Șase persoane au fost arestate preventiv, vineri, după percheziţiile procurorilor DIICOT desfăşurate în Bihor, Arad şi Vâlcea.
Este vorba despre operaţiunea declanşată de Structura centrală a Direcţiei, care, înainte cu o zi, a descins la membrii unei importante grupări de traficanţi de droguri care, într-o singură săptămână, au tranzacţionat 200 de grame de cocaină și peste 5.000 de pastile de MDMA.
În urma acţiunii, șapte persoane au fost ridicate şi conduse la audieri, iar șase au fost prezentate, vineri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
În finalul dezbaterilor, vineri seară, judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis solicitarea procurorilor şi a trimis în spatele gratiilor cele șase persoane, pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura mai poate fi contestată de inculpaţi la Curtea de Apel Bucureşti.
VIP-uri din Oradea
BIHOREANUL a aflat că între cei încătuşaţi se numără Lucian Romaniuc (foto dreapta), 42 ani, proprietar al unei firme orădene profilate pe activităţi ale centrelor de fitness, dar şi Andrei Bara (foto stânga), 36 ani, fiul antreprenorului Octavian Bara, patron al dealerului Auto Bara, implicat în mai multe formațiuni politice în ultimii ani.
Foto: Twitter / Facebook
Bara jr., cunoscut ca Andy între prieteni, lucra în firma tatălui său, dar are şi propria firmă de transport, ambele cu cifre de afaceri de zeci de milioane de lei pe anul trecut.
Potrivit surselor publicaţiei, Romaniuc și Bara sunt bănuiţi de trafic de cocaină şi au fost monitorizaţi vreme de câteva luni de Structura centrală a DIICOT, procurorii infiltrând în anturajul lor investigatori şi colaboratori sub acoperire.
Procurorii au refuzat să facă publice deocamdată acuzaţiile concrete aduse celor doi orădeni și detalii despre rolul lor în gruparea care era coordonată de Uţu Claudiu Rohozneanu, zis „Împăratul”, şi el arestat, vineri, tot pentru 30 de zile.
"Împărat" eliberat
Rohozneanu este liderul uneia dintre cele mai violente grupări interlope din judeţul Arad, profilată pe șantaj, camătă, dar şi trafic de cocaină pe relaţia cu Venezuela, despre care BIHOREANUL a mai scris, în trecut, când a comandat uciderea unui rival, Florin Moldovan, şeful unei grupări de alba-neagra. Bărbatul a fost atacat de mai mulţi bătăuşi, între care s-au numărat şi trei bihoreni: Alexandru Bundea (fratele fotbalistului Zeno Bundea), respectiv Kopar Sandor şi Lakatos Laszlo, membri ai clanului Neguş.
În final, în 2010, Rohozneanu a ajuns în spatele gratiilor, fiind condamnat în mai multe dosare penale la o pedeapsă totală de 26 de ani, o lună și 20 de zile închisoare.
Deşi ar fi trebuit să rămână închis până în 2040, el a fost eliberat condiţionat în 2017, pentru ca în toamna lui 2020 să fie din nou încătuşat. A fost prins în flagrant tot de procurorii DIICOT - Structura Centrală, în timp ce încerca să vândă în capitală 2.749 de comprimate MDMA şi arestat preventiv. Măsura a fost, însă, înlocuită, ulterior, cu controlul judiciar.
Rețea „productivă”
Procurorii DIICOT au descins, joi, la 16 adrese din trei judeţe, în ancheta ce priveşte noua grupare de traficanţi specializată în distribuirea de droguri de risc și de mare risc, respectiv cannabis, cocaină și MDMA (ecstasy).
Potrivit informaţiilor făcute publice, membrii grupării comercializau drogurile doar unor persoane de încredere, pentru a asigura caracterul conspirat al tranzacțiilor.
"Pentru a împiedica descoperirea activității grupării de către organele de urmărire penală, transporturile de droguri au fost efectuate doar după verificarea în prealabil a traseului, locațiilor folosite pentru depozitare și a zonelor unde urmează să aibă loc tranzacțiile", scria în informarea transmisă de anchetatori.
Din verificările făcute de procurori, în perioada 30 martie - 7 aprilie 2022, gruparea a tranzacţionat 200 de grame de cocaină și peste 5000 de pastile de MDMA.
Descinderi în paralel
DIICOT și Poliția Română au făcut publice și fotografii cu drogurile și armele găsite (foto), precum și imagini video de la percheziții, în care se poate vedea cum mascații descind în mai multe locuințe, sărind gardul unor case și spărgând ușa unui apartament.
Acţiunea a fost coordonată de procurorii Structurii Centrale a DIICOT şi a fost derulată de poliţiştii din cadrul Serviciului Antidrog din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu sprijinul poliţiştilor din Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Pitești, din Serviciile de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Gorj, Hunedoara, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș”.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.