URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2023, 18:11

DASO preia cererile pentru ajutorul de încălzire și suplimentul de energie din 1 noiembrie. Vezi cine beneficiază

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la 1 noiembrie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) din cadrul Primăriei va prelua de la cetățeni documentele necesare pentru primirea ajutorului de încălzire, precum şi a suplimentului de energie.

Veniturile cresc, compensarea scade...

Ajutorul de încălzire se va acorda în intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024 familiilor ori persoanelor singure cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea, în funcţie de venitul net mediu lunar şi sistemul de încălzire utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne sau combustibili petrolieri).

"Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei se va raporta la valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire şi de venitul net pe membru de familie sau persoană singură", a transmis Primăria, printr-un comunicat.

Spre exemplu, pentru cel mai mic venit, de până la 200 lei lunar, compensarea este de 100% raportat la valoarea de referinţă de 250 lei lunar în cazul gazelor naturale, 500 lei lunar în cazul energiei electrice şi 320 lei lunar pentru lemne ori combustibili petrolieri.

Valoarea compensării scade treptat, direct proporţional cu creşterea veniturilor solicitantului.

Astfel, la cealaltă extremă, pentru venituri între 1.280,1 lei şi 1.386 lei pe membru de familie, ori de 1.280,1 lei şi 2.053 lei pentru o persoană singură, nivelul ajutorului coboară la doar 10%. Astfel, compensarea va fi de doar 25 lei în cazul gazelor naturale, 50 lei pentru energie electrică şi 23 lei pentru lemne ori combustibili petrolieri.

"Valoarea de referinţă a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică se stabileşte, lunar, în limita consumului mediu, în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În cazul energiei termice, compensarea acordată este de 100% în cazul celor cu venituri de până la 200 lei pe lună şi scade direct proporţional cu acestea, la doar 10%, pentru cei cu venituri între 1.280,1 lei şi 1.386 lei pe membru de familie şi între 1.280 lei şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

Încălzire cu supliment

Pe de altă parte, suplimentul de energie se acordă lunar, timp de un an, din 1 noiembrie 2023 până în 31 octombrie 2024 în sumă fixă, în funcţie de felul energiei folosite.

Astfel, pentru gaze naturale şi energie termică, valoarea acestuia este de 10 lei pe lună, pentru lemne ori combustibili petrolieri este de 20 lei pe lună, iar pentru energie electrică, de 30 lei pe lună.

Suplimentul de energie se acordă pentru a acoperi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde.

Cereri în creștere

Potrivit evidenţelor DASO, în ultimii ani, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a crescut substanțial, de la 355, în sezonul rece din anul 2020, la 1.906 în 2021 şi 2.010, anul trecut.

„Anul trecut, în prima lună de la deschiderea sezonului de încălzire, până la 20 noiembrie, orădenii au depus 1.984 de cereri de ajutor de încălzire. Dintre acestea, 1.913 au fost aprobate, iar 71 au fost respinse", a exemplificat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Anca Grama.

Directoarea a explicat că solicitanţii depun cererea de ajutor de încălzire la începutul iernii şi beneficiază de acest sprijin pentru tot sezonul. "Solicitanţii vin şi depun cerere o singură dată, nu trebuie să le reînnoiască lună de lună", a spus Grama.

În schimb, beneficiarii sunt obligaţi să anunţe orice modificare în structura veniturilor lor.

Cererile pentru cele două forme de ajutor pot fi ridicate de potenţialii solicitanţi de la sediul DASO din strada Primăriei 42, de luni până miercuri între orele 7:30 - 16:30, joi este program prelungit până la ora 18:30, iar vineri e cu orar scurtat până la ora 16.

Formularele pot fi obţinute şi prin centrele sociale multifuncţionale Rogerius II (strada Episcop Ioan Suciu 1, bloc ZP1), Ioşia II (Aleea Călinului 9) şi Nufărul (Nufărului 47, D111) în intervalul de funcţionare a acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON