URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2024, 12:25

Dezgustat de experienţa trăită la Jocurile Olimpice de la Paris, orădeanul Adrian Alexandrescu a decis să pună capăt carierei de arbitru de polo

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezamăgit de experienţa pe care a avut-o la Jocurile Olimpice din această vară de la Paris, orădeanul Adrian Alexandrescu a decis să renunţe la activitatea de arbitru de polo.

Cel mai bun arbitru român de polo, care a arbitrat zeci de finale la competiţii importante, precum Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene şi cupe europene, a devenit victimă colaterală în urma unei erori de arbitraj.

Concret, la partida din sferturile de finală a turneului masculin, dintre Italia şi Ungaria, desfăşurată la Defense Arena din Paris în faţa unui public numeros, s-a consemnat o fază litigioasă în sfertul al doilea, când italienii au marcat golul de 3-3. Acesta a fost anulat apoi pe motiv de brutalitate, după analiza VAR. Decizia de brutalitate i-a aparţinut însă colegului lui Alexandrescu, muntenegreanul Veselin Miskovic, aflat pe partea opusă.

Din păcate, însă, şi calitatea slabă a sistemului VAR (semnalată de mulţi specialişti), a făcut ca hotărârea luată de acesta să se dovedească ulterior greşită. Astfel, scorul a rămas 2-3, iar ulterior echipa maghiară a înscris pentru 2-4.

Meciul a fost foarte disputat şi cu răsturnări de scor. Italia a revenit, a condus cu 7-5, dar a fost egalată, iar jocul s-a decis la loviturile de departajare, unde echipa Ungariei s-a impus.

De menţionat că reluările mult mai bune oferite de televiziuni au arătat că lovitura aplicată de italian a fost neintenţionată, din inerţie, şi, în consecinţă, nu putea fi catalogată regulamentar "brutalitate". 

World Aquatics nu reacţionează

După joc, italienii, frustraţi că au pierdut, s-au agăţat de acea fază şi au continuat scandalul, depunând şi memorii, care au fost respinse de comisiile World Aquatics.

Din păcate, în urma incidentului, deşi nu a avut absolut nicio vină, Adrian Alexandrescu nu a mai fost delegat la meciurile din fazele următoare, cu toate că el era unul dintre favoriţii la finala turneului masculin. De altfel, orădenului îi lipseşte din palmares doar finala turneului masculin de la Jocurile Olimpice, pentru că toate celelalte jocuri importante din competiţiile internaţionale le-a „bifat”, inclusiv finala de la turneul feminin olimpic, pe care a arbitrat-o la Rio de Janeiro, în 2016.

Faptul că după acel meci din sferturi nu a mai fost delegat la vreun joc din semifinale sau finală i-a creat o mare insatisfacţie arbitrului orădean, deşi decizia din acel moment al jocului dintre Italia şi Ungaria nu i-a aparţinut.

Mai mult decât atât, Alexandrescu a fost dezamăgit să afle că site-uri de specialitate internaţionale i-au imputat şi lui greşeala de la meciul respectiv. Cum printre acestea s-a numărat şi site-ul Federaţiei Italiene de Nataţie, orădeanul a cerut o reacţie din partea forului internaţional, World Aquatics, care să îşi exprime opinia asupra situaţiei.

Adrian Alexandrescu

"Unde a fost greşeala mea? Eu nu am fost suspendat. Toată lumea a trăit cu impresia asta datorită lipsei de comunicare a World Aquatics. Nu aveam cum să influenţez decizia colegului meu. Nu mă simt vinovat cu absolut nimic de ceea ce s-a întâmplat în timpul meciului şi a analizei VAR. Am urmat întocmai protocolul stabilit pentru astfel de situaţii. Am cerut explicaţii ulterioare la oficialii World Aquatics şi mi s-a spus că nu am mai fost delegat pentru a mă proteja. Ce protecţie, de ce să fiu protejat? Am avut meciuri foarte bune până atunci şi simt că s-au făcut jocurile ca eu să nu prind finala. Sunt foarte mândru de tot ce am realizat la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Am fost într-o formă foarte bună, recunoscută de toţi cei care contează în acest fenomen, antrenori, jucători, delegaţi, colegi arbitri. Sunt sigur că în clasamentul calificativelor oficiale date de delegaţii World Aquatics am fost în top 3. Ce este adevărat şi îmi cer scuze este expresia folosită, "nu opriţi jocul pentru fiecare rahat" (n.r. – spusă în engleză), care s-a auzit live. A fost într-un moment în care comunicarea publică în căşti trebuia să fie oprită, iar între noi ne mai permitem şi astfel de expresii. Dorinţa mea era să nu fie fragmentat jocul, să fie mai dinamic", a explicat Adrian Alexandrescu. 

A fost "menajat"

Arbitrul orădean s-a arătat dezgustat de experienţa de la Jocurile Olimpice de la Paris, având în vedere că şi sistemul VAR a fost unul "de Cupa Satelor, pentru că s-au zgârcit să investească la un turneu de o asemenea anvergură într-un sistem normal", dar şi pentru că cei de la World Aquatics l-au "menajat" la meciurile ulterioare, în timp ce delegatul de la jocul respectiv, Italia - Ungaria, care "nu şi-a făcut treaba, pentru că nu a avut nicio reacţie şi nicio indicaţie la decizia arbitrului muntenegrean", a fost delegat ulterior.

De asemenea, Adrian Alexandrescu a fost stupefiat şi la aflarea veştii că arbitrul VAR de la jocul dintre Italia şi Ungaria, despre care chiar oficialii World Aquatics au precizat în comunicatul pe care l-au transmis după joc că a greşit, nu a fost oprit de la delegări şi chiar a fost delegat după aceea la alte două partide de la turneul olimpic.

"Am o întrebare. Eu am fost oprit să mai oficiez la meciuri, dar delegatul de la meciul nostru de ce nu a dat sugestii dacă a văzut că decizia nu este ok? Regulamentar putea face acest lucru. Eu am arbitrat pe partea opusă, colegul meu a luat decizia şi după ce a revăzut faza la VAR. Conform protocolului nu aveam voie să mă duc pe partea cealaltă dacă nu sunt chemat. Nu fug de responsabilitate, dar asta este realitatea. Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice la care mi se face o nedreptate şi e prea mult. Am luat decizia să renunţ la cariera de arbitru internaţional. Nu pot să continui să lucrez cu nişte oameni care n-au avut reacţie la tot felul de minciuni propagate pe nişte site-uri. Nu să mă apere, ci să se spună adevărul. Se pare că mai nou în World Aquatics primează alte principii decât corectitudinea, integritatea, onestitatea şi fair-play-ul", a mai precizat Adrian Alexandrescu, care ar mai fi putut arbitra încă şase ani. 

FR Polo sare în ajutor

Federaţia Română de Polo a sărit în apărarea arbitrului orădean, susţinându-l în demersul său de a-şi face cunoscută poziţia.

"Federaţia Română de Polo susţine demersurile arbitrului internaţional român Adrian Alexandrescu şi îşi arată solidaritatea faţă de Adi, in legătură cu întâmplările lipsite de fair-play, prin care a trecut arbitrul nostru... Ceea ce s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Paris reprezintă o nedreptate şi, din păcate, există momente în care aceşti oameni dedicaţi şi profesionişti sunt trataţi nedrept, fiind puşi în situaţii care le afectează reputaţia şi cariera", a postat conducerea FR Polo pe pagina oficială de Facebook.

Adrian Alexandrescu a trimis o scrisoare şi preşedintelui World Aquatics, prin care îi cere explicaţii acestuia, inclusiv de ce forul pe care îl reprezintă nu a ieşit cu un comunicat care să prezinte realitatea de la jocul incriminat şi, astfel, să combată defăimările aduse de site-urile internaţionale de specialitate.

Până una alta, Adi Alexandrescu a luat însă decizia de a se retrage din arbitraj din toate competiţiile de polo, atât cele interne, cât şi internaţionale. De altfel, orădeanul a declinat, pe data de 17 august, oferta pe care a primit-o din Croaţia, de a oficia un meci demonstrativ între generaţia care a devenit campioană olimpică în 2012 şi o selecţionată mondială cu multe vedete ale acestui sport.

"Am fost onorat că am fost chemat la un astfel de meci şi e un semn de apreciere. Mi-am cerut scuze că nu pot onora invitaţia, dar ce mi s-a întâmplat la Paris mi-a lăsat un gust foarte amar. Arbitrajul este un capitol închis. Nu lipsa mea de la finala olimpică masculină, care rămâne un vis neîmplinit, este motivul, ci faptul că nimeni din World Aquatics nu a prezentat oficial realitatea şi au lăsat să mi se terfelească imaginea pe anumite site-uri din acest sport. Polo-ul va rămâne în sufletul meu şi voi continua să muncesc alături de fiul meu pentru a creşte şi a contribui la progresul poloului orădean juvenil", a conchis orădeanul Adrian Alexandrescu. 

Adrian Alexandrescu

Palmares impresionant 

Palmaresul în arbitraj al lui Adrian Alexandrescu cuprinde 14 ani, în care orădeanul a ajuns la cel mai înalt nivel, conducând zeci de finale mari şi mici la competiţii importante.

Dintre acestea, amintim: finala turneului feminin de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, cele trei finale de Campionat Mondial (2012 – tineret, 2017 şi 2023 – arbitru VAR), patru finale de Campionat European (în 2014, 2018, 2020 şi 2022), dar mai cu seamă cele şase finale de Champions League (în 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 şi 2024). Se mai adaugă şi o finală la Campionatul Asiei (2016) şi şapte finale de World League (în 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 şi 20121).

Reputaţia arbitrului orădean este demonstrată şi prin faptul că el a ţinut cursuri de arbitraj în America de Nord, America de Sud, Asia, Australia, Europa şi Africa, în ţări precum Brazilia, Australia, SUA, Georgia, China, Japonia, Croaţia, Italia, România şi Egipt.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON