URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2023, 12:49

Din vară se va ieși și mai greu din Oradea: pe centură vor începe lucrări la 8 pasaje rutiere și pietonale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda faptului că va fi an electoral, în vara lui 2024 vor fi începute lucrări pentru realizarea a nu mai puțin de patru pasaje rutiere și tot atâtea pietonale pe centura Oradea, unele dintre acestea cu lifturi, finanțate cu fonduri UE.

Din cauza acestor lucrări anunțate de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, se va circula mai greu atât pe centură în partea sudică a ei, cât și pe direcțiile Oșorhei, Biharia și Nojorid.

Pe trei direcții

„Am obținut avizele CNAIR, mai trebuie și din partea Comisiei Tehnico-Economice a Ministerului Transporturilor, așa încât în luna ianuarie să fie declanșate procedurile de licitație pentru realizarea proiectelor tehnice și execuției acestor pasaje, iar în vară să înceapă lucrările”, a anunțat miercuri, în ultima ședință ordinară din acest an a CJ Bihor, Ilie Bolojan, înainte ca aleșii bihorenilor să voteze în unanimitate opt proiecte de hotărâri, referitoare la patru pasaje rutiere și patru pietonale pe centura Oradiei.

Cele patru pasaje rutiere vor fi construite, așa cum BIHOREANUL a mai scris, la trei ieșiri din Oradea, două către Nojorid și câte unul spre Oșorhei și Biharia, iar finanțarea, a precizat Bolojan, va fi asigurată cu fonduri europene nerambursabile.

În subteran spre Nojorid

Unul dintre pasaje va fi realizat la ieșirea din Calea Aradului spre Nojorid, pe sub șoseaua de centură a orașului, astfel încât deplasarea pe DN 79 spre zonele comerciale ERA Park și Oradea Shopping City va avea prima bandă la sol, ca acum, pentru a permite atât virajul către dreapta, spre Sântandrei, cât și spre stânga, către strada Ogorului, prin actuala girație.

Banda a doua, însă, va fi coborâtă în subteran, astfel ca deplasarea spre centrele comerciale, Aeroport și mai departe către Nojorid să se facă fără nicio întrerupere sau încetinire.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de consilierii județeni, acest pasaj va avea o lungime de 406 metri și ar urma să coste maximum 49,329 milioane lei, din care construcția propriu-zisă 42,199 milioane lei.

Suprateran între ERA și OSC

Tot pe DN 79 ar urma să fie realizat și un pasaj suprateran peste girația unde drumurile colectoare din zonele comerciale ERA Park și Oradea Shopping City se intersectează cu șoseaua națională, scopul fiind același, și anume ca deplasarea către și dinspre oraș, spre și dinspre Aeroport să aibă loc fără „poticneli” și ambuteiaje.

Pasajul va avea o lungime de 535 metri, iar costurile maxime aprobate sunt de 48,317 milioane lei, din care lucrările de construcții și montaj vor fi de 41,294 lei.

Și în Oșorhei

Tot suprateran va fi și viitorul pasaj peste DN 1, peste sensul giratoriu în care se intersectează cu șoseaua națională drumul comunal DC 44 spre Fughiu, pentru a conecta atât centura Oradiei, cât și centura Oșorhei. După construirea pasajului, șoferii care merg pe DN 1 nu vor mai intra în girație, astfel că se vor putea deplasa cu o viteză mai mare către și dinspre Oradea, dar și pe centura Oșorhei.

Acest pasaj va avea o lungime de 559 metri și un cost total maxim de 49,577 milioane lei, din care 42,445 milioane lei al lucrărilor de construcții și montaj.

Plus spre Biharia

Cel de-al patrulea pasaj din acest „pachet” este prevăzut peste DN 19 la ieșirea-intrarea din Oradea spre-dinspre Biharia, peste girația din dreptul Remarkt (fostul Real II), unde șoseaua națională se intersectează cu Calea Bihorului.

Acesta ar urma să aibă o lungime totală de 571 metri, iar costul maxim aprobat este de 49,243 milioane lei, dintre care lucrările de construcții și montaj ar urma să fie de 42,138 milioane lei.

Pentru pietoni, cu lifturi, scări și rampe

În ce privește pietonii, aceștia vor avea și ei patru pasaje, toate dotate cu căi de acces inclusiv pentru persoanele cu handicap locomotor și pentru bicicliști, cum ar fi scări, rampe și chiar lifturi.

Unul dintre aceste pasaje va fi construit pe centura Oradea în apropierea intersectării cu DN 76, în zona benzinăriei Socar spre ieșirea către Sânmartin, acesta urmând să aibă o lungime totală de 180 metri, să coste 11,058 milioane lei (din care 5,021 milioane construcția propriu-zisă) și să fie dotat cu două scări și două lifturi, câte unul la fiecare capăt.

Un al doilea pasaj pentru pietoni va fi realizat sub centura Oradea în zona străzii Apateului, urmând să aibă o lungime de 264,33 metri, să aibă două scări și două rampe și să coste 15,655 milioane lei (din care 8,001 milioane lucrările de construcții și montaj).

Un alt pasaj pietonal subteran este prevăzut în zona străzii Czaran Gyula, aproximativ la jumătatea distanței între Calea Aradului și Calea Sântandreiului, cu o lungime de 166 metri, cu lifturi și rampe, costul maxim aprobat fiind de 14,383 milioane lei (din care 7,295 milioane pentru lucrările de construcții propriu-zise).

Cel de-al patrulea pasaj pentru pietoni va fi tot subteran, în dreptul Sălii Polivalente, permițând traversarea șoselei către Piața 100. Acesta va avea o lungime de 90 metri și va fi dotat cu două lifturi, costul urmând să fie de 13,820 milioane lei (din care 6,988 milioane pentru construcții-montaj).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La lifturi se vor bloca promisiunile.
În stil caracteristic, Bolojan va ieși peste alți 4 ani într-o conferință de presă, ca să transmită bihorenilor că nu au putut fi recepționate definitiv pasajele, pentru că județul e blocat la banii necesari și la deconturi, pentru că nu a binevoit ISCIR să-și facă timp după programul CJ, ca să avizeze lifturile la termenul dorit de toți orădenii care vor să iasă din oraș sau să intre, după caz.
Postat 20 Decembrie 2023, 16:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON