URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 08:00

Dovediți, nepedepsiți: Pentru o critică făcută vecinului, un bihorean a luat o bătaie cruntă și i s-a dat foc la casă! (FOTO)

Dovediți, nepedepsiți: Pentru o critică făcută vecinului, un bihorean a luat o bătaie cruntă și i s-a dat foc la casă! (FOTO) CU „CICATRICI”. Locuința soților Cătălina și Gheorghe Țoța încă poartă urmele incendiului comandat de George Rus. Oamenii au făcut doar reparații urgente, pentru că procesul acestuia e încă departe de deznodământ și, prin urmare, nu-și pot recupera de la el paguba
Dovediți, nepedepsiți: Pentru o critică făcută vecinului, un bihorean a luat o bătaie cruntă și i s-a dat foc la casă! (FOTO) „NU VREAU!”. La fel ca socrul său, Ioan Bota (stânga), împreună cu care l-a bătut pe Țoța, George Rus (dreapta) a refuzat orice discuție cu BIHOREANUL. „Nu vreau să vă spun nimic!”, s-a răstit el la reporter. De altfel, a uzat de dreptul la tăcere și în timpul ambelor anchete, atât pentru agresiune, cât și pentru incendiere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi soți din Valea de Sus, comuna Câmpani, trăiesc cu frica-n sân de câțiva ani, de când capul familiei a fost snopit în bătaie de un vecin și de ginerele acestuia, iar apoi, de nervi că a fost trimis în judecată, cel din urmă a tocmit un orădean ca să le jefuiască locuința și să-i dea foc. 

Deși polițiștii au strâns probe clare împotriva vinovaților, instanțele de judecată trenează procesele, iar victimele trăiesc în continuare și cu teamă, și cu paguba nerecuperată.

Harță cu furca 

Cu patru ani și jumătate în urmă, pe 1 februarie 2020, un echipaj SMURD prelua din Valea de Sus un bărbat cu traumatism cranio-cerebral, fractură de piramidă nazală și numeroase contuzii pe corp, pe care l-a dus la Spitalul Județean din Oradea, unde omul avea să fie operat. Fusese bătut de un vecin, Ioan Bota, pensionar, și de ginerele acestuia, George Rus, miner la Vast Băița Plai. 

Aflându-se la un alt vecin, ca să-l ajute la treburi, Gheorghe Țoța i-a văzut pe cei doi îndreptându-se cu un tractor spre grădina lui. „M-am apropiat de ei și le-am strigat să nu intre la mine, că pământul era ud. S-au dat jos, Rus a luat o furcă și m-a lovit peste față. Am căzut și au dat în mine cu pumnii și picioarele. Când m-au lăsat, am sunat la 112”, a povestit Țoța BIHOREANULUI.

Poliția a deschis o anchetă, audiind martori, iar celor implicați le-a cerut să se supună și unui test poligraf. Agresorii au refuzat, după cum au refuzat și să dea declarații când au fost audiați ca suspecți. În cazul lui Țoța, care a acceptat testul, detectorul de minciuni a arătat că nu mințise. Pe 10 iunie 2021, Parchetul Beiuș i-a pus sub inculpare pe Bota și pe Rus pentru „loviri și alte violențe”, trimițându-i în judecată, la Judecătoria Beiuș. 

O noapte de foc 

După câteva zile, la miezul nopții de 16/17 iunie 2021, când soții Țoța lucrau - el șofer, ea asistentă la substația de Ambulanță din Ștei - casa acestora a luat foc. Până la intervenția pompierilor din Ștei, alertați de o vecină, incendiul a mistuit un dormitor și bucătăria, plus un SUV Audi Q7 parcat în curte. 

„Pompierii au stabilit că focul, care ne-a provocat pagube de 60.000 euro, a fost pus premeditat. Polițiștii au început o anchetă și le-am spus că îl bănuiesc pe Rus, care voia să se răzbune”, spune Gheorghe Țoța (foto).

Noua investigație, desfășurată de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției Bihor, avea să-i confirme suspiciunea: la capătul ei, în aprilie 2022, Parchetul Beiuș i-a trimis în judecată pe George Rus, pentru complicitate la furt calificat, pe un amic al său, Sorin Cioban, pentru furt calificat și distrugere, și pe un tovarăș al acestuia, Gencsy Gregorian, pentru complicitate la furt calificat. 

Incendiu la comandă 

Anchetatorii au stabilit că George Rus (foto) i-a dat un „pont” lui Cioban, spunându-i că soții Țoța ar fi ținut în casă zeci de mii de euro și cerându-i ca, după ce găsește banii, să dea foc locuinței, iar Cioban l-a folosit ca șofer pe Gencsy.

„Cioban Sorin, în baza unei înțelegeri cu Gencsy Gregorian, s-a deplasat din Oradea în Valea de Sus, cu autoturismul Logan condus de Gencsy. Cioban a sărit gardul casei persoanelor vătămate, a forțat ușa, a pătruns în locuință, iar dintr-un dormitor a sustras două verighete din aur și o brățară cu cruciuliță din aur. (...) Pentru ascunderea infracțiunii, Cioban a provocat intenționat focul prin aprinderea unor materiale textile, fiind distrusă o parte din imobil și în totalitate autoturismul Audi Q7. (...) Rus George a înlesnit săvârșirea infracțiunilor furnizându-i lui Cioban informații cu privire la programul de muncă al persoanelor vătămate și topografia imobilului și a modificat poziția camerei de supraveghere de pe imobilul său astfel încât să nu surprindă casa persoanelor vătămate”, arată rechizitoriul semnat de procuroarea Claudia Văsuț.

Spre cercul de suspecți

Pentru ca a ajunge la aceste concluzii, criminaliștii au făcut investigații minuțioase, folosind atât mijloace clasice, cât și metode moderne. Au început folosind câini de urmă în jurul casei familiei Țoța și verificând camerele de supraveghere din mai multe localități, începând din Câmpani și continuând cu cele din Lunca, Nucet și Ștei, până la șoseaua națională. 

Așa le-a atras atenția deplasarea Loganului, care în noaptea incendiului, venind dinspre Oradea, a trecut prin Ștei și s-a îndreptat spre Valea de Sus. După ce au identificat proprietarul mașinii și au aflat că acesta i-o împrumutase lui Gencsy, au urmărit și localizarea telefonului acestuia pe raza diferitelor celule GSM, constatând că aparatul a urmat deplasarea mașinii, iar posesorul l-a folosit pentru a face mai multe convorbiri în acea noapte, purtate cu o persoană pe care aveau s-o identifice ulterior ca fiind Sorin Cioban, pe care l-a așteptat la marginea satului Hârsești.

Anchetatorii au descins la domiciliul lui Gencsy, iar în telefonul acestuia au găsit un fișier audio cu înregistrarea unei discuții purtate cu Cioban la doar 4 zile după incendiere, pe 21 iunie. 

Gură spartă

Dialogul era incriminatoriu: Cioban „i-a amintit traseul parcurs, i-a spus despre incendiere, despre faptul că după comiterea faptei s-au întâlnit pe drum cu pompierii, despre vecinul persoanelor vătămate, Rus George, care «îi singurul cu cameră de supraveghere în sat» și care i-a spus că o va opri”. 

De asemenea, din discuție a reieșit că Rus l-a pus în gardă pe Cioban cu privire la faptul că Poliția a început o anchetă, spunându-i inclusiv că polițiștii au folosit un câine de urmă pentru a descoperi pe unde a pătruns, dar și că au prelevat probe din gardul de sârmă împletită, cu scopul de a afla dacă făptașul a lăsat urme de ADN.

„Deci, curtea lui (n.r. - Țoța) îi un pătrat... înconjurat de ziduri... mașina era sub geam... o bubuit focu'... Mi-o zâs omu' cu pontu' (n.r. - Rus) că o fost (n.r. - Poliția) cu câinele și i-o dus prin spatele cășii și o tăiat plasa dintre casa lui și vecinu'... El (n.r. - Rus) o zâs că oprește camera... să îi spun când mă duc, că o oprește...”, redă rechizitoriul spusele lui Sorin Cioban (foto)

De asemenea, anchetatorii au reținut din înregistrare că acesta i-a povestit lui Gencsy și că în aceeași zi urma să se întâlnească în Oradea cu Rus, venit să-l prevină că polițiștii fac cercetări și par să-i suspecteze. 

„Faci un favor și dai foc”

Anchetatorii au făcut o percheziție și acasă la Cioban, în Oradea, unde au găsit o agendă în care acesta își desenase schița casei și curții familiei Țoța, precum și telefoane în care își salvase un contact comun cu Rus, și anume numărul unui anume David R. 

După ce au aflat că acesta era văr cu George Rus și deținea un service auto în Oradea, polițiștii l-au audiat și pe el. Inițial, bărbatul le-a spus că „nu are ce să declare”, dar la o reaudiere, în martie 2022, a cedat, zicându-le că „vrea să termine cu toate și să spună tot ce știe”. Așa le-a relatat că pe 12 iunie 2021, înainte cu câteva zile de incendiu, s-a dus cu Cioban acasă la Rus, în Valea de Sus, pentru „o diagnoză la mașina acestuia”. „Acela a fost momentul în care s-au discutat aspecte legate de comiterea faptei. Eu cred că Cioban avea nevoie de bani, iar Rus i-a dat pontul, în sensul că i-a spus «tu du-te să iei banii, iar pentru mine faci un favor și-i dai foc» (n.r. - casei lui Țoța)”, a declarat David R.

Acesta a lămurit și cum s-a ajuns la întâlnirea din 21 iunie dintre Cioban și Gencsy, dar și la una, din aceeași zi, dintre Cioban și Rus, care venise în Oradea să spună despre cercetările polițiștilor. Anchetatorii nu s-au mulțumit cu mărturia, ci au și verificat-o, constatând că, într-adevăr, în acea zi, la o jumătate de oră după discuția cu Gencsy, Cioban s-a întâlnit cu Rus în Oradea, la service-ul lui David R., proba fiind localizarea telefoanelor în aceeași celulă GSM din zona atelierului.

„Dreptul la tăcere”

Anchetatorii au percheziționat, de asemenea, și casa lui Rus din Valea de Sus, ridicând un telefon și o tabletă prin care controla camera, iar datele extrase au confirmat nu doar că, așa cum îi promisese lui Cioban, i-a modificat poziția, ci și că în seara de 16 iunie a oprit-o complet, ba a și șters aplicația, reinstalând-o a doua zi.  

La audieri, George Rus a refuzat să dea orice fel de declarație, invocând dreptul la tăcere, la fel cum a făcut și Cioban. Gencsy, însă, a recunoscut că l-a dus pe Cioban în Valea de Sus în noaptea incendiului, iar apoi l-a și preluat, confirmând și întâlnirea cu acesta din 21 iunie 2021, când a înregistrat discuția incriminatoare. 

Ca să scape mai ușor, Gencsy a încheiat cu Parchetul un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Va sta după gratii, însă, 4 ani, iar asta fiindcă îi rămăsese de făcut alți 2 ani, dintr-o pedeapsă pentru un furt comis anterior.

„NU VREAU!”. La fel ca socrul său, Ioan Bota (stânga), împreună cu care l-a bătut pe Țoța, George Rus (dreapta) a refuzat orice discuție cu BIHOREANUL. „Nu vreau să vă spun nimic!”, s-a răstit el la reporter. De altfel, a uzat de dreptul la tăcere și în timpul ambelor anchete, atât pentru agresiune, cât și pentru incendiere

Proces cu încetinitorul 

Tot pentru complicitate la furt calificat, faptă pedepsită cu închisoare între 1 și 5 ani, a fost trimis în judecată și George Rus. În mod greșit, acuză victimele. „Dacă ancheta a stabilit că i-a dat pontul lui Cioban ca să fure și să dea foc, trebuie judecat pentru complicitate și la furt, și la incendiere”, spune Cătălina Țoța (foto), această din urmă infracțiune fiind pedepsită mult mai aspru, cu închisoare între 2 și 10 ani.

Femeia e nemulțumită, însă, mai ales de faptul că nici unul dintre cele două procese, nici cel pentru agresarea soțului său, nici cel pentru incendierea casei, nu a ajuns la un final, ba chiar sunt departe de o sentință. „Procesul pentru bătaie a pornit în iunie 2021, iar cel pentru furt și incendiere în aprilie 2022, dar amândouă au stat în cameră preliminară 2 ani. Încă nici martorii nu au fost audiați, ce să mai vorbim de judecata propriu-zisă!”, spune femeia.

Atât timp cât Rus nu va fi găsit vinovat, nici familia nu poate recupera de la el paguba evaluată la 60.000 euro. Detaliu care, iată, nu-i impresionează pe judecători...


STRATEGII DE INCULPAT
Tăcere cu minciuni și fente

Deși la anchetă a uzat de dreptul la tăcere, probabil pentru a nu se autoincrimina, George Rus a încercat să obțină înlăturarea unor probe strânse de criminaliști, iar asta cu un tupeu maxim.

Rus a negat că ar fi semnat un plic sigilat cu inscripția „Poliția Bihor - Probe”, în care criminaliștii au pus cardul de memorie al tabletei pe care avea aplicația de folosire a camerei de supraveghere. Pentru ca la proces să nu existe dovada că a oprit-o în seara de 16 iunie și a repornit-o pe 17 iunie, dar și că a șters și a reinstalat aplicația așa încât să nu se vadă istoricul accesărilor, Rus a susținut că semnătura nu e a lui, cerând chiar și o expertiză grafologică. Aceasta a demonstrat, însă, că iscălitura îi aparține, așa că proba a rămas validă. 

Și soacra sa, Monica Bota, a încercat să-l ajute: presupunând că telefonul îi era ascultat de anchetatori - ceea ce era adevărat -, și-a sunat o prietenă să-i spună că modificarea poziției camerei ar fi fost „opera” nepotului, la acea vreme în vârstă de 2 ani și 6 luni, care s-a „jucat” cu tableta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bine ca pensii speciale, pensionare la 40 de ani si salarii marete au cei dun justitie
Dar criterii de performanta? Cum se masoara productivitatea(cantitatea) si calitatea(acuratetea) muncii justitiei? Ca cetatenii sa aiba incredere in sistem, in justitie, si sa nu ajungem stat esuat in care angajezi mafioti sa regleze conturile, justitia trebuie sa functioneze
Postat 12 Iulie 2024, 14:14 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON