URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2022, 15:26

Dispar TOATE restricţiile Covid în România! Din 9 martie, masca nu va fi obligatorie nici în spaţiile închise, ci doar recomandată (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a clarificat, marţi, într-o conferinţă de presă că din noaptea de marţi spre miercuri, adică din 9 martie, ora 00, DISPAR TOATE RESTRICŢIILE impuse din cauza pandemiei Covid-19 în România. 

„Lunea trecută, am făcut o conferinţă de presă în care am făcut o serie de propuneri pentru ridicarea etapizată a acestor restricţii. Dar, prin faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situaţie nouă, în care practic toate restricţiile vor fi ridicate”, a spus Alexandru Rafila.

Fără certificat Covid

Ministrul Sănătăţii a detaliat apoi că în primul rând „utilizarea măştii atât în spaţiile interioare, cât şi în cele exterioare nu va mai fi obligatorie”.

„Nu vor exista limite privind accesul în diversele spaţii publice, fie că discutăm de spaţii comerciale, unităţi de alimentaţie publică, instituţii publice. Nu vor mai exista limite în privinţa orarului, iar la nivelul legislaţiei care reglementează călătoriile, acel certificat PLF nu va mai fi solicitat”.

„De asemenea, la intrarea în ţară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid”.

Masca, "recomandată cu tărie"

Totuşi, Rafila a făcut o serie de recomandări pentru călători, şi anume să consulte condiţiile de călătorie în alte ţări, fiindcă multe încă cer certificatul Covid.

Apoi, ministrul Sănătăţii a prezentat o serie „de măsuri pe care le recomandăm cu tărie”. „Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute în perioada următoare”, a spus acesta, subliniind că încă există transmitere comunitară Covid în România, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut.

„Continuăm să recomandăm purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare. În cazul personalului medical, oricum masca face parte din echipamentul de protecţie. Ne referim aici la pacienţi şi aparţinătorii acestora”.

De asemenea, purtarea măştii este recomandată şi în şcoli, grădiniţe, universităţi, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi.

Nu vor mai fi "spitale Covid"

Alexandru Rafila a dat şi alte detalii privind ridicarea restricţiilor, prin răspunsurile pe care le-a formulat la întrebările jurnaliştilor. 

Astfel, ministrul Sănătăţii a spus că persoanele confirmate cu Covid vor trebui în continuare să rămână izolate faţă de celelalte şi vor primi concedii medicale. "Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alții", a spus Rafila. 

În ceea ce priveşte carantina, Rafila nu a dat un răspuns clar, precizând că CNSU ar urma să dea o decizie care să clarifice situaţia. 

În România nu vor mai fi spitale exclusiv Covid, ci vor exista secţii şi circuite pentru bolnavii Covid. De asemenea, vor continua testările pentru depistarea infecţiilor.

În privinţa activităţii din şcoli, ministrul a precizat că "în funcție de contextul epidemiologic, se poate lua decizia de suspendare a cursurilor într-o clasă, dar nu vom mai suspenda cursurile la nivel de școală". 

Liber la evenimente

Cum starea de alertă nu va mai fi în vigoare pe teritoriul ţării, iar Guvernul sau Parlamentul nu au emis noi reglementări, în România se vor putea organiza evenimente fără restricţii. 

„Regulile le stabilesc organizatorii și participanții”, a spus ministrul Sănătăţii răspunzând unei întrebări din partea presei şi făcând, totodată, apel la responsabilitate. 

"Nu avem la dispoziție un instrument legislativ să impunem reguli la nunți, botezuri", a adăugat acesta.

Revenirea la normalitate

Şi Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat în ceea ce priveşte schimbările determinate de faptul că nu s-a prelungit starea de alertă. 

"Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)", se arată în informarea MAI. 

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

"Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee", se mai arată în comunicatul MAI.

Vezi conferinţa de presă a ministrului Rafila:

 
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține o conferință de presă despre consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține o conferință de presă despre consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României.

Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Tuesday, March 8, 2022

Ştire în curs de actualizare!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON