, potrivit unui comunicat al administrației județene, și primarul localității, Ioan Todoca, și șeful Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj-Napoca din subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Eugen Cecan.

Varianta de Ocolire Aleșd va fi realizată de o asociere formată din firmele Drum Asfalt, cu sediul în Paleu, și Trameco, din Oradea, parte a grupului Selina, pentru suma de 74,8 milioane lei, fără TVA.

Desemnarea acestei asocieri de firme a fost făcută în urma unei licitații adjudecate încă în luna martie, dar semnarea contractului a avut loc abia acum deoarece una dintre firmele care au pierdut licitația (Erbașu Construcții, din București) a contestat rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și a trebuit așteptat verdictul acestei instituții, de respingere a contestației.

De altfel, procedura a fost monitorizată de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, astfel că, deși firma căreia CNSC i-a respins contestația se poate adresa unei instanțe de judecată, contractul a putut fi totuși încheiat pentru ca lucrările să nu întârzie.

Asocierea Drum Asfalt – Trameco are, așadar, la dispoziție 3 luni pentru proiectarea și 12 luni pentru executarea șoselei de 5,8 kilometri lungime.

Centura Aleșd va avea două brațe care pornesc de pe DN 1 dinspre Tinăud și Aleșd, unul mai scurt către Peștiș și Zalău pe DN1H, celălalt ocolind orașul pe la sud și ajungând din nou în DN 1 la ieșirea din Aleșd spre Oradea.

„Prin realizarea acestei centuri, locuitorii din Aleșd vor avea un oraș mai liniștit, mai puțin poluat și mai sigur. În plus, cei care tranzităm orașul spre și dinspre Cluj și Sălaj vom petrece mai puține minute în trafic”, a menționat vicepreședintele CJ Mircea Mălan.

Finanțarea proiectul va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar realizarea lui se face în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și CNAIR, după ce în 2020 administrația județeană a preluat de la Companie, în baza OUG 101/2020, proiectul vechi de un deceniu făcut de fosta CNADNR.

În perioada următoare, CJ Bihor urmează să desemneze și firmele care vor construi centura municipiului Beiuș și pe cea a comunei Sânmartin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON