URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2022, 21:50

Deşeuri în „capcană”, la Oradea: Crişul Repede are sistem modern de colectare a deşeurilor, inaugurat în prezența ministrului Tánczos Barna (FOTO / VIDEO)

Crişul Repede are de acum o "capcană" pentru deşeuri. Sistemul sustenabil de colectare a gunoaielor plutitoare, realizat din plastic reciclat, a fost prezentat, miercuri, în zona uzinei Companiei de Apă Oradea, din apropierea Cartierului Tineretului.

Unic în România

La eveniment au luat parte ministrul Mediului Tánczos Barna, primarul Oradiei Florin Birta, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pásztor Sándor, precum şi Constantin Damov, directorul Green Group, compania care a conceput şi a donat echipamentul de colectare către ABA . Cel din urmă a fost şi cel care a prezentat sistemul modern de colectare a deşeurilor.

"Acest sistem, conceput în Ţările de Jos de Asociaţia Clear Rivers, este numit "capcană", pentru că prinde ca într-un labirint gunoaiele. Este făcut în totalitate din plastic reciclat, iar cuşca se poate ridica încă patru metri, pe înălţimea pilonilor amplasaţi în jurul său. Ea (cuşca - n.r.) urcă şi scade odată cu nivelul apei. În mod normal, într-o curgere liniştită, fără ploi, ar putea fi golită tot la două zile. Poate să ţină circa 20 - 30 de kilograme de deşeuri odată", a explicat Constantin Damov (foto centru).

Gunoaiele strânse astfel vor fi colectate de către angajaţi ai ABA Crişuri, după care vor fi preluate şi prelucrate de Eco Bihor, care le va transforma în granule de PET-uri. Produsele astfel reciclate vor ajunge, apoi, din nou la firma Green Group, care va face din ele noi ambalaje din plastic. 

60.000 de euro

"Producţia unui astfel de echipament durează între două sau trei luni. Costul a fost de 50.000 de euro. Donaţia către ABA Crişuri, care a investit şi ea 10.000 de euro pentru instalare, vrem să fie un exemplu şi pentru alte firme de reciclare din ţară. Deşeurile nu trebuie să treacă frontiera, ele trebuie să rămână aici, unde pot fi reciclate", a mai spus Damov.

"Capcana" a fost deja testată cu succes în ţări precum Olanda, Ungaria, Filipine şi Indonezia. 

"Înainte de a ajunge în Ungaria, aceste deşeuri treceau prin oraşul nostru, chiar prin zona centrală. Cu ajutorul acestui sistem, Crişul va fi mai curat, mai frumos", a spus şi primarul Oradiei, Florin Birta. 

Urmează şi alte cursuri de apă

Ministrul Mediului a explicat că sistemul a fost amplasat în Oradea pentru că în această zonă, anul trecut, au fost probleme cu inundaţiile, iar viiturile au adus multe gunoaie. 

El le-a spus apoi celor prezenţi că în judeţul Bihor mai există un sistem asemănător. "Este vorba de un utilaj cu sistem de auto-curăţare, cumpărat prin fonduri europene la nodul hidrotehnic din Tulca, în toamna anului trecut", a explicat el.

Directorul ABA Crişuri, UDMR-istul Pásztor Sándor, l-a completat, spunând că în Bihor vor mai fi finanţate încă trei asemenea echipamente de colectare a deşeurilor.

"Sunt pregătite lucrările pentru Ier, în zona localităţii Ianca din Diosig, apoi pe Crişul Negru în zona Tinca şi pentru Barcău la barajul de la Suplacu de Barcău, unde din păcate se adună toate gunoaiele strânse de pe raza judeţului Sălaj", a declarat el.

"Capcana" din Oradea va funcţiona non-stop şi, timp de un an, specialiştii de la Green Group vor face măsurători şi teste pentru a vedea cum pot face echipamentul şi mai eficient. O altă instalaţie de acest gen va fi construită în curând şi pentru râul Someş, în Satu Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
20-30 kg recipient de colectare.
60.000 Euro. La banii ăștia mai pune și doi oameni, cu mașină de transport deșeuri, care tot la câteva zile încarcă, descarcă și înoată. E de bine, dar nu colectarea deșeurilor plutitoare e problema, ci a celor care se "agață" de mal și rămân acolo cu anii.
Postat 24 Martie 2022, 08:56 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON