URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 20:55

Descoperire arheologică în Bihor: O sabie din Evul Mediu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O sabie medievală întreagă a fost descoperită în Bihor de un pasionat de istorie şi arheologie, care merge adesea prin pădurile din judeţ cu detectorul de metale.

Obiectul a fost găsit, pe 7 iulie, pe raza comunei Sâniob de Raoul Şuta, un tânăr bihorean, care anul trecut a mai descoperit, alături de alţi doi căutători, un tezaur monetar de argint.

Sabia a fost predată marţi angajaților Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Bihor. 

„Am găsit-o cu ajutorul detectorului de metale la o adâncime de circa 20 de cm sub pământ şi a fost destul de dificil de scos pentru că era întreagă şi acoperită de rugină. În zilele libere, de obicei duminica, îmi place să merg prin păduri cu detectorul şi să găsesc urme ale trecutului", a povestit, pentru BIHOREANUL, Raoul Şuta.

Descoperirea făcută în Sâniob este rară, potrivit consilierului din cadrul DJC Bihor, Bogdan Tegzeş. „Este vorba despre o sabie medievală, care a fost trimisă la specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor pentru analize. S-au mai descoperit obiecte din perioada medievală, însă nu ţin minte ca în ultimul timp să fi fost găsită o sabie integrală din această perioadă", a spus consilierul.

Raoul Şuta a transmis BIHOREANULUI şi câteva imagini din ziua descoperirii precum şi altele care ilustrează o altă descoperire, realizată în luna mai de un alt căutător de metale, Silviu Tamaş, prieten de-al său, care a găsit la finalul primăverii capete de topoare din Epoca Bronzului. Și acestea au fost predate după descoperire autorităților. 

În urmă cu un an, Raoul Şuta alături de Silviu Tamaş şi Ion Cărbunar au descoperit aproape 5.000 de taleri din argint şi patru monede mai mari într-o pădure din Nojorid.

Cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe primăriile sau muzeele în termen de 72 de ore.

Obiectele valoroase sunt preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul Ţării Crişurilor, sunt analizate şi evaluate de experţi, iar după restaurare pot ajunge exponate.

BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre descoperirile realizate de "detectorişti" în judeţ, precum şi despre pasiunea acestora de a scoate la lumină obiecte ce nu au mai fost atinse de sute sau chiar mii de ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dedesubt
Scormonind pe dedesubturi, neglijam (si mai rau...BLOCAM!!) ce se intampla deasupra!!
Postat 13 Iulie 2024, 17:03 de AnaConda
Bravo!!!!!
Felicitari! Puteti fi mindri de pasiunile dumneavoastra nobile! Este o placere sa vezi si tineri cu adevarate preocupari nu numai birtul si canabisul. Inca odata bravo si felicitari!
Postat 13 Iulie 2024, 14:12 de Piranda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON