URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2022, 11:51

Din nou acasă: Orădenii, invitați să vadă cum se montează orga restaurată a bazilicii romano-catolice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea îşi deschide porţile joi, între orele 15 şi 17, pentru orădenii care vor să vadă procesul de montare a orgii donate, în urmă cu aproape 250 de ani, de Împărăteasa Maria Tereza, instrument muzical care s-a aflat în ultimii doi ani în proces de restaurare. Intrarea este liberă. 

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice, cei care vor merge în catedrală vor vedea cum muncitorii lucrează la montarea celor 3.000 de tuburi din metal şi lemn, a claviaturii și pedalierului. 

„De foarte puţine ori se iveşte ocazia de a obţine o perspectivă asupra construcţiei şi funcţionării unui instrument atât de complex. Odată ce va fi finalizată, vor mai fi vizibile doar circa 200 de tuburi mai mici. Sperăm ca montarea să fie gata până la finalul anului", a explicat, pentru BIHOREANUL, Csorba Sándor, coordonatorul proiectului de restaurare a orgii.

Orga a intrat în reabilitare la începtului anului 2020, când a fost demontată şi transportată la un atelier din Gheorgheni, judeţul Harghita. După mai bine de doi ani, instrumentul muzical a fost adus la bazilică, unde va fi folosit pentru slujbe, concerte sau alte evenimente culturale.

Construită la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. La orga din Bazilica Romano-Catolică s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020.

Reabilitarea sa a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Finanţarea totală a proiectului ("Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar") a fost de 2.718.106 euro, sumă asigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4857 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON