URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2022, 13:31

Dați-i bătaie: De ce trenează cele 350 de lucrări anunțate de primarul Florin Birta pentru anul acesta în Oradea (FOTO)

Dați-i bătaie: De ce trenează cele 350 de lucrări anunțate de primarul Florin Birta pentru anul acesta în Oradea (FOTO) PĂRĂSEALĂ. Pe șantierul parcării din Piața Gojdu cresc buruienile. „Proiectul a fost dat la refăcut pentru protejarea vestigiilor descoperite. Lucrările vor începe luna viitoare, pornind dinspre Piața Cetate”, promite city managerul Mihai Jurca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrurile amânate se răzbună! Marile șantiere din oraș, care întârzie să se deschidă în această vară, când circulația este mai relaxată, riscă să provoace deranj înzecit în toamnă, după începerea școlii.

„Am fost ținuți în loc de scumpirea materialelor și combustibililor. Constructorii au refuzat să continue lucrările până au apărut normativele care permit actualizarea contractelor cu noile prețuri, de teamă să nu lucreze în pierdere”, spune primarul Florin Birta.

Loviți de prețuri

primarul Oradiei, Florin BirtaCu un buget de investiții de 1,6 miliarde lei și 350 de șantiere programate, Oradea ar trebui să duduie de lucrări. Marile proiecte sunt, însă, în așteptare. Spre exemplu, câștigătoarea licitației pentru construirea celor cinci pasaje din Piața Gojdu, asocierea condusă de Freyrom, a refuzat săptămâni în șir să semneze contractul cu Primăria.

Constructorii au așteptat OUG 64/2022 ce permite ajustarea devizelor lucrărilor pe fonduri UE pentru că Primăria a lungit licitația timp de un an, iar prețurile au explodat. „La o investiție de 20 milioane euro, constructorul nu își putea asuma diferența de preț”, spune înțelegător primarul Florin Birta (foto).

Contractul a fost semnat abia săptămâna trecută, cu promisiunea începerii lucrărilor luna viitoare. „În prima fază vor fi deviate rețelele”, spune edilul. În 18 luni, constructorul va trebui să închidă o lucrare cu termen de predare de 24 de luni.

„Vrem să terminăm până la sfârșitul anului viitor, când se închide actualul ciclu de finanțare europeană, pentru că lucrările desfășurate ulterior vor trebui plătite de la bugetul local”, zice primarul.

Blocați în proiect

 city managerul Oradiei, Mihai Jurca Asta dacă nu pățește la fel ca la parcarea „park and ride”. Începute în decembrie 2020, lucrările din Piața Gojdu s-au blocat rapid în săpăturile arheologice. „Șantierul ar putea fi redeschis în iulie”, spune city managerul Mihai Jurca (foto).

Primăria a primit avizul Ministerului Culturii să continue lucrările, cu condiția să evidențieze, înconjurate cu balustrade de sticlă (foto jos), ruinele vechilor biserici descoperite aici. „Proiectul va fi refăcut astfel încât construcția să nu acopere vestigiile”, zice Jurca.

Modificările vor elimina 26 de locuri de parcare, dar măcar construcția ar putea fi gata pe finalul lui 2023. Cu doi ani întârziere...

Cum va trebui să arate parcarea de tip „park and ride” (foto sus) și cum arată zona la un an și jumătate de la demararea lucrărilor (foto jos)...

În schimb, reabilitarea Pieței Cetate, care trebuia finalizată în august, este și acum blocată. Primăria a dat în judecată Ministerul Culturii, care nici nu avizează proiectul de reconstruire a remizei de tramvaie distruse în incendiul din iulie 2020 (foto jos), dar nici nu spune cum ar trebui făcut.

„Am depus la dosar o adresă prin care arătăm că, dacă vom pierde finanțarea europeană, vom cere Ministerului cele 7,5 milioane euro din proiect”, spune primarul Florin Birta. Răspunsul Ministerului întârzie, însă, la fel ca lucrările municipalității...

Lucrări cu „temporizare”

Primăria nu a reușit nici acum să atribuie lucrările pentru reabilitarea Pieței Independenței, pentru care concurează doar două firme, ori pentru amenajarea malului Crișului Repede în dreptul parcării subterane sau pentru reabilitarea „Podului Intelectualilor”, pentru care s-a depus câte o singură ofertă.

Mai mult, deși municipalitatea a atribuit încă din februarie firmei Drum Asfalt proiectarea și construirea parcării din strada Iosif Vulcan, șantierul nu a fost deschis nici acum. Primăria a dat planurile la refăcut după ce locurile de parcare au fost proiectate prea înguste, cu riscul ca orădenii să își zgârie mașinile.

„Proiectul, care implică eliminarea a circa 15 locuri de parcare, ar putea fi predat săptămâna viitoare”, spune șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

 șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius MoșCând nu așteaptă după licitații sau proiecte, constructorii stau unii după alții. Lucrările din cea de-a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare și cele de trecere a cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală așteaptă după cele de la pasajele din Piața Gojdu, reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir ori amenajarea viitoarelor piețe de cartier (foto jos).

„Lucrurile nu sunt simple. Când în aceeași zonă de intersectează mai multe proiecte, unele lucrări sunt temporizate pentru a se desfășura în paralel”, zice șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș (foto).

Deși normal ar fi ca Primăria să accelereze alte lucrări din același motiv. Pentru că, altfel, la toamnă, orașul va fi iarăși dat peste cap...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
parcarea de langa catedrala trebuie oprita si refacut spatiul acela pt pietoni, nu pentru ca soferii sa plateasca taxe obsesive de parcare
terminati odata cu parcarea de langa catedrala, sper sa nu fie niciodata facuta pentru ca doar lacomia si prostia primarilor (fost si actual, pentru zona rosie/neagra de plata) au rascolit tot locul, fara autorizatii si fara sa aiba habar de istorie sau constructii! bravo Ministerului Culturii ca le tine piept, sper sa le inchida gura cu asta! merita cate o bobarnaca toti din primarie, ca prea inteligenti se cred mereu!
Postat 27 Iunie 2022, 20:48 de roger
Parcarea de lângă catedrală
Oare nu este mai bine sa fie parcarea,, Park and ride '' la marginea orașului și de acolo să fie legătură cu tramvai/autobuz cu tot orașul???? DE CE??????? aduceți mașinile în centru și de acolo să ia lumea transportul în comun???? Să aglomerați și mai mult orașul???? Chiar nu e nimeni în primărie care sa gândească cât de cât logic?????
Postat 27 Iunie 2022, 19:53 de Taxi-driver
Dane, stii ce se spune:
la omul sarac (sarac cu duhul, natang) nici boii nu trag!
Postat 27 Iunie 2022, 17:26 de pinonel
350 proiecte
350 de proiecte sunt cam multe....Nu se vor incadra in nici un termen..
Postat 27 Iunie 2022, 15:00 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON