URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2025, 10:00

Taxa auto pentru poluare revine în România. Ministrul Boloș: “Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport”

Taxa auto pentru poluare revine în România. Ministrul Boloș: “Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport” Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se pregăteşte să introducă o nouă taxă auto pentru vehiculele poluante, conform angajamentelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat Ministrul Fondurilor Europene, bihoreanul Marcel Boloş, pentru Profit.ro.

Această măsură ar urma să afecteze peste opt milioane de autovehicule şi este inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care trebuie depusă până în luna iunie. 

Ministrul Boloş a declarat că această iniţiativă va avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de vehicule. El a explicat că noua taxă ar putea semăna cu fostele taxe auto şi ar viza atât autoturismele, cât şi utilajele grele, care vor fi taxate în funcţie de numărul de kilometri parcurşi şi de nivelul de poluare. 

"Cererea de plată 4 include şi o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utililajelor grele în funcţie de numărul de kilometri parcurşi şi a mijloacelor de transport poluante. 

Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport. Jalonul este la Ministerul Transporturilor şi are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR şi de mare complexitate. Afectează mulţi posesori de mijloace de transport şi are impact asupra bugetelor autorităţilor locale", a explicat Boloş.

Fondurile colectate din această taxă vor fi direcţionate către autorităţile locale şi către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru întreţinerea drumurilor. 

Locul trei în UE

Neîndeplinirea acestui jalon ar putea costa România între 300 şi 600 de milioane de euro din fondurile europene alocate.

În trecut, România a impus o taxă de poluare care a fost ulterior declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie. Ca urmare, statul a fost obligat să restituie şoferilor sumele colectate, în total 6,5 miliarde de lei.

Conform statisticilor europene analizate de Profit.ro, vechimea medie a autoturismelor din România a depăşit 15 ani, situându-se la 15,4 ani. Această creştere plasează România pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vechimea parcului auto, după Grecia, cu o medie de 17,5 ani, şi Cehia, cu 16,2 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incompetenta
Bolos este o rusine pentru acest judet.
Postat 08 Februarie 2025, 10:32 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON