URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2024, 10:01

Cum va fi sărbătorită Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Mondială Art Nouveau va fi marcată în Oradea printr-o serie de evenimente programate pe 15 iunie și organizate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. Vor fi ateliere, tururi ghidate, proiecții pe palatele Art Nouveau, proiecții de film în Cinema „Libertatea” și, în fine, un concert jazz.

„Ediţia 2024 se concentrează în jurul temei principale Lumina/The Light/La Lumière, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă”, au transmis miercuri organizatorii.

Evenimentele se vor desfășura în intervalul orar 10:00 - 22:00 și cuprind mai multe zone cu palate și clădiri Art Nouveau din oraș. Participarea va fi gratuită. 

Ateliere la Casa Darvas - La Roche 

„Programul zilei începe la ora 10:00 cu două ateliere de creaţie deschise atât copiilor, cât și adulţilor. Pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas—La Roche, se va desfășura atelierul de pictură în aer liber al Alexandrei Comanici, ilustratoarea cărţii „Coloradea” (editată de Manifest pentru Oradea). Artista va pregăti ilustraţii cu palatele orădene din „Coloradea” pe șevaletele amplasate pe esplanadă, iar participanţii le vor colora sub îndrumarea Alexandrei. Atelierul se va relua la ora 17:00”, se arată în comunicatul trimis de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice. 

Tot de la 10, arhitecta orădeană Mara Vida va susţine, în interiorul casei, un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau care se regăsesc pe clădirile din Oradea. Apoi, de la ora 11, conferenţiarul universitar Deodáth Zuh va susține prezentarea „Art Nouveau – stil sau mișcare?”, în sala de conferinţă a Casei Darvas-La Roche, analizând asemănările și diferenţele dintre manifestările Art Nouveau în diferite ţări și regiuni.

În fine, de la ora 16, artizanii de la Manufactura Lüster organizează un atelier de ceramică și porţelan pe terasă. „Participanţii vor învăţa tehnici de presare a ceramicii și turnarea porţelanului, cu elemente inspirate din ornamentica casei Darvas–La Roche”, se arată în informare. 

Fostul cinematograf „Libertatea” din Palatul Vulturul Negru își redeschide porţile pentru public doar pe 15 iunie. „Vă așteptăm cu trei proiecţii de film în fosta sală A a complexului, de la orele 10:00, 15:00 și 19:00. Intrarea se va face din pasaj”, transmit organizatorii. 

Spectacol imersiv Gustav Klimt

Publicul din Oradea se va putea bucura, în premieră, de un spectacol imersiv inspirat din lucrările lui Gustav Klimt, unul din fondatorii secesiunii vieneze. „Un show inedit din operele pictorului va fi proiectat pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii. Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA – Museum of Immersive New Art din București. Spectacolul începe la ora 21:30”, se arată în comunicatul Fundației. 

În aceeși zi se vor organiza mai multe tururi gratuite pentru cei care vor să (re)descopere patrimoniul arhitectural Art Nouveau din Oradea. Programul tururilor este următorul: 10:00, 11:00, 12:00 (în limba maghiară), 13:00, 15:00 (în limba engleză), 16:00, 17:00, 18:00, 21:00 și 22:00 (în limba română). Pe deasupra, fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi foto, cu pornire de la orele 17:00 și 18:00. Fiecare dintre aceste tururi pornește din fața Palatului Vulturul Negru. 

Clădiri „vii”

Începând cu ora 21:30, palatele Art Nouveau orădene „vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive”, se arată în comunicatul organizatorilor. „Participanţii pot admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) și Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei)”, spun aceștia. 

Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe jazz din România, încheie ziua cu un concert în piaţeta din spatele Teatrului de Stat. „Locaţia a fost aleasă pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor și Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară”, se arată în informarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice. Concertul va începe de la ora 22. 

Participarea la toate evenimentele este gratuită, însă pentru unele este necesară înregistrarea prealabilă. Este vorba despre atelierele de creaţie (de pictură, de vitralii, de ceramică), prelegerea Art Nouveau, proiecţiile din fostul cinematograf Libertatea și tururile foto. Formularele de înscriere se găsesc pe Facebook, în evenimentul dedicat Zilei Mondiale Art Nouveau.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Art Nouveau – stil sau mișcare?”
Prin definiție reja consacrată, Art Nouveau este un "curent artistic". Stil nu este pentru că a pornit și își are bazele în "eclecticul ordinar". Mișcare nu se potrivește ca termen, pentru că ar presupune alți subtermeni, cum ar fi deplasarea și acțiunea. Așadar, luați calea corectă și taxați pe toți cei care bat câmpii și vor să fie intersanți prin modificarea unor termeni deja atribuiți.
Postat 07 Iunie 2024, 07:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON