URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2024, 18:40

Doi campioni naţionali s-au situat pe primul loc la cursa de 16 km a ediţiei din acest an a „Budureasa Mountain Running” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurată într-o zonă pitorească şi pe un traseu ce a cuprins drum de asfalt, drumuri forestiere şi poteci turistice, ediţia a doua a concursului de alergare montană Budureasa Mountain Running a reprezentat din nou un succes. Dacă la prima ediţie, de anul trecut, au fost prezenţi peste 60 de concurenţi, de această dată numărul participanţilor a fost mult mai mare, de aproximativ 275.

Organizatorii, ACS Bihorul Oradea, Primăria Budureasa şi Consiliul Local Budureasa, au introdus probe în plus faţă de anul trecut. Astfel a apărut Cursa Copiilor (desfăşurată pe trei probe), iar concursul adulţilor a cuprins două probe, una de 8 km, iar cealaltă de 16 km.

Primii care s-au întrecut au fost copiii, care, în funcţie de categoriile de vârstă au alergat pe distanţe de 400, 600 şi 800 de metri.

Au luat startul mulţi sportivi consacraţi, iar favoriţii şi-au luat partea leului. Valentin Toma şi Cristian Moşoiu de la Steaua au terminat pe primul loc, la egalitate, cursa de 16 km. Ambii sunt campioni naţionali. Pe locul 3, la 16 km, s-a situat un alt campion naţional, şi tot de la Steaua Bucureşti, Viorel Pălici.

La 8 km, primul a fost Alexandru Blejdea, de la CSU Craiova, şi el multiplu campion naţional de orientare şi participant la Campionatul Mondial de maraton. O surpriză plăcută în cursa de 8 km a reprezentat-o clasarea pe locul 3 a beiuşeanului Marcel Laza, care a fost devansat de stelistul Alexandro Stroia, situat pe locul 2.

La feminin, cursa de 8 km a fost câştigată de Diana Verdeş, de la LPS Bihorul, sportivă pregătită de Călin Laza, principalul organizator al evenimentului de la Budureasa.

Locul 2 a fost ocupat de Ioana Daria Herdeş - Suceveanu de la CSS Rădăuţi.

Startul şi finish-ul întrecerilor au avut loc în fața Căminului Cultural din Budureasa, acolo unde s-au adunat mai mulţi localnici, pentru a asista la competiţie şi unde au fost prezenţi mai mulţi producători locali care şi-au expus produsele.

La final, pe lângă premierea primilor clasaţi de la fiecare probă şi categorie de vârstă, au fost acordate şi câteva premii speciale concurenţilor locali, dar a fost organizată şi o tombolă, cu premii puse la bătaie de diferiţi sponsori.

La final, Călin Laza, preşedintele ACS Bihorul a promis că anul viitor, la ediţia cu numărul 3, numărul participanţilor se va dubla faţă de acest an, la peste 400 de concurenţi. De altfel, conform lui, pentru anul următor se încearcă aducerea la Budureasa a Campionatului Naţional de alergare montană.

Printre cei prezenți, s-au numărat directorul LPS Bihorul, Lucian Stance, cu adjunctul Ionuţ Petrică, cel care a şi concurat la 8 km, Karmen Chimerel, vicepreşedinta Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor, fostul poloist, actualimente antrenor şi expert sportiv la Clubul Crişul Oradea, Cosmin Goina. Cel din urmă este, alături de Călin Laza, un fiu al satului Budureasa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON