O sabie medievală întreagă a fost descoperită în Bihor de un pasionat de istorie şi arheologie, care merge adesea prin pădurile din judeţ cu detectorul de metale.
Obiectul a fost găsit, pe 7 iulie, pe raza comunei Sâniob de Raoul Şuta, un tânăr bihorean, care anul trecut a mai descoperit, alături de alţi doi căutători, un tezaur monetar de argint.
Sabia a fost predată marţi angajaților Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Bihor.
„Am găsit-o cu ajutorul detectorului de metale la o adâncime de circa 20 de cm sub pământ şi a fost destul de dificil de scos pentru că era întreagă şi acoperită de rugină. În zilele libere, de obicei duminica, îmi place să merg prin păduri cu detectorul şi să găsesc urme ale trecutului", a povestit, pentru BIHOREANUL, Raoul Şuta.
Descoperirea făcută în Sâniob este rară, potrivit consilierului din cadrul DJC Bihor, Bogdan Tegzeş. „Este vorba despre o sabie medievală, care a fost trimisă la specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor pentru analize. S-au mai descoperit obiecte din perioada medievală, însă nu ţin minte ca în ultimul timp să fi fost găsită o sabie integrală din această perioadă", a spus consilierul.
Raoul Şuta a transmis BIHOREANULUI şi câteva imagini din ziua descoperirii precum şi altele care ilustrează o altă descoperire, realizată în luna mai de un alt căutător de metale, Silviu Tamaş, prieten de-al său, care a găsit la finalul primăverii capete de topoare din Epoca Bronzului. Și acestea au fost predate după descoperire autorităților.
În urmă cu un an, Raoul Şuta alături de Silviu Tamaş şi Ion Cărbunar au descoperit aproape 5.000 de taleri din argint şi patru monede mai mari într-o pădure din Nojorid.
Cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe primăriile sau muzeele în termen de 72 de ore.
Obiectele valoroase sunt preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul Ţării Crişurilor, sunt analizate şi evaluate de experţi, iar după restaurare pot ajunge exponate.
BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre descoperirile realizate de "detectorişti" în judeţ, precum şi despre pasiunea acestora de a scoate la lumină obiecte ce nu au mai fost atinse de sute sau chiar mii de ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.