URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2024, 11:20

De ce nu vorbesc ungurii românește? Barierele lingvistice ale tinerilor maghiari, dezbătute la Oradea

De ce nu vorbesc ungurii românește? Barierele lingvistice ale tinerilor maghiari, dezbătute la Oradea (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dezbatere care se anunță interesantă, despre barierele lingvistice ale tinerilor maghiari din Transilvania, va avea loc pe 25 septembrie, la sala de evenimente FIX Makerspace a Episcopiei Romano-Catolice din Oradea (Șirul Canonicilor nr. 2).

Specialiști în educație și drepturile minorităților vor discuta despre acest subiect, iar toți cei interesați sunt liberi să participe.

„Speakerii vor încerca să exploreze subiectul din diferite perspective: lingvistică, juridică, pedagogică și culturală, încurajând în același timp un dialog deschis și sincer, care caută posibile soluții la problemele puse în lumină”, a anunțat Mathias Corvinus Collegium (MCC), organizator al evenimentului, printr-un comunicat de presă.

Vor fi puse în discuție atitudinile lingvistice ale tinerilor maghiari, barierele comunicării între cele două comunități și provocările pe care le presupune cunoașterea limbii române de către tinerii maghiari.

Vorbitorii vor fi dr. Florin Cioban, profesor universitar și conducător de doctorat la Universitatea din Oradea și lector la Universitatea „Eötvös Lorand” din Budapesta, dr. András Bethlendi - expert în drepturile minorităților, directorul activităților academice al MCC, cadru didactic la Universitatea Sapientia, și Karola Kovács, studentă a programului postgradual MCC, a cărei cercetare se concentrează pe atitudinile lingvistice și conștiința juridică în rândul studenților maghiari din Transilvania.

Moderatoarea discuției va fi Hanna Ugron, project manager în departamentul de activități academice al MCC.

Dezbaterea va avea loc pe 25 septembrie, la ora 18, și se va desfășura în limba română și maghiară, cu traducere simultană. Intrarea este gratuită, dar participanții sunt rugați să completeze un formular de înscriere disponibil online.

Mathias Corvinus Collegium este o instituție de educație privată, fondată în Budapesta și extinsă și în România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Re: Vlad72
Este bine că spui prostimii ce înseamnă de fapt cercetarea științifică, cu date și informații de ultimă oră. Doar că, unii ca tine s‐au născut ca să citească, se întrebe și să gândească, în timp ce câțiva care comentează pentru că "ce nu știu ei nu există" se trag, cred ei, din maimuțele lui Darwin, ca și când cea originară românească ar fi fost diferită de cea ungurească, unele mai de la sud cu păr pe fund că să nu se zgârie când freacă crengile din junglă, iar alții mai de la nord cu păr pe palme, ca să nu se rănească când se târăsc în patru labe. Cei precum Ignat, Sandu, Riviera, Timi și alții ca ei, sunt clar comuni și cu aceeași genă, vorbesc aceeași limbă și mimează aceeași gândire ... ceea ce îi diferențiază evident de cei mai puțini, ca noi, care i-am creat doar ca să producă ce avem nevoie și să se solidarizeze pozitiv, la comandă, când ne trebuie votul lor.
Postat 18 Septembrie 2024, 10:40 de KP
Timi india
Cercetările recente ale doctorului Lucian Cueșdean au aruncat o lumină nouă asupra posibilei legături dintre limba română și limba punjabi, vorbită în nordul Indiei. Această teorie sugerează că aproximativ 2.000 de cuvinte din cele două limbi nu numai că sunt similare, dar împărtășesc și origini comune ce datează din perioade străvechi, posibil chiar înainte de formarea limbii latine.
Postat 18 Septembrie 2024, 00:47 de Vlad72
Uitati-va ce comentarii au sovinii gen KP,
Veti intelege ce grad de civilizatie au, adica sub zero. Escroci mincinosi pana-n maduva oaselor. Nu e o surppriza. Stim ce specimene traiesc printre noi, si cum fierb sovinii in suc propriu.
Postat 17 Septembrie 2024, 20:58 de Timi
Ignat
.... habar nu ai că în Punjab, regiune indiană, se vorbește într‐o limbă locală în care se regăsesc cca. 80 de cuvinte pe care le poți auzi în româna arhaică utilizată în zona neocupată de romani, de la Huedin până-n Herța. Ești făcut la școlile de vară ceaușiste sau părinții te-au crescut direct așa? Nu ești în stare nici măcar să deosebești metafora de comparație, sau comedia de dramă. ...
Postat 17 Septembrie 2024, 19:12 de KP
Nui vorbesc pt ca le permitem sa nu invete limba oficila!
Doua state membre NATO/ONU/UE/Schengen/OECD/etc, etc, Estonia si Letonia, au introdus cateva cerinte pt cetatenii lor. Nimeni nu poate fi cetatean daca nu cunoaste limba oficiala. De aici decurge alta cerinta. Nimeni nu poate ocupa o functie publica daca nu cunoaste limba oficiala. Minoritatea rusa, care era/este tinta, a reclamat ,,discrimanarea". N-a avut castig, toate institutiile sesizate au dat dreptate Letoniei si Estoniei. Pe noi ce ne impiedica sa introducem aceste cerinte?! Cine nu vrea sa se conformeze, e liber s-o faca, dar nu va fi platit din bani publici! Niciun elev nu ar trebui sa poata absolvi 8 clase daca nu stie scrie si citi in limba oficiala! Uitati-va in jur si veti vedea ca numai ungurii refuza sa invete limba romana, celelalte minoritati o stiu. Postez un link cu o situatie asemanatoare cu cea din secuime. https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-se-traieste-intr-un-oras-dintr-o-tara-nato-in-care-majoritatea-locuitorilor-sunt-etnici-rusi-1800993?__grsc=cookieIsUndef0&__grts=57552744&__grua=dfdccedf503c5110b14f773b9247466f&__grrn=1
Postat 17 Septembrie 2024, 17:13 de pinonel
KP
Nu stiu ce ai fumat dar sa stii ca era marfa proasta ( ca tine de altefel) ?!! sa zici ca romani sunt asiatici chinezi etc esti de o prostie crasa . Lipseste sa zici ca maghiari din Roamania sunt martieni!!!
Postat 17 Septembrie 2024, 13:55 de Ignat
Din antichitate erau căpoși, atât unii cât și alții.
Românii provin din amestecul cumanilor, vlahilor, geților și altora ca ei, care își au originea în zona Punjab din nordul Indiei ce se situează la sud de Hymalaya, în timp ce ungurii, maghiarii și alte triburi similare, provin din pusta mongolă, mai la nord de munții care nu numai că îi separau fizic, dar și ca obiceiuri, tradiții mai mult sau mai puțin primitive, limbă și număr de circumvoluțiuni formate în raport de temperatura mediului în care trăiau și de alimentație. Oricum se știe care au fost primii în actuala Transilvanie, urmare faptului că la sud de Hymalaia existau mijloace de transport care permiteau deplasarea pe distanțe lungi cu familii cu tot, în timp ce la nord de munți aveau doar cai fără șei, pe care nu aveau cum migra decât individual și fără bagaje (sâc).
Postat 17 Septembrie 2024, 12:08 de KP
De ce nu vorbesc ungurii românește?
1. Pentru ca li se permite acest lucru. 2. Din prostie. 3. Sunt sovini (foarte sovini ). 4. Din rautate. 5. Nu vor.
Postat 17 Septembrie 2024, 12:05 de Citizen
Citeste asta si baga la cap!
Salut. Sunt un roman de etnie maghiara (unul dintre parinti roman, iar celalat de etnie maghiara) si un om care a avut contacte cu invatamantul maghiar si romanesc atat inainte de 90 cat si dupa 90. Acestea sunt punctele ce trebuiesc facute: __ 1) In localitatile unde populatia romana este majoritara, INVATAMANTUL DE LB MAGHIARA TREBUIE DESFIINTAT COMPLET. Elevii de etnie maghiara vor invata in mod NATURAL limba romana, la un nivel decent, DIRECT din interactiunile cu colegii si din materiile de la scoala. __ 2) Faptul ca elevii maghiari devin ancorati intr-un mediu unde lb romana este omni-prezenta contribuie la reducerea necesarului de ore de lb romana si adaugarea PT ACESTE elevi a unor ore despre literatura si cultura maghiara (nu uitati ca in multe locuri, pt ca noi invatam limba romana ca si pe o limba straina avem un numar maricel de ore de lb romana in program, desii de multe ori orele alea is folosite si pt alte materii ...dar asta e alta discutie). __ 3) Optional, pot face parte din orar si ore de lb.maghiara unde sa participe si elevii de etnie romana. Cu cate limbi straine stie un om, cu atat mai bine, asta e valabil in cazul oricui de pe pamant. __ 4) In localitatile unde populatia maghiara este majoritara, respectiv regiunea Har-Cov, deocamdata eu nu vad alta alternativa decat sistemul actual. Dar si asta ar putea fi imbunatati. __ Ascultati ce va spun aici. Am avut ocazia sa dau peste oameni care de cand s-au nascut si pana cand au iesit din facultate, au trait doar intr-o bula maghiara, spalati pe creieri total, iar cand au iesit din lume au avut doar 3 variante: A) au invatat o limba romana stricata cat sa se poata descurca, dar la lucru aveai probleme ca daca il intrebari ceva, nu stiai mereu daca a inteles intrebarea, iar asta era grav cand pe baza raspunsului trebuiau luate decizii B) si-au gasit de lucru la firme care din principiu angajeaza DOAR oameni cu nume maghiar ...sunt destule SAU la firme din secuime C) au plecat de tot in Ungaria sau in alte tari, exact ca romanii. Cine vrea sa inteleaga ce am scris aici bine, cine nu, sa ramana ignorant si prost, indiferent ce lb vorbeste la el/ea acasa.
Postat 17 Septembrie 2024, 11:56 de Szaby_Oradea
Pentru ca au o mentalitate ermetica
Se gandesc ca dupa terminarea liceului se vor repatria in tara mama si nu au nevoie de limba romana. Dar unii se lovesc de situatii neprevazute. Intemeiaza familii mixte sau isi dau seama ca in tara vecina nu e chiar asa roz situatia si se hotarasc sa ramana si sunt nevoiti sa faca ore de romana in particular.
Postat 17 Septembrie 2024, 11:50 de CivisUlpianum
The beteshig ce zace-n ei. Dace nu vorovesc.
.
Postat 17 Septembrie 2024, 11:26 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON