URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2022, 15:15

De ce separăm? Dacă orădenii nu colectează separat deşeurile, acestea nu vor putea fi reciclate

De ce separăm? Dacă orădenii nu colectează separat deşeurile, acestea nu vor putea fi reciclate PE CULORI. La staţia de sortare a Oradiei, deşeurile reciclabile sunt împărţite în mai multe categorii. De pildă, flacoanele sunt triate în funcţie de culoarea lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De fiecare dată când autorităţile îndeamnă cetăţenii să colecteze deşeurile separat, unii oameni se întreabă: de ce aş sorta eu gunoaiele, şi nu muncitorii din salubritate?

Răspunsul la această dilemă este complex. Pe de-o parte, odată amestecate, unele deşeuri reciclabile se pot compromite, iar pe de altă parte, efortul mic al cetăţenilor nu suplineşte munca "salubriştilor", ci doar o înlesneşte puţin...

În patru fracţii

Regulamentul de salubritate al municipiului prevede că toţi orădenii, acasă sau la serviciu, trebuie să arunce deşeurile în patru fracţii: reciclabile (PET, folii, hârtii, cartoane, alte deşeuri de ambalaje), biodegradabile (coji de fructe şi legume, pâine, ouă şi alte resturi din bucătărie), reziduale (măşti, scutece, chiştoace, adică deşeuri care nu pot fi refolosite) şi sticle.

Colectarea separată a deşeurilor de la "generator", adică de la omul care aruncă mizerii, este necesară pentru ca resturile valorificabile să ajungă pe acest drum. Deşeurile de ambalaje (inclusiv sticlele) sunt reciclate, biodeşeurile sunt transformate în compost, aşa că doar resturile reziduale ajung la groapa de gunoi.

Sortarea continuă

Dincolo de faptul că cetăţeni din toată lumea au aceeaşi obligaţie a colectării separate, aceasta este necesară, în primul rând, pentru că deşeurile reziduale ar putea compromite reciclabilele ori biodegradabilele. De exemplu, este imposibilă refolosirea unor hârtii sau pungi de plastic pe care au curs lichide din fracţia reziduală. La fel, aruncate laolaltă cu alte deşeuri, cioburile sparte din sticle ar fi imposibil de adunat. 

În al doilea rând, muncitorii din salubritate fac şi ei acest efort al separării! Toate deşeurile reciclabile pe care orădenii le aruncă laolaltă sunt selectate pe categorii de angajaţii firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare: flacoane, la rândul lor separate pe culori, folii, materiale plastice, hârtii, cartoane, doze de aluminiu. Dintr-o singură fracţie, rezultă mai multe categorii de materii prime care iau drumul reciclării. 

Dacă ar fi nevoiţi să aleagă reciclabilele şi biodegradabile dintr-un morman uriaş de gunoaie amestecate, în mod evident, muncitorii n-ar avea sorţi de izbândă. În schimb, dacă orădenii fac această pre-colectare separată, dau o şansă reală reciclării...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ipocriti
Sa puneti mana ca doar sunteti calificati in acesta meserie si fara a transfera lucrul la cetateni ,voi numai sa va scapati de lucru prin contracte impuse si va mai plangeti ca nu se face colectare selectiva ! S-o faceti voi ca sunteti profi!!!
Postat 26 Mai 2022, 09:53 de User anonimizat
Brainwash
"Răspunsul la această dilemă este complex." De multa vreme am o mare dilema. Dilema care persista si in urma acestui advertorial. Este vorba despre acele flacoane de pet, in care cumparam ketchup, sana,chefir, maioneza,mustar si alte lichide viscoase. Cum procedam? Le spalam sau nu cu apa pe interior inainte de a le preda operatorului autorizat? Nu putem lasa aceasta speta la latitudinea cetateanului indolent, neinformat si reluctant la bunele practici. E o lacuna a regulamentului de salubritate? Eu chiar as vrea sa fiu obligat sa le spal. Cind spun spalat ma refer clatire, spalare ,limpezire. Nu stiu cu uscarea cum sa facem. Nu uitati sa folositi si detergent pentru a onora conditia de cetatean al Orazii. Vorba ceea: apa trece,pietrele ramin. La final, asigurati-va ca dopurile/capacele sunt deschise si compactati cu grija desurile. Cu ce sa le compactati? Cu grija, evident... Vine politia!
Postat 20 Aprilie 2022, 00:49 de excalibur
@KP, poti sa pui niste detalii, siteuri producatori, exemple de succes in practica curenta?
ca sa le trimiti direct la primarie, consiliul judetean, si la opozitie daca vrei, dar sa ajunga exemplele la cei cu putere de decizie, si chiar si ziarului ca sa le mediatieze ca se poate si altfel
Postat 19 Aprilie 2022, 23:11 de unu
dupa cum s-a zis si mai jos
vrem colectare selectiva, dar o varianta e sa ai Reciclabile, Compost si Landfill (3 fractii) si o alta varianta e sa ai Compost (bio/gaz/ingrasamant/pamant), Landfill (muntele de gunoaie), si separat Hartie, Metal si Plastic. Am vazut mentionat in trecere de autoritati ca la Harghita unde reciclabilele sunt o singura fractie, "exista o armata de angajati care fac selectarea", insa am vazut si ca acolo rata de conformare a populatiei e mai mare si ei recicleaza mai mult. Ar merita ca si autoritatile, daca nu, si sociaetatea civila (organizatiile ecologiste) si presa, si mediul economic (operatorii din salubritate) sa faca impreuna un studiu, sa vedem ce solutii alternative ar mai fi, si care ar fi cea mai potrivita cale de actiune. Intradevar, gunoiaele sunt o mare problema pana si in Ardealul civilizat si trebuie facut ceva, nu ne opunem reciclarii, amenzilor pentru poluatori, dar nu vrem nici sa ne impuscam in picior facand sistemul mai complicat decat necesar (cat combustibil ard 6 camioane de gunoi sau 3, cat se conformeaza lumea cand trebuie sa aiba 6 cosuri de gunoi in bucatarie?)
Postat 18 Aprilie 2022, 21:54 de unu
CrisDumi aka KP
Daca îți dorești o platforma de genul, sa nu comentezi ca se scumpeste gunoiul
Postat 17 Aprilie 2022, 13:38 de Sandu2100
Nu este adevărat.
Foarte mulți operatori din Europa au platforme cu tehnologii de separare a deșeurilor. Metalul rămâne pe benzile transportatoare, hârtia este vânturată până la ridicarea peste plastice. Acestea din urmă se compactează la căldură medie și se macină aproape ca sarea grunjoasă, etc etc, etc. Costul unei instalații complexe de acest fel, pentru un oraș precum Oradea de 200.000 locuitori, este de cca. 35-40 milioane Euro. Pentru tot Bihorul n-ar fi nici 100 milioane deci. Operatorii noștri însă nu vor să investească în așa ceva, iar autoritățile județene și locale habar n-au că banii europeni se acordă aproape instant pentru astfel de proiecte. Dezinteresul și ignoranța fac ca selectarea deșeurilor să se vrea doar acasă la oameni. Neterminații conduc acest județ împotriva oamenilor, nu în sprijinul lor.
Postat 17 Aprilie 2022, 09:55 de KP
Marea fraiereala
Si atunci operatorul zia rer ce rol are in aceasta ecuatie?? Doar transpotator???
Postat 16 Aprilie 2022, 19:26 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON