Artiştii de la circul Colosseum, ale căror spectacole pot fi văzute zilele acestea în parcarea centrului comercial Auchan din Oradea, trec printr-o situaţie dramatică. În timp ce familia ucraineană a directorului a reuşit să fugă din calea războiului, animalele circului, între care cai, ponei şi zebre, au rămas singure şi riscă să moară de foame.
Circ cu tradiţie
Circul Colosseum are o tradiţie de peste 300 de ani şi a oferit spectacole de acrobaţii, gimnastică, dresuri cu animale şi momente comice în toată Europa, dar şi în ţări din Asia de Est. Anul acesta, circarii au plănuit reprezentaţii doar în România, iar primul oraş din stagiune este Oradea, unde au ajuns săptămâna trecută, luni, înainte de declanșarea războiului, şi unde dau spectacole zilnic, de la ora 18, până duminică.
Este o afacere de familie aflată acum în administrarea lui Béla Takács, un maghiar de 42 de ani, care oferă şi un număr de tras la ţintă vie cu cuţite. El este căsătorit cu o ucraineancă de 40 de ani, Tatiana Takács, cu care are împreună trei copii: Evelin şi Anabel de 3 și 4 ani şi Alan de numai 5 luni (foto).
Fuga de război
Soţia şi cei trei micuţi au fugit din oraşul Liov, în care locuiesc, săptămâna trecută, joi, chiar în dimineaţa în care a început războiul în Ucraina.
"Am venit singură. Prietena mea mi-a scris la ora 7 dimineața că începe războiul, că trebuie repede împachetat totul și trebuie să plecăm undeva. Și unde să mă duc cu trei copii? Repede am luat câteva lucruri importante și documentele. Vecinul meu m-a ajutat să duc lucrurile în mașină. Și am pornit (n.r. spre Oradea). Cu o mână conduceam, iar cu cealaltă schimbam scutecul celui mic, fetițele erau în spate. Am mers singură spre vamă (n.r. Halmeu). Aveam foarte puțină motorină. La toate benzinăriile era coadă foarte mare. La vamă era coadă și le făceam semne cu farurile să mă lase în față pentru că sunt singură cu trei copii. M-au lăsat mai repede să trec. La vama românească m-a așteptat soțul", a povestit Tatiana, miercuri dimineaţă, în limba maghiară, jurnaliştilor locali care au mers să le afle povestea.
Femeia a mai spus şi că acum locuieşte împreună cu micuții și soțul într-un apartament din Oradea, pus la dispoziția lor de un prieten de familie. „Noi când mergem cu circul stăm în rulote, dar acum aveam nevoie de un loc în care copiii să facă baie”, a explicat Béla Takács.
"Acolo (n.r. Livov) este încă liniște, dar se aud sirenele tot timpul... Familia mea a rămas acolo, mătușa și doi frați cu un bebeluș... și toți prietenii noștri. Eu sunt profesoară de dans şi lucram în Liov cu peste 150 de copii. Este foarte greu să văd acum murind copii de 5-7 ani, să văd cum spitalele de copii sunt bombardate, să văd cum bătrânii mor în maşină, loviţi tot de bombe. Le doresc celor care vor acest război să sufere aşa cum suferim noi", a mai zis femeia, înlăcrimată.
Pe lângă ea, în circ se mai află şi o tânără acrobată din Ucraina, care însă nu a dorit să vorbească cu jurnaliştii, fiind mult prea afectată de tot ce se întâmplă în aceste zile în ţara ei.
Animale fără hrană
În timp ce soţia lui Béla a reuşit să fugă, animalele care erau pregătite să fie aduse în România, pentru a participa la spectacole, au rămas blocate în Ucraina.
"Avem două ferme în care îngrijim şi hrănim cai, ponei, cămile, zebre şi hipopotami, iar una este aproape de Cernăuţi", a explicat Béla Takács.
"Săptămâna trecută, miercuri, caii şi poneii trebuiau să fie aici deja. Stagiunea includea şi dresuri de cai şi ponei, dar am început fără ei. Avem acolo un îngrijitor, care mai mult stă ascuns. Problema este hrana. Am discutat cu fermieri, dar aceştia nu mai au motorină ca să alimenteze camioanele cu care duceau nutreţul la ferme. Nu se mai găseşte nicăieri combustibil. Deocamdată ştim că mai au mâncare pentru trei zile. Este imposibil, în momentul de faţă, să le aducem în România. Deocamdată nu ştim cum le vom putea ajuta...", l-a completat Viorel Hriţcu (foto), artist al circului şi organizator al spectacolelor din România.
Ajută şi pe alţii
Potrivit lui Hriţcu, circarii din Oradea se pregătesc să aducă și alţi refugiaţi pe care să-i cazeze în rulote, cu ei.
"Ştim câteva familii care încearcă să treacă graniţa pe la Halmeu. Când vor reuşi să ajungă în România vom merge după ei şi îi vom aduce să călătorească cu noi, cu circul", a mai spus acesta.
Duminică, aceştia vor pleca din Oradea spre Satu Mare, iar apoi spre centrul ţării.
"Planul iniţial era să o luăm spre nordul ţării, înspre Sighet, dar nu mai putem face asta. Este prea periculos...", a mai spus Viorel Hriţcu. Războiul le-a dat peste cap toate planurile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.