URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2024, 07:57

Din bucătărie, spre cer! Din această lună, Oradea va avea 100 de pubele pentru colectarea uleiului uzat, care apoi va fi folosit în aviație

Din bucătărie, spre cer! Din această lună, Oradea va avea 100 de pubele pentru colectarea uleiului uzat, care apoi va fi folosit în aviație ÎN TOT ORAȘUL. O firmă parteneră cu Primăria Oradea va amplasa în oraș 100 de pubele portocalii, în care orădenii vor putea arunca gratuit flacoane cu uleiul uzat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că încă gătesc acasă, românii sunt printre cei mai prolifici „producători” de ulei uzat din Europa. Deversarea lui în rețeaua de canalizare este greșită, pentru că duce la înfundarea țevilor și la costuri mari pentru decontaminarea apelor. Nici aruncarea uleiului pe sol nu este o soluție bună, fiindcă degradează pământul și poate ajunge în pânza freatică.

Ordonanța de Urgență 92/2021 privind regimul deșeurilor prevede obligația ca primăriile să amenajeze containere pentru colectarea separată a uleiurilor uzate, iar ca să se achite de această sarcină, Primăria Oradea a încheiat recent un protocol de colaborare cu o firmă specializată în colectarea uleiului uzat.

Cu tot cu flacon

Respiră Verde SRL, o firmă locală care de ani buni colaborează cu marile magazine, va începe din noiembrie să colecteze uleiul uzat direct de la orădeni. „Vom amplasa în Oradea pubele de 240 litri, de culoare portocalie, ca să nu se confunde cu alte recipiente, și care au în partea superioară o fantă prin care cetățenii vor putea introduce flacoane de cel mult 2 litri cu ulei uzat, dar nu le vor mai putea scoate”, spune Ionuț Popșea, reprezentant al companiei.

Ca să nu se murdărească, oamenii vor arunca uleiul cu tot cu flacoanele închise, care vor fi strânse apoi de angajații Respiră Verde. „Flaconul este deja contaminat, reciclarea lui se face diferit de PET-urile curate, și ne vom ocupa tot noi de asta”, explică Popșea.

Devine bio-combustibil

Cele 100 de pubele pentru ulei uzat, pe care oamenii le vor putea folosi gratuit, vor fi răspândite prin tot orașul. Avantajul este că orădenii nu vor mai trebui să care flacoanele cu ulei în magazine, dar nici nu vor primi nimic pe seama aruncării lor în pubelele portocalii, în timp ce magazinele oferă adesea ulei alimentar ori produse de curățenie, în schimbul uleiului uzat.

Din pubele, uleiul uzat al orădenilor va ajunge la fabrici din Austria și Ungaria, specializate în producția de biodiesel, un combustibil sintetic. În viitor, însă, uleiul va fi folosit chiar în România, deoarece OMV Petrom - care a cumpărat 50% din firma Respiră Verde - plănuiește să deschidă în județul Prahova o fabrică de bio-combustibil pentru aviație. Așadar, nu peste mult timp orădenii ar putea merge în călătorii cu avioane alimentate și de uleiul lor de acasă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O să zboare F16 "second-hand" ale MApN cu bio-diesel OMV.
Românii fraieri fac un efort în plus și dau gratis materia primă, iar austriecii o vor recicla și o vor vinde pe bani buni urmașilor lui Ciucă, de la Statul Major al aviației. Glumesc, evident. Cu astfel de carburant pot zbura doar elicopterele lui Arahat.
Postat 08 Noiembrie 2024, 11:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON